Wiadomość

Cytryna to źródło wielu witamin i składników mineralnych, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Cytrynę można wykorzystywać nie tylko do jedzenia na surowo, jako dodatek do napojów czy lemoniady. Skórka z cytryny posiada właściwości prozdrowotne.

Większość z nas zapewne wyrzuca skórkę z cytryny, traktując ją jak odpad, który do niczego się nie nadaje. Mało kto jednak wie, że w sklepach ze zdrową żywnością starta skórka z cytryny to produkt o dużej popularności. Powstaje więc pytanie: czy skórka z cytryny naprawdę potrafi leczyć?

Cytryna - owoc o wielokierunkowym zastosowaniu

Cytryna to owoc, który od lat uważany jest za składnik prozdrowotny diety. Większość doniesień i zaleceń dotyczy głównie wyciskanego soku z cytryny. To on ma stanowić źródło dobroczynnej witaminy C, która wspiera odporność organizmu.

Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że skórka z cytryny ma niemal 5- do 10-krotnie większą dawkę kwasu askorbinowego niż miąższ owoców. Dlatego warto pamiętać, aby następnym razem nie wyrzucać skórki z cytryny.

Dla jednych odpad, dla drugich nowoczesny lek - skórka z cytryny

Otarta skórka z cytryny to produkt o wielokierunkowym zastosowaniu. Oczywiście najczęściej zwraca się uwagę na zawartość w niej witaminy C, która może pozytywnie wpływać na budowanie odporności organizmu przed infekcjami. W praktyce przyjmowanie witaminy C może stanowić wyłącznie prewencję przed zapadnięciem w chorobę, natomiast nie wpływa znacząco na czas jej trwania. Podawanie jej w czasie wystąpienia objawów może nieznacznie tylko przyspieszyć proces zdrowienia, jednak do zwalczenia bakterii i wirusów potrzeba silniejszego środka.

Nie zmienia to jednak faktu, że skórka z cytryny posiada aż 130 mg kwasu askorbinowego w 100 g produktu. W porównaniu do soku z cytryny, który może pochwalić się wyłącznie 30 g witaminy C na 100 g produktu, skórka wypada bardzo obiecująco.

Skórka z cytryny - właściwości lecznicze

Do składników o szczególnym znaczeniu, w które obfituje skórka z cytryny, zaliczyć można:

· witaminę C,

· kwas cytrynowy,

· felandren,

· kwas jabłkowy,

· hesperydynę,

· pektyny.

Wysoka zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie to nie wszystko, czym skórka z cytryny może nas zainteresować. Skórka z cytryny wykazuje właściwości prozdrowotne w odniesieniu do całego organizmu, m.in.:

· eliminuje toksyny z organizmu (silne działanie antyoksydacyjne),

· redukuje gazy jelitowe,

· wspomaga pracę wątroby,

· wspomaga metabolizm,

· wzmacnia układ odpornościowy,

· redukuje ciśnienie tętnicze,

· posiada właściwości wybielające,

· wykazuje efekt antynowotworowy.

Do czego można wykorzystać skórkę z cytryny?

Kandyzowana skórka z cytryny

Przygotowanie skórki jest banalnie proste. Wystarczy zdobyć większą ilość surowca, a następnie zagotować go w małej ilości wody. Po krótkim zagotowaniu dodajemy cukru i mieszamy. Po ok. 20 minutach możemy przenieść kandyzowaną skórkę do hermetycznych słoiczków. Najlepiej przechowywać skórkę w lodówce, gdyż wtedy wydłużymy jej trwałość.

Taki produkt ma wiele zastosowań. Zazwyczaj wykorzystuje się ją jako dekorację do ciast. Stanowi również doskonały, a przede wszystkim zdrowy dodatek do deserów.

Skórka z cytryny na stawy

Do właściwego działania stawów niezbędny jest kolagen. A to właśnie witamina C (zawarta m.in. w skórce z cytryny) jest ważnym elementem w procesie endogennej syntezy kolagenu (tj. produkcji w organizmie) i efektywnego wykorzystania białka w ciele. Z tego względu skórka z cytryny może przynieść ulgę w leczeniu stanów zapalnych stawów. Pełni rolę wspomagającą syntezę oraz wykorzystanie kolagenu w odbudowie tkanki łącznej. Stanowi również składnik o działaniu silnie antyoksydacyjnym, dzięki czemu może być dobrym wspomagaczem w procesie zapalnym.

Skórka z cytryny na kurzajki

Jednym z ciekawych sposób na pozbycie się kurzajek jest zastosowanie skórki z cytryny . Wcześniej należy ją jednak odpowiednio przygotować. Najpierw moczymy skórkę w occie przez całą noc, następnie nanosimy ją na miejsca zmienione chorobowo. Efektywność tej metody w porównaniu do leczenia farmakologicznego nie jest wysoka, jednakże stanowi aktywne wspomaganie leczenia kurzajek.

Poradnik domowy: skórka z cytryny - jak zrobić? Przepis

Dokładny przepis na kandyzowaną skórkę cytryny:

1. Cytrynę dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki). Następnie obierz ją ze skórki (postaraj się zachować jak najwięcej surowca).

2. Skórkę podziel na małe paski i zanurz we wrzątku (blanszowanie).

3. Wrzuć zblanszowane skórki do naczynia, w którym znajduje się woda i cukier.

4. Gotuj składniki przez ok. 20 minut na małym ogniu.

5. Po wystudzeniu wstaw cytrynę do lodówki.

6. Następnego dnia możesz wykorzystać skórkę w kuchni czy jako składnik środków leczniczych.

Zobacz film: Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną.


Zobacz film: Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0