Domowe sposoby

Aronia to zdrowy i smaczny owoc, z którego zrobisz nalewkę lub sok. Sprawdź nasze przepisy

Aronia jest bardzo zdrowa i smaczna. Zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Ponadto aronia m.in. uspokaja, obniża ciśnienie krwi, wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że przetwory z aronii cieszą się tak dużym zainteresowaniem.

Przedstawiamy właściwości aronii . Podpowiadamy, co można zrobić z aronii , m.in. jak zrobić nalewkę z aronii lub jak zrobić sok z aronii .

Aronia – właściwości

Właściwości aronii są liczne . Bardzo często owoc ten uprawiany jest w ogrodach lub na działkach. Jest łatwy w hodowli – nie ma większych wymagań. Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, a odkryto ją około wieku XVII-XVIII. Aronia sama w sobie jest bardzo smacznym owocem, mimo swej cierpkości, którą można zniwelować za pomocą cukru czy miodu. Owoc ten zawiera mnóstwo witaminy C, pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Ponadto aronia uspokaja, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza organizm, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie otyłości, niweluje poziom złego cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwnowotworowe oraz wpływa na wygląd, w tym stan włosów, paznokci czy skóry. Należy również wymienić przeciwwskazania do spożywania aronii . Soku z aronii nie powinny pić osoby, które mają problemy z żołądkiem oraz dwunastnicą. Głównie mowa tu o chorobie wrzodowej, stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy oraz o nadkwasocie.

Jak zrobić nalewkę z aronii?

Oto przepis na nalewkę z aronii , a konkretnie nalewkę z aronii z liśćmi wiśni . Do jej przygotowania potrzebujemy kilku składników:

  • 1,5-2 kg aronii,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 i ½ litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • ok. 300-350 sztuk liści wiśni,
  • 50 g kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

1. Na początek aronię musimy bardzo dobrze opłukać. Po umyciu wkładamy owoce do zamrażalnika na kilka dni. Po upływie dwóch, trzech dni wyjmujemy aronię. Zabieg ten usunie gorzki posmak z owoców.

2. Następnie aronię oraz liście wiśni zalewamy gorącą wodą. Gotujemy.

3. Gotowanie musi trwać około 40 minut. W międzyczasie dokładnie mieszamy składniki. Zdejmujemy z ognia, po czym przepuszczamy owoce i liście przez sitko. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru oraz kwasku cytrynowego. Wszystko dobrze mieszamy, aby cukier w pełni mógł się rozpuścić.

4. Czekamy, aż wszystko wystygnie.

5. Do spirytusu (albo wódki) dodajemy ostudzony sok.

6. Naszą nalewkę z aronii przelewamy do wyparzonych butelek. Odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka powinna być gotowa, pełna intensywnego smaku, bez wyczuwalnego alkoholu.

Z podanych składników otrzymamy około 4 i ½ litra nalewki.

Jak widać, jest to bardzo szybka nalewka z aronii i jej przygotowanie nie powinno sprawić większych problemów. Równie dobrym rozwiązaniem jest dodanie liści malin zamiast liści wiśni. Nalewka z aronii z liśćmi malin jest równie smaczna. Osoby, dla których ważne jest zdrowotne działanie trunku, mogą zamiast cukru dodać miód. Nalewka z aronii z miodem to świetny lek wspomagający leczenie przeziębienia, oczyszczający z toksyn i obniżający ciśnienie krwi.

Sok z aronii – prosty i szybki przepis

Podobnie jak inne przetwory z aronii, również sok z aronii ma bardzo wiele właściwości . Przyrządza się go w szybki sposób. Potrzebujemy jedynie około dwóch kilogramów aronii oraz około trzystu gramów białego cukru.

Przygotowanie:

1. Bierzemy sporej wielkości garnek, wsypujemy wcześniej umytą i pozbawioną szypułek aronię. Wlewamy do garnka około półtorej szklanki zimnej wody, następnie przez cały czas mieszamy, aż woda się zagotuje. Gdy to nastąpi, zmniejszamy ogień. Naszą aronię gotujemy jeszcze przez około trzydzieści minut, cały czas mieszając. Dzięki tym zabiegom owoce aronii wypuszczą duże ilości soku.

2. Przelewamy sok przez sitko do kolejnego garnka, dodajemy cukier, następnie mieszamy. Jeszcze gorący sok przelewamy do czystych, wyparzonych butelek. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

Z podanych składników otrzymamy około 2 i ½ litra soku z aronii.

Przepis na wino z aronii

Podobnie jak inne produkty wytwarzane z aronii, wino z aronii ma wiele zdrowotnych właściwości. Wspiera nasz układ krwionośny i pomaga w walce z nowotworami. Wino z aronii ma specyficzny, lekko cierpki, a nawet gorzki smak, dlatego nie przypadnie do gustu wszystkim. Z przepisu otrzymacie około 11 l wina.

Składniki:

  • 8 kg owoców aronii,
  • 3 kg cukru,
  • 6 l wody,
  • drożdże dedykowane czerwonemu winu,
  • 5 g pożywki dla drożdży.

Przygotowanie:

1. Jeśli chcemy, aby nasze wino miało łagodniejszy, niezbyt gorzki smak, warto jest na kilka dni schować aronię do zamrażalnika.

2. Po rozmrożeniu owoców, rozgniatamy je dokładnie za pomocą widelca.

3. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie syropu cukrowego. W tym celu zalewamy cukier przegotowaną, ciepłą jeszcze wodą.

4. Mieszankę owoców aronii i syrop cukrowy wlewamy do wcześniej przygotowanego pojemnika, w którym wino będzie fermentować. Dorzucamy do tego drożdże oraz pożywkę do nich.

5. Czekamy dwa tygodnie. Po tym czasie obserwujemy proces fermentacji, który następuje w winie z aronii. Oddzielamy moszcz od aronii i przelewamy go do balona.

6. Czekamy kolejne sześć tygodni, a następnie zlewamy wino znad osadu. Musimy wykonywać tę pracę co około dwa, trzy tygodnie.

7. Po upływie około pół roku wino z aronii jest gotowe.

>>> Zobacz też:

Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna?

Jak wygląda i jakie ma właściwości liść lipy?

Jak uprawiać chryzantemy w doniczce i w gruncie?

>>> Czytaj na zdrowie.tvn.pl: Jak nie dać się jesiennej grypie. 5 sprawdzonych sposobów

Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0