Placki z ziemniaków i buraka, twarożek chrzanowy, ogórki kiszone i skwarki
Składniki:
4 ziemniaki duże
4 buraki
cebula dymka
koperek
pieprz
sól
300 g twarogu chudego niemielonego
2-3 łyżeczki chrzanu śmietankowego
4 ogórki kiszone
1 jabłko
300 g boczku surowego wieprzowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnim oczku i odciskamy przez ściereczkę, pozbawiamy nadmiaru soku. Skrobię, która osiadła na dnie naczynia z powrotem dodajemy do ziemniaków, buraki ścieramy do drugiej tarki. Koperek, dymkę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków, jeszcze przyprawy i na koniec dodajemy do wszystkiego buraki. Mieszamy szybko i smażymy od razu na rozgrzanym maśle. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Boczek mielimy w maszynce i wysmażamy na skwarki na chrupiąco. Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na patelni i miksujemy na puree. Ogórki kroimy w kostkę. Twarożek łączymy z chrzanem. Na usmażone placki układamy porcję serka, puree jabłkowego, posypujemy ogórkami i skwarkami.
Ramen buramen albo jakoś tak
Składniki:
3-4 buraki
1 włoszczyzna
2 udźce z kurczaka
2 piersi z kurczaka
sok jabłkowy do smaku
200 g brukselki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
1 cebula
estragon
4 jajka
natka pietruszki
kilka pieczarek
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, przypraw, udźca kurczaka przygotowujemy prawdziwy rosół. Buraki kroimy w kostkę i przesmażamy w rondlu. Przesmażamy i podlewamy małymi porcjami rosołu i soku jabłkowego, i tak do momentu aż buraki będą prawie miękkie a sos wokół nich bardzo esencjonalny. Dodajemy estragon dla aromatu. Brukselkę rozbieramy z liści i przesmażamy na maśle, pieczarki w plasterkach i pierś kurczaka również przesmażamy na złoty kolor i dociągamy ewentualnie w piekarniku. Jajko gotujemy wrzucając je gotującej wody i z zegarkiem w ręku gotujemy równe 6 minut. Ani minuty dłużej. Od razu hartujemy w zimnej po wyjęciu z gotowania. Na talerz wykładamy porcję smażonej kapusty, plastry smażonego kurczaka, jajko gotowane i wszystko zalewamy burakami.
Buraczane ciasto czekoladowe
Składniki:
5 jaj
300 g cukru
3/4 szkl. oleju
1/5 szkl. mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g buraka gotowanego
240 g czekolady mlecznej
400 ml śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
Buraki miksujemy na puree, mąkę, proszek i kakao mieszamy, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, buraki i na koniec suche składniki. Pieczemy w 280 st. C przez około 45 minut. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na 3 części, ze środka z 2 szt. wycinamy okrąg wielkości dużej filiżanki. Pierścienie składamy sklejając rozpuszczoną czekoladą ze śmietaną.
600 g jabłek
100 ml rum
2-3 łyżki miodu
250 g mascarpone
Jabłka smażymy na miodzie, wcześniej pokrojone w drobną kostkę, pod koniec dodając rum. Tak przygotowane wrzucamy do środka naszego ciasta. Wierzch przykrywamy całym blatem biszkoptowym. Polewamy pozostałą polewą i dekorujemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN