Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy!

Buraki to warzywo chętnie jadane przez Polaków, głównie ze względu na doskonały smak. Jednak nie każdy wie, że warzywo to jest również źródłem niezwykle cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów.
  • Przepisy na sok z buraków
  • Właściwości soku z buraka – na co go stosować?
  • Jak pić sok z buraka – zalecane dawki i przeciwwskazania

Zobacz też:

Przepisy na pyszną pomidorową, "miskę mocy" i pieczone udko kurczaka

Najlepszym sposobem na wykorzystanie leczniczych właściwości tej jarzyny jest picie soku z buraków. Na co pomaga i jak go stosować, aby osiągnąć najlepsze efekty? Jak przygotować sok z buraka we własnej kuchni?

Przepisy na sok z buraków

Sok z buraka czerwonego można przygotować w prosty sposób, po prostu myjąc warzywo i krojąc je na kawałki, a następnie dokładnie rozdrabniając w blenderze. Jednak doskonałym pomysłem będzie też połączenia soku z buraka z tym pozyskanym z innych jarzyn lub owoców.

Składniki (na 2 porcje):

· bulwa buraka,

· 2 średnie marchewki.

Przygotowanie:

1. Warzywa dokładnie umyj.

2. Posiekaj jarzyny na drobne kawałki.

3. Włóż pokrojoną marchewkę i buraka do blendera, po czym dokładnie zmiksuj.

Jeżeli sok okaże się zbyt gęsty, podczas miksowania należy dolać do niego odrobinę wody, najlepiej przegotowanej. Warzywa przed pokrojeniem można również obrać ze skórki, jednak może to pozbawić je cennych składników.

Niektórym do gustu może przypaść również sok z kiszonych buraków.

Składniki (na 6 porcji):

· pół kilograma buraków,

· litr wody, najlepiej przegotowanej,

· 4 ząbki czosnku,

· pół łyżeczki zmielonego pieprzu,

· 10 ziarenek ziela angielskiego,

· 5 liści laurowych,

· łyżeczka soli.

Przygotowanie:

1. Buraki dokładnie umyj, a następnie obierz.

2. Pokrój warzywo w plastry.

3. Plasterki układaj w wysokim słoiku lub kamionkowym naczyniu, warstwy przekładając zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

4. Do wody dodaj sól i pieprz, po czym wlej ją do słoika.

Woda powinna być w temperaturze pokojowej i zakryć wszystkie kawałki warzyw. Taki sok z buraków musi odstać ok. tygodnia w zacienionym miejscu. Po tym czasie należy go odcedzić, a potem przechowywać w lodówce. Ten przepis to doskonały sposób zwłaszcza na sok z buraków na zimę, gdy znacznie trudniej jest dostać świeże warzywa i owoce.

Dobrym pomysłem na sok leczniczy z buraka jest połączenie tej jarzyny z jabłkiem.

Składniki (na 2 porcje):

· 2 średnie buraki,

· 1 jabłko,

· sok z połowy cytryny,

· pół szklanki przegotowanej wody.

Przygotowanie:

1. Buraki dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki.

2. Z jabłka uważnie usuń gniazda nasienne, po czym pokrój owoc na niewielkie części.

3. Jabłko i buraki włóż do blendera i starannie zmiksuj.

4. Do uzyskanego soku wlej wodę i sok z cytryny.

5. Dokładnie wymieszaj całość.

Jeśli taki sok z surowych buraków i jabłek okaże się zbyt gęsty, można rozcieńczyć go większą ilością wody. W tym przepisie zamiast blendera wykorzystuje się też wyciskarkę.

Zobacz film: Burak w roli głównej, źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości soku z buraka – na co go stosować?

Zarówno sok ze świeżych, jak i kiszonych buraków, przejawiają wiele prozdrowotnych właściwości. Warzywa te są niezwykle bogate w witaminy, takie jak działające antyoksydacyjnie A i E, wzmacniającą odporność witaminę C, witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układów mięśniowego i nerwowego, a także poprawiająca krzepliwość krwi witamina K. Zawierają także liczne minerały, np. wzmacniający kości wapń, poprawiający pracę mięśni magnez, żelazo wchodzące w skład hemoglobiny, odpowiadający za właściwą pracę serca potas, stabilizujący struktury DNA cynk, regulujący ciśnienie krwi sód oraz pomagający zachować właściwe pH organizmu fosfor. W soku z buraka znaleźć można także betaninę, która doskonale zwalcza wolne rodniki.

Sok z buraka stosowany jest pomocniczo przy wielu dolegliwościach, szczególnie w przypadku anemii. Połączenie żelaza oraz witaminy B12 daje doskonałe rezultaty podczas kuracji. Jest on też zalecany w przypadku przeziębień ze względu na działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Zaleca się także picie soku z buraka na kaszel , ponieważ wspomaga wykrztuszanie wydzieliny. Jego regularne picie wpływa również pozytywnie na pracę układu pokarmowego oraz wspomaga proces odchudzania, a przy tym poprawia pamięć i koncentrację.

Sok z buraka może być również stosowany profilaktycznie, np. do zapobiegania chorobom układu krążenia. Uważa się nawet, że może ochronić ciało przed powstawaniem komórek nowotworowych.

Często zaleca się picie soku z buraka kobietom w ciąży, głównie ze względu na ich szczególną podatność na anemię. Pomocna jest też obecność w nim kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.

Jak pić sok z buraka – zalecane dawki i przeciwwskazania

Picie soku z buraka właściwie pozbawione jest skutków ubocznych, dlatego nie zostały ustalone szczególne zalecenia co do jego dziennego spożycia. Sok buraczany można więc bez obaw pić nawet kilka razy dziennie.

Niestety, nie każdy może w pełni skorzystać z cudownych właściwości soku z buraka. Z dużą ostrożnością powinny do niego podchodzić zwłaszcza osoby ze skłonnością do powstawania kamieni nerkowych. Po konsultację do profesjonalisty muszą udać się także pacjenci cierpiący na cukrzycę. Sam burak ma dość niski indeks glikemiczny, zaobserwowano jednak, że jego spożycie może prowadzić do nagłego skoku poziomu glukozy.

Efekty picia soku z buraka mogą być zaskakujące. To niepozorne warzywo ma bowiem niezwykle dobroczynny wpływ na ludzki organizm, o czym z pewnością warto przekonać się samemu.

Więcej:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!