Sok z aronii – jak zrobić go w domu? Właściwości zdrowotne owoców aronii

Osoba, która zrywa aronię
Domowy sok z aronii - jak zrobić?
Źródło: Vesnaandjic/Getty Images
Sok z aronii znany jest z dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Owoce, na bazie których powstaje napój, zawierają wiele witamin, a także przeciwutleniacze i minerały. Same w sobie charakteryzują się cierpkim i gorzkim smakiem, jednak doskonale nadają się do przetwarzania. Jak zrobić sok z aronii, by móc cieszyć się jego smakowymi i prozdrowotnymi walorami?

Owoce aronii wykorzystywane są do wytwarzania wielu przetworów. Produkty można kupić w sklepie, jednak warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Niezwykle popularną recepturą jest przepis na sok z aronii z sokownika. Napój da się jednak przyrządzić także bez posiadania specjalnego sprzętu. Ponadto jego skład można modyfikować poprzez użycie dodatkowych składników, które poprawią smak i spotęgują korzystne dla zdrowia właściwości.

Sok z aronii - właściwości

Właściwości lecznicze soku z aronii znane są od lat. Nektar zawiera, m.in. bioflawonoidy, kwas foliowy, błonnik, witaminy C, B2, B3 i E oraz minerały, jak wapń, żelazo, potas, jod czy bor.

Zobacz film: Aronia - naturalna broń na choroby cywilizacyjne. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak zrobić sok z aronii?

Podstawowy przepis na sok z aronii jest niezwykle prosty. Do wykonania napoju potrzebne będą:

  • 2 kg owoców aronii,
  • 1,5 l wody,
  • 1-2 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie 2 garści liści wiśni (sok z aronii z liśćmi wiśni będzie bardziej aromatyczny).

Przepis na sok z aronii bez sokownika prezentuje się następująco:

  1. Owoce aronii (oraz opcjonalnie liście wiśni) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Dodać resztę składników: sok z cytryny, cukier oraz wodę.
  2. Zawartość garnka zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować owoce przez ok. 30-40 min, cały czas pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie odstawić do przestygnięcia.
  3. Gęsty napój przecedzić przez sitko (dobrze jest lekko przetrzeć owoce) i wyjąć liście. Można też przygotować sok z aronii z wyciskarki .
  4. Klarowny sok z aronii ponownie zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i przelać napój do wyparzonych słoików lub butelek.
  5. Po zakręceniu pojemników pasteryzować je przez 15-20 minut.

W ten sam sposób można też przygotować sok z aronii z liśćmi malin. Dla poprawy smaku i zwiększenia właściwości leczniczych warto też dodać inne składniki. W ten sposób można uzyskać np. sok z aronii z miętą lub z imbirem.

Odnośnie do dawkowania soku z aronii, zaleca się picie 50 ml napoju dziennie.

Sok z aronii z sokownika

Jak zrobić sok z aronii na zimę, gdy posiadamy sokownik? W tym przypadku przepis będzie jeszcze mniej skomplikowany. Potrzebne składniki to:

  • 3 kg owoców aronii,
  • 1-2 kg cukru,
  • woda.

Pyszny sok z aronii z sokownika przygotowuje się w następujący sposób:

  1. Owoce aronii oczyścić, a następnie umieścić w górnej części sokownika. Zasypać cukrem.
  2. Dolną część sokownika wypełnić wodą. Urządzenie postawić na małym lub średnim ogniu. Jeśli w procesie przygotowywania soku z aronii woda się wygotuje, należy ją dolać.
  3. Gotować owoce do momentu, aż wypuszczą cały sok.
  4. Sok z aronii przelać do słoików i butelek i pasteryzować przez ok. 15 min.

Do przygotowania napoju można dodatkowo użyć cytrusów. Sok z aronii z pomarańczą z sokownika będzie jeszcze bardziej bogaty w witaminy. Wystarczy pokroić owoc w plastry i ułożyć go wraz z aronią w urządzeniu.

Sok z aronii – przepis bez gotowania

Popularny jest także sok z aronii bez cukru. Co ciekawe, można przygotować go bez gotowania. W tym przepisie potrzebne będą:

  • 2 kg owoców aronii,
  • sok z 1 cytryny,
  • woda.

Przepis na sok z aronii bez gotowania jest bardzo prosty. Owoce należy umyć i zmiksować blenderem lub w sokowirówce, a następnie przełożyć na gazę i dokładnie wycisnąć. Do soku z aronii dodać sok z cytryny i wymieszać, a następnie przelać całość do wyparzonych słoików lub butelek. Na koniec świeży sok z aronii pasteryzować przez 20-25 minut.

Tak przygotowany napój doskonale sprawdzi się m.in. jako sok z aronii do herbaty.

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Domowy sok z aronii ma charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Istnieje jednak sposób na to, jak go zniwelować. Co zrobić, żeby nektar z aronii nie był cierpki? Przed przygotowaniem napoju wystarczy zamrozić owoce na minimum 48 godzin. Dzięki temu zabiegowi nawet sok z aronii bez cukru będzie niezwykle smaczny.

Sok z aronii - na co pomaga?

Napój przede wszystkim korzystnie oddziałuje na układ krwionośny. Zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Oprócz tego właściwości zdrowotne soku z aronii związane są z ochroną narządu wzroku. Warto więc sięgnąć po niego w przypadku pracy przy komputerze. Owoce są bezpieczne nawet dla ciężarnych kobiet, w związku z czym sok z aronii w ciąży może być stosowany przez przyszłe mamy bez obaw.

Nektar doskonale sprawdzi się też przy różnego typu infekcjach, np. przeziębieniach. Dzięki swoim właściwościom sok z aronii dla dzieci często stosowany jest jako naturalny środek wzmacniający odporność.

Co ważne, owoce aronii skutecznie zmniejszają poziom glukozy we krwi. Ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości, sok z aronii dla cukrzyków wspomoże ich w walce o dobre zdrowie.

Zauważono też przeciwnowotworowe właściwości soku z aronii oraz pozytywne działanie owoców na osoby z chorobą popromienną.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Aronia - naturalna broń na choroby cywilizacyjne

Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:
Tagi:

Pozostałe wiadomości