Kruche ciasto z domowym dżemem z aronii - prosty przepis na tartę

Tarta aroniowa
misuma/Getty Images
Źródło: Getty Images
Aronia bywa mylona z czarną porzeczką. Ma ona jednak bardziej cierpki smak i dojrzewa jesienią, kiedy nastają pierwsze przymrozki. Jest idealna do przetworów, zwłaszcza nalewek, win oraz soków. Można jednak z niej przyrządzać też pyszne konfitury i dodawać je do ciast. Sprawdź nasz przepis na proste, kruche ciasto z aronią w formie tarty.

Domowy dżem z aronii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • aronia - 1 kg,
  • cukier - 0,5 kg,
  • substancja żelująca,
  • sok z cytryny - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię należy zebrać po pierwszych przymrozkach. W przeciwnym wypadku owoce włożyć do zamrażarki na 24 h.
  2. Przemrożoną włożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.
  3. Podgrzewać na małym gazie aż do rozmrożenia owoców i połączenia składników.
  4. Dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Gotować jeszcze 15 minut, aż całość zgęstnieje.
  6. Gotowy dżem przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Dobrze je zakręcić i wstawić do kąpieli wodnej na około 15 minut w celu pasteryzacji.

Kruche ciasto - tarta z aronią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 250 g,
  • masło - 120 g,
  • jajko - 1,
  • szczypta soli,
  • dżem aroniowy - 2 słoiki - 500 g,
  • groch lub fasola - 1 szklanka,
  • dodatkowo: 150 g mąki, 100 g cukru, 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Masło z mąką, solą i jajkiem połączyć, aby powstała jednolita masa.
  2. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do formy na tartę.
  3. Całość nakłuć delikatnie widelcem i wysypać fasolę lub groch na wierzch. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
  4. Kiedy ciasto będzie podpieczone, zdjąć fasolę lub groch.
  5. Dodatkowe masło, mąkę i cukier utrzeć razem, powinna powstać sypka kruszonka.
  6. Na wypieczoną tartę wyłożyć dżem i całość posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
  7. Ponownie piec w 180 stopniach przez 15 minut.
  8. Można podawać na ciepło z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Zobacz wideo: Grecka kuchnia Dionisa Sturisa

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości