Aronia - jakie ma właściwości?
Polska jest największym producentem aronii. Smakiem i wartościami odżywczymi tego owocu zachwycają się m.in. Japończycy. Mimo że mamy jej pod dostatkiem, to jest u nas mało znana i rzadko stosowano. Dlaczego? Być może odstrasza nas jej cierpki smak. W ocenie Agnieszki Cegielskiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego stylu życia, warto się przełamać i na stałe wprowadzić aronię do diety. - Wszystko, co rośnie w naszej strefie geograficznej, jest najlepsze i najbardziej wartościowe dla naszego organizmu. Aronia rośnie właśnie u nas i wśród skarbów natury to jest absolutny top - mówiła dziennikarka w Dzień Dobry TVN.
Patrząc na jej skład, jedyne, do czego można się "przyczepić", to niewielka zawartość witaminy C. Na szczęście jest sposób, aby to "naprawić". - Wystarczy połączyć aronię z syropem malinowym lub z rokitnika - radziła Agnieszka Cegielska. Warto pamiętać, że aronia nie musi być jedzona na surowo. - Możemy ją przesmażyć i zrobić np. konfitury - dodał nasz gość.
Aronia - kto powinien ją stosować?
Bogactwo substancji odżywczych i witamin sprawia, że aronia zasługuje na miano "super jedzenia". Przeprowadzone w Polsce badania pokazały, że owoc pomaga wyregulować ciśnienie, tym samym jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym. Korzystnie wpływa na wzrok, wspomaga leczenie cukrzycy, a także obniża poziom cholesterolu. - W tym ostatnim przypadku aronia mogłaby zastąpić statyny, leki stosowane przez osoby z wysokim cholesterolem - podkreśliła Agnieszka Cegielska.
Na tym jednak prozdrowotne właściwości aronii się nie kończą. Owoc zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Związki te nie tylko spowalniają proces starzenia, ale także wspomagają walkę z nowotworami. Dlatego aronia polecana jest osobom, które są w trakcie leczenia onkologicznego.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Kruche ciasto z domowym dżemem z aronii - prosty przepis na tartę
- Ciasto jabłkowe z patelni z kremem ze słonego karmelu
- Leczo w słoiku. Przepis na smaki lata w zimę
Autor: Katarzyna Oleksik