Pigwa, która jest jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka, przywędrowała do Europy z Azji. Podobno na obszarze Iranu uprawiano ją już kilkadziesiąt stuleci temu. Wydaje się jednak, że cały czas jest równie wartościowa, jak wtedy: zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jest bogata w potas, wapń, żelazo i magnez, a także w miedź oraz fosfor. Dowiedz się, jak jeść pigwę i uzupełnij swoją spiżarnię o egzotyczne smaki.
Jak jeść pigwę na surowo? Co można z niej zrobić?
Wiele osób zastanawia się, czy można jeść pigwę na surowo. Jak się okazuje, jest ona bardzo twarda, a jej miąższ ma cierpki smak, dlatego zbytnio nie ma to sensu. Istnieje jeden wyjątek od tej reguły: można spożyć pigwę na surowo, gdy przez kilka miesięcy przechowuje się ją w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Wówczas staje się bardziej miękka i słodka. Pigwa znajduje zastosowanie głównie w syropach, nalewkach, konfiturach oraz kompotach – pod wpływem obróbki termicznej uzyskuje ciekawy smak. Produkuje się z niej również syropy do lodów, desery czy galaretki.
Należy pamiętać, że pigwa jest czymś zupełnie innym niż pigwowiec, który jest ozdobnym, niewielkim krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze i bardziej pachnące. Jest to o tyle istotne, że te dwie rośliny często są ze sobą mylone.
Jak jeść pigwę? Przepisy
Poniżej podajemy kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem pigwy.
Konfitury z pigwy
Jeśli nie masz pomysłu, jak jeść owoc pigwy, możesz przyrządzić własne, domowe konfitury.
Składniki:
- 1 i ½ kg pigwy,
- 4 szklanki wody,
- 4 szklanki cukru,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Oczyść pigwy, obierz je ze skórki i pokrój na ósemki. Pozbądź się gniazd nasiennych i poszatkuj owoce na małe kawałki.
- Zagotuj w garnku wodę, umieść w nim pigwy, a następnie gotuj całość przez 30–40 min do momentu, aż owoce staną się miękkie. Mieszaj od czasu do czasu.
- Odcedź pigwy i przełóż je na patelnię. Dodaj do mieszanki cukier i cynamon. Smaż całość przez 30 min, aż owoce staną się gęste i będą miały ciemnopomarańczowy kolor.
- Tak przygotowaną konfiturę możesz zaserwować od razu lub przechowywać ją zapasteryzowaną w słoikach. Stanowi świetny dodatek do herbaty, warto ją również podawać z serami pleśniowymi.
Sok z pigwy z miodem
Gotowy sok możesz traktować jako dodatek do wody lub aromatycznej herbaty.
Składniki (na 1 dzbanek):
- 10 owoców pigwy,
- ½ szklanki miodu.
Przygotowanie:
- Umyj pigwy, pokrój je na cztery części i pozbaw pestek.
- Pokrój pigwy na drobno, a następnie włóż je do garnka i zalej miodem.
- Odstaw tak przygotowane pigwy na 2 lub 3 dni. Po tym czasie owoce wypuszczą sok.
- Odcedź owoce i ciesz się gotowym sokiem z pigwy.
Nalewka z pigwy
Kto z nas nie zna rozgrzewającego smaku nalewki z pigwy? Nadeszła pora, aby przygotować ją samemu.
Składniki na jedną nalewkę:
- 1 kg dorodnych owoców pigwy,
- 0,5 l spirytusu 95%,
- 200 ml przegotowanej wody,
- ½ kg cukru.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj owoce pigwy i pokrój je na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
- Poszatkuj pigwy w plasterki, a następnie wrzuć je do słoika.
- Wlej do garnka spirytus i wodę. Wymieszaj je – w ten sposób całość będzie miała moc około 70%.
- Zalej alkoholem pigwy w słoiku tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię.
- Zamknij słoik bardzo szczelnie i odstaw na 6 tygodni.
- Po upływie 6 tygodni wlej powstały płyn do butelki. Pigwy w słoiku zasyp cukrem, a następnie odstaw w ciepłe, suche i słoneczne miejsce. Poczekaj, aż cukier zamieni się w syrop. Kiedy tak się stanie, wlej go do butelki z płynem.
- Nalewkę odstaw przynajmniej na 3 lub 4 miesiące, a jeżeli chcesz, aby osiągnęły pełny smak – nawet na kilkanaście miesięcy.
Pigwowy deser z kaszą manną
A może pigwa w postaci deseru? Wypróbuj owocowy przysmak z kaszą manną.
- 10 owoców pigwy,
- 2 szklanki wody,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżka galaretki truskawkowej,
- starta skórka z cytryny do smaku,
- 1½ szklanki mleka,
- ½ szklanki kaszy manny,
- cukier waniliowy do smaku.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj pigwę i pokrój ją na kawałki.
- Wrzuć owoce pigwy do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Zasyp owoce cukrem trzcinowym. Gotuj całą mieszankę do momentu, aż pigwy się rozgotują i będą miękkie.
- Wsyp do garnka jedną łyżkę galaretki truskawkowej i zblenduj wszystkie składniki.
- Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny, a następnie zagotuj całość. Wsyp do mleka kaszę manną i ugotuj ją.
- Kaszę rozlej do talerzy i poczekaj aż wystygnie. W momencie, gdy zgęstnieje, pokrój ją w kostkę.
- Wlej połowę mieszanki z pigwy do pucharków i rozłóż w niej równomiernie kostki kaszy. Następnie wlej kolejną część mieszanki na wierzch. Smacznego!
Owoce często przyciągają do siebie nieproszonych gości, jakimi są muszki owocówki. Jak się ich pozbyć? Oto przydatne porady.
Zobacz także:
Solony karmel – przepis krok po kroku. Jak go zrobić?
Barista - co zrobić, żeby móc wykonywać ten zawód?
Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Adrianna Kowalczyk