Przepisy kulinarne

Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

Przepisy kulinarne

Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

Najlepsze pomidory to te świeże? Nic bardziej mylnego. Zanim na dobre nadejdzie jesień i zima, zróbmy przetwory. Dzięki nim będziemy mogli poczuć smak prawdziwych pomidorów w różnych aranżacjach przez wszystkie chłodniejsze miesiące. 

Sos pomidorowy - przepis

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek bazylii
  • kilka listków pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki
  2. Dodać pozostałe składniki i gotować aż połowa płynów odparuje.
  3. Wyjąć bazylię oraz liście pomidorów. 
  4. Zmiksować pomidory na gładki sos. 
  5. Przelać do słoików i zapasteryzować.

Ketchup - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 300 g czerwonej papryki
  • 250 g czerwonej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 nasion gorczycy
  • 20 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek dokładnie pokroić i przełożyć do garnka. 
  2. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. 
  3. Jeżeli mamy to przełożyć do blendera stacjonarnego lub robota kuchennego i zmiksować na gładką i jednolitą masę. 
  4. Jeśli nie mamy takich sprzętów to zmiksować blenderem ręcznymi przetrzeć przez drobne sito. 
  5. Sprawdzić, czy konsystencja jest właściwa, jeśli sos jest za rzadki to gotować jeszcze przez chwilę, jeśli zbyt gęsty to dodać odrobinę wody lub octu. 
  6. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Kiszone pomidorki koktajlowe

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 główki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyć. 
  2. Na spód słoika włożyć pokrojony czosnek i pęczek koperku. 
  3. Nałożyć pomidorki. Łyżkę soli rozpuścić w przegotowanym 1 litrze wody.
  4. Zalewą zalać pomidorki w słoiku. 
  5. Zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Można już jeść po 3-4 dniach.

Pomidorowa po azjatycku

Składniki:

Zupa:

  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 1 słoiczek sosu pomidorowego (około 330 ml)
  • pieprz
  • sos sojowy
  • świeży imbir

Dodatki:

  • 1 opakowanie makaronu soba
  • kapelusze grzybów np. pieczarki, podgrzybki
  • pęczek dymki
  • kiszone pomidorki
  • prażona cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Wywar podgrzać, dodać sos pomidorowy i razem pogotować. Doprawić pieprzem i sosem sojowym i imbirem.
  2. Makaron soba przygotować według instrukcji na opakowaniu i ponakładać do miseczek. Dołożyć pomidorki kiszone, podsmażone kapelusze grzybów.
  3. Zalać zupą, dodać posiekaną dymkę i prażoną cebulkę.

Drożdżówki z ragu i kiszonymi pomidorkami

Składniki:

Ciasto

  • 200 g letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • białka do posmarowania

Sos

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • oliwa z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml mleka
  • 200 g sosu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • kiszone pomidory
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
  2. Dodać mąkę, roztrzepane jajka i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając, należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
  4. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
  5. W tym czasie przygotować sos.
  6. Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać wołowinę i przez chwile podsmażyć. Następnie podlewać mlekiem i dusić przez 1 godzinę. Pod koniec dodać sos pomidorowy, wymieszać i jeszcze dusić przez około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30x15 cm.
  8.  Następnie pokroić na 4-5 szerokich pasków. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć farsz a na górę poukładać kiszone pomidorki.
  9. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40minut.
  10. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
  11. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanymi białkami.
  12. Piec przez 20-25 minut.

Mozzarella z salsą

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 mozzarelle
  • listki oregano
  • oliwa z oliwek

Salsa

  • 1 mięsisty pomidor
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 czerwona papryka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić na plastry i usmażyć na patelni z obu stron, następnie ułożyć na dużym talerzu. Na niej ułożyć porwane kula mozzarelli i posypać listkami oregano.
  2. Salsa: pomidora i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z ketchupem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Salsę nakładać na mozzarelle. Całość skropić oliwą z oliwek.

Zobacz także:

Zbieranie grzybów dla początkujących i zaawansowanych - poradnik

Mikołaj Rey w świecie aronii. Poznaj przepisy na wyśmienite dania

Owoce pod kruszonką według Gai Kuroń. Oto przepis, za który dałaby się pokroić uczestniczka MasterChefa

Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0