Mikołaj Rey w świecie aronii. Poznaj przepisy na wyśmienite dania

Aronia to prawdziwe źródło młodości. Mikołaj Rey wybrał się do Jarkowa, aby sprawdzić, jak się ją uprawia i jakie jest jej pochodzenie. Po powrocie, w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował pomysły na pyszne dania z niezwykle zdrową i bogatą w witaminy aronią.

Aronia - zapomniana cesarzowa

Mikołaj Rey wybrał się na plantację aronii do Jurkowa, miejscowości położonej w zachodniej części Gór Orlickich. Mirosław Lech wraz z rodziną marzył o tym, aby zamieszkać w górach. Los skierował ich w Sudety, rejon charakteryzujący się pagórkowatym ternem oraz glebą V i VI klasy, która uznawana jest za niezdatną do uprawy.

Pomyślałem, że aronia może być cudowną rośliną na te tereny

- wyznał Mirosław Lech i opowiedział, kiedy pierwszy raz spotkał się z aronią.

Jako młody student byłem na praktyce, to było jeszcze w Związku Radzieckim. Nie wiedzieliśmy co to jest. Zapytaliśmy pracowników kołchozu: "Przepraszam, co to za roślina?" A oni odpowiedzieli: "A my sami nie wiemy"

Jak wyjaśnił pan Mirosław, aronia była wówczas tajemnicą państwową. Naukowcy radzieccy odkryli, że leczy ona choroby popromienne. Rosjanie zdecydowali, że zasadzą tyle krzaków owoców, aby mieć czym leczyć społeczeństwo na wypadek ataku nuklearnego.

Ona nie tylko leczy chorobę popromienną, ale usuwa z organizmu wszystkie świństwa, jakie za życia nam się napatoczą, czyli promieniowanie, toksyny, metale ciężkie i wolne rodniki, które nas postarzają i powodują choroby nowotworowe

- wyjaśnił pan Mirosław.

Zdrowotne właściwości aronii zachwyciły całą rodzinę Lechów. Anna, żona pana Mirosława, wytwarza z owoców bardzo słodki sok bez dodatku cukru, na przekąskę serwuje śledzia w oleju z dodatkiem śmietanki 18 proc. i konfitury z aronii. Natomiast córka Aleksandra, która jest nie tylko plantatorką, lecz także sportsmenką, przygotowuje energetyczny koktajl. Okazuje się, że ten wyjątkowy owoc można przyrządzić na wiele sposobów.

Pomysły na wykorzystanie aronii

Mikołaj Rey w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie tego wyjątkowego owocu. Z aronii można zrobić nie tylko nalewkę czy bardzo zdrowy sok, ale także pyszną konfiturę, sos myśliwski, kruche ciasteczka, tiramisu i batoniki. Zobacz wideo i przekonaj się, jakie to proste.

Kuleczki z aronii, nerkowca i daktyli

Składniki:

  • 1 garść orzechów nerkowca
    • 1 garść suszonej aronii lub 2 garści świeżej
      • 5 daktyli, bez pestek
        • ½ ekologicznej cytryny (skórka i sok)
          • 1 laska wanilii Bourbon
            • 1 szczypta soli
              • 2 łyżki wiórków kokosowych

                Sposób przygotowania kuleczek z aronii

                Namoczyć orzechy nerkowca i jagody aronii przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcedzić i miksować z daktylami, sokiem z cytryny, wanilią i solą, aż do uzyskania pasty. Z powstałej masy uformuj 10 do 15 kuleczek, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

                Konfitura z aronii i nektarynek

                Składniki na konfiturę i nektarynek

                • 700-800 g aronii
                  • 700 g nektarynek
                    • 700 g cukru

                      Przygotowanie konfitury z aronii

                      Aronię gotuj z cukrem przez około godzinę, następnie przetrzyj przez sito. Nektarynki wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj. Połącz ze sobą składniki, zagotuj.

                      Sos myśliwski z aronii

                      Składniki na sos myśliwski

                      • 100 g aronii
                        • cukier do smaku
                          • 100 ml wody
                            • przyprawy do smaku: chrzan, kolendra, pieprz, musztarda, starta skórka z pomarańczy, sok z cytryny, brandy lub koniak i ewentualnie sól.

                              Sposób przygotowania sosu

                              Składniki dusimy w garnku. Gotowy sos będzie idealnie pasował do serów, drobiu lub rybami.

                              Kruche ciasteczka z aronią

                              Składniki na ciasteczka kruche z owocami

                              • 210 g mąki
                                • 4 g soli
                                  • 48 g cukru pudru
                                    • 7 g wody
                                      • 16 g wanilii
                                        • 1 jajko
                                          • 125 g masła
                                            • 30 g orzechów laskowych

                                              Składniki na nadzienie do ciasteczek

                                              • 50 g jagód aronii lub czarnej porzeczki
                                                • 100 g cukru pudru
                                                  • 100 g sangrii lub czerwonego wina

                                                    Składniki nadzienia do ciasteczek łączymy ze sobą, gotujemy około godziny. Składniki na ciasteczka łączymy ze sobą i zagniatamy. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy kółeczka oraz ringi, które następnie łączymy parami, układając pełne kółeczko na spodzie i ring na górze. Kawałki ciasta można przed połączeniem posmarować odrobiną wody, a przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem. Ciasteczka pieczemy. Gotowe podajemy nadzieniem.

                                                    Tiramisu aroniowe

                                                    Składniki na tiramisu aroniowe

                                                    • biszkopty 1 paczka (paluszkowe lub okrągłe)
                                                      • 1 espresso
                                                        • syrop aroniowo-malinowy
                                                          • śmietanka 30% 250 ml
                                                            • serek mascarpone
                                                              • cukier puder
                                                                • aronia kandyzowana
                                                                  • aronia w czekoladzie
                                                                    • świeża aronia
                                                                      • maliny świeże 1 opakowanie
                                                                        • świeża mięta

                                                                          Serek mascarpone, śmietanę i cukier ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Biszkopty polej espresso i syropem, ułóż owoce oraz krem. Udekoruj pozostałymi owocami.

                                                                          Jakub Kamiński/East News

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Wszystko o paprykach i ich ostrości. "Zielona papryka nie ma pełni smaku"

                                                                          Mikołaj Rey zabrał nas na Żuławy. Na raki i zupę klopsową w 300-letnim domu

                                                                          Mikołaj Rey na tropie idealnej zupy rybnej. "Od inspiracji włoskiej, przez Polskę i Francję"

                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                          Reporter: Łukasz Kowalski

                                                                          Źródło: Mikołaj Rey

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana