Domowy dżem z aronii - przepis krok po kroku
Składniki:
- aronia - 1 kg,
- cukier - 0,5 kg,
- substancja żelująca,
- sok z cytryny - 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Aronię należy zebrać po pierwszych przymrozkach. W przeciwnym wypadku owoce włożyć do zamrażarki na 24 h.
- Przemrożoną włożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.
- Podgrzewać na małym gazie aż do rozmrożenia owoców i połączenia składników.
- Dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotować jeszcze 15 minut, aż całość zgęstnieje.
- Gotowy dżem przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. Dobrze je zakręcić i wstawić do kąpieli wodnej na około 15 minut w celu pasteryzacji.
Kruche ciasto - tarta z aronią - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka - 250 g,
- masło - 120 g,
- jajko - 1,
- szczypta soli,
- dżem aroniowy - 2 słoiki - 500 g,
- groch lub fasola - 1 szklanka,
- dodatkowo: 150 g mąki, 100 g cukru, 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Masło z mąką, solą i jajkiem połączyć, aby powstała jednolita masa.
- Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do formy na tartę.
- Całość nakłuć delikatnie widelcem i wysypać fasolę lub groch na wierzch. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
- Kiedy ciasto będzie podpieczone, zdjąć fasolę lub groch.
- Dodatkowe masło, mąkę i cukier utrzeć razem, powinna powstać sypka kruszonka.
- Na wypieczoną tartę wyłożyć dżem i całość posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Ponownie piec w 180 stopniach przez 15 minut.
- Można podawać na ciepło z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz wideo: Grecka kuchnia Dionisa Sturisa
Zobacz także:
- Aronia w ogrodzie - jak ją uprawiać i pielęgnować?
- Sok z aronii – jak zrobić go we własnym domu?
- Mikołaj Rey w świecie aronii. Poznaj przepisy na wyśmienite dania
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: