Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?

Przepis na sok z pigwy jest niezwykle prosty, w związku z czym może przygotować go praktycznie każdy. Nektar doskonale wzmacnia odporność i pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok. Bez wątpienia warto więc mieć go w swojej spiżarce, zwłaszcza w jesienno-zimowym sezonie chorobowym. To jednak nie wszystkie zalety napoju. Odpowiednio przyrządzony sok z pigwy do herbaty w ciekawy sposób urozmaici jej smak, a także wzbogaci kolor.

Więcej:

Sok z pigwy – przepis dla każdego

Podstawowy przepis na sok z pigwy nie wymaga posiadania specjalnych urządzeń kuchennych. Dodatkowo, jest niezwykle prosty, dzięki czemu z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami. Do jego przygotowania potrzebny będzie słoik, najlepiej o pojemności 1–1,5 l. Jak zrobić sok z pigwy na zimę?

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1,5 kg cukru.
  • Przygotowanie:
  • Dokładnie umyj pigwę i pokrój ją na ćwiartki (nie musisz jej obierać). Następnie usuń nasiona owoców.
  • Pokrój pigwę na jeszcze mniejsze kawałeczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Umyj słoik, a następnie na jego dnie zacznij układać na przemian warstwy pigwy i cukru.
  • Przykryj słoik gazą i odstaw go na ok. 4–5 dni w zacienione miejsce. Co jakiś czas możesz wymieszać jego zawartość, aby pigwa szybciej puściła sok.
  • Tak przygotowany sok z pigwy do herbaty możesz przelewać bezpośrednio z dużego słoika. Innym rozwiązaniem jest rozlanie go do mniejszych słoików lub buteleczek.

Powyższy przepis można lekko zmodyfikować i otrzymać sok z pigwy bez cukru . Popularnym zamiennikiem jest chociażby stewia. Należy jednak pamiętać, że produkt ten jest słodszy i należy zastosować go mniej – wystarczy ok. 750 g. Można także przyrządzić sok z pigwy z miodem . Warto wtedy zmniejszyć proporcje i na ok. 10 sztuk owoców pigwy dodać ½ szklanki miodu.

Co ważne, jeżeli sok z pigwy na zimę ma przetrwać kilka tygodni czy nawet miesięcy, niezbędna będzie pasteryzacja. Zastosowanie tego procesu sprawia, że wszelkiego typu przetwory zachowują swoją świeżość przez długi czas. Jak pasteryzować sok z pigwy? Wystarczy przelać go do wyparzonych słoików lub buteleczek i szczelnie je zakręcić. Następnie trzeba włożyć je do garnka, zalać wodą do ¾ wysokości i zagotować. Dodatkowo warto umieścić między nimi ręcznik. Od czasu zagotowania się wody należy odczekać 10–15 minut. Po tym czasie pigwowy sok będzie zapasteryzowany.

Sok z pigwy z sokownika

Innym sposobem na to, jak zrobić sok z pigwy do herbaty jest przygotowanie go z użyciem sokownika.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.
  • Przygotowanie:
  • Pigwę umyj, pokrój na ćwiartki i wydrąż jej gniazda nasienne. Owoce umieść w górnej części sokownika i zasyp je cukrem.
  • Dolną część sokownika wypełnij wodą do ok. ⅓ wysokości.
  • Umieść sokownik na palniku, najlepiej na małym lub średnim ogniu. Jeżeli w procesie przygotowywania nektaru woda się wygotuje, dolej ją. Dodatkowo, co jakiś czas przygniataj owoce, np. drewnianą łyżką.
  • Gotuj wszystko, aż pigwa puści cały sok (ok. 1,5 godziny).
  • Opcjonalnym krokiem jest pasteryzacja soku z pigwy . Wykonaj ją, jeśli chcesz przechowywać napój przez dłuższy czas.

Sok z pigwy z wyciskarki

Można również przygotować gotowany sok z pigwy . W tym celu należy użyć wyciskarki lub sokowirówki.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.
  • Przygotowanie:
  • Owoce umyj, pokrój w ćwiartki i pozbądź się ich nasion.
  • Włóż kawałki pigwy do wyciskarki lub sokowirówki, aby dokładnie je przetrzeć.
  • Otrzymany w ten sposób sok przelej do garnka i zagotuj. W tym momencie dosyp też do niego cukier.
  • Gorący sok z pigwy przelej do słoików lub buteleczek. Możesz dodatkowo je pasteryzować przez 10–15 minut.

Właściwości soku z pigwy

Oprócz wiedzy na temat tego, jak się robi sok z pigwy, warto również zapoznać się z prozdrowotnymi właściwościami tego niepozornego owocu.

Pigwa nazywana bywa polską cytryną. Wszystko dlatego, że zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (aż 15 mg na 100 g). W związku z tym, regularne spożywanie przetworów z owocu ma niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Ponadto, w pigwie znajdują witaminy z grupy B, które również chronią organizm przed pojawieniem się i rozwojem infekcji. Ważnymi składnikami owocu są też sole mineralne, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Mają one niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i wspierają m.in. układ kostny i nerwowy.


Zobacz film: Faszerowane pigwy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pigwa a pigwowiec

Należy pamiętać, że sok z pigwy to nie to samo co sok z pigwowca. Owoce te bywają ze sobą mylone ze względu na podobną nazwę. Pigwa to jednak roślina o pokroju krzewu lub niewielkiego drzewa, wyróżniająca się białymi kwiatami i owocami przypominającymi małe jabłka lub gruszki. Z kolei pigwowiec to krzew o czerwonych, pomarańczowych lub różowych kwiatach, wydający nieco mniejsze owoce o bardziej cierpkim smaku. Warto jednak wiedzieć, że również on nadaje się do przygotowywania przetworów. Przepis na sok z pigwowca wygląda tak samo, jak w przypadku pigwy.

Co sądzisz o tym artykule?
93
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0