Pigwówka - domowy sposób na nalewkę z pigwy

Osoba krojąca pigwę
Natalia Malivanova/Getty Images
Pigwa to wciąż niepopularny owoc, który jednak zasługuje na uznanie. Ma bowiem znacznie więcej witaminy C niż znane nam i chętnie używane cytrusy. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz flawonoidów. Można z niej przygotowywać różne potrawy, w tym domowe nalewki, które są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności zimą.

Wystarczy tylko kilka składników i można przygotować przepyszny napój o zdrowotnych właściwościach - domową pigwówkę. Coraz chętniej sięgamy po domowe sposoby i przepisy naszych babć, zatem jak przygotować taką nalewkę?

Na co stosować nalewkę z pigwy?

Ze względu na bogactwo składników pigwówka może być pomocna w wielu różnych schorzeniach. Nie tylko jest idealna na wzmocnienie odporności, ale także zmniejsza objawy grypy i przeziębienia, łagodząc kaszel, a dodatkowo dobrze wpływa na różnego rodzaju niestrawności i problemy gastryczne.

Aby nalewka z pigwy miała okazję skutecznie zadziałać, wystarczy pić kieliszek dziennie. Nie należy pić jej za dużo, gdyż ma wysokie stężenie alkoholu!

Przepis na domową pigwówkę krok po kroku

Pigwa idealnie komponuje się z jesiennymi dodatkami, takimi jak cynamon czy wanilia. Jeżeli doda się te przyprawy, można otrzymać zupełnie inne smaki tego napoju.

Składniki:

  • owoce pigwy - 1 kg,
    • cukier - 0,5 kg,
      • wódka - 0,5 l,
        • spirytus - 0,5l.

          Przygotowanie:

          1. Owoce pigwy należy dokładnie umyć.
            1. Umyte owoce należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki, jednak starte puszczą więcej soku i smak nalewki będzie wyraźniejszy.
              1. Tak przygotowaną pigwę należy zasypać cukrem i macerować przez tydzień. Całość należy trzymać w chłodnym miejscu do momentu, aż owoce puszczą sok.
                1. Przygotowany syrop owocowo-cukrowy należy odcisnąć, przefiltrować i przelać do czystego naczynia, a następnie dodać alkohol. Całość wstrząsnąć do wymieszania składników.
                  1. Tak przygotowany roztwór powinien leżakować przez dwa miesiące w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Po tym czasie jest gotowy do spożycia!

                    Jeżeli chce się zmienić nieco smak nalewki, to na etapie zasypywania owoców cukrem można dodać wybrane przyprawy.

                    Co warto dodać do nalewki pigwowej:

                    • imbir,
                      • cytrynę,
                        • cynamon,
                          • kardamon,
                            • goździki,
                              • laskę wanilii.

                                Smacznego!

                                Zobacz wideo: Pigwa na jesienne przeziębienia

                                Dzień Dobry TVN

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości