Sok i nektar - czy Polacy potrafią je odróżniać? Sprawdziliśmy to!

Sok i nektar zazwyczaj wyglądają podobnie, jednak różnice między tymi produktami są znaczne. Postanowiliśmy sprawdzić, czy Polacy potrafią odróżnić jedno od drugiego. Zobaczcie wyniki naszej sondy.

Sok owocowy to produkt otrzymywany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków. Musi zawierać 100 proc. wsadu, natomiast nie powinien mieć w składzie cukru, sztucznych barwników i aromatów. Sok nie może być również konserwowany chemicznie, a jego trwałość przedłuża się dzięki pasteryzacji. Powinien posiadać barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców i warzywa, z których wyrób jest wytwarzany.

>>> Zobacz także:

Nektar natomiast zawiera od 25 proc. do 100 proc. wsadu owocowego. Oprócz soku, w jego skład wchodzi woda, cukier lub inne substancje słodzące, na przykład miód. Nektar produkuje się z owoców, których zbyt cierpki, kwaśny lub słodki smak powoduje, że sok byłby po prostu niesmaczny - na przykład z aronii czy czarnej porzeczki lub za słodki i gęsty, na przykład z bananów.

Aby sprawdzić, czy Polacy potrafią odróżnić sok od nektaru, przygotowaliśmy sondę. Do kubeczków z czarnym X wlaliśmy nektar, a do nieoznaczonych - sok. Osoba sondowana otrzymywała do wypróbowania oba produkty i miała wskazać, w którym kubku jest nektar, a w którym sok. Niestety niektórych kubki smakowe zawiodły.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości