Jesienne drożdżówki z jabłkami i cynamonem - przepis krok po kroku
Składniki:
- jabłka - 0,8 kg,
- cynamon - 3 łyżeczki,
- mąka tortowa - 0,5 kg,
- mleko - 250 ml,
- cukier - 250 g i 2 łyżki,
- drożdże - 25 g,
- masło - 75 g,
- sól - szczypta.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem (250 g), dodać cynamon i podprażyć przez około 15 minut.
- Mleko nagrzać do 30 stopni, dodać drożdże, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę i sól wymieszać razem. Masło roztopić.
- Mieszankę drożdżową i roztopione masło wlać do mąki. Całość zagnieść, aż ciasto będzie sprężyste. Odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz, aby pozbyć się bąbelków powietrza.
- Wygniecione ciasto rozwałkować i podzielić na 12 części, mogą to być okręgi (wykrajane szklaną) lub kwadraty.
- Na każdy kawałek ciasta wyłożyć przygotowaną masę jabłkową. Jeżeli wykrawane były okręgi - ciasto zawijamy w bułeczki. Jeżeli w prostokąty to zawijamy w rulon i kroimy na plastry, plasterki wkładamy do foremek na babeczki.
- Drożdżówki piec przez 40 minut w 160 stopniach.
Upieczone drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Jesienne drożdżówki z dynią - przepis krok po kroku
Składniki:
- dynia - 1 mała,
- mąka tortowa - 0,5 kg,
- mleko - 200 ml,
- jajka - 2,
- masło - 50g,
- drożdże - 30 g,
- cukier cynamonowy lub cynamon - 1 łyżeczka,
- szczypta soli,
- naturalny lniany sznurek.
Sposób przygotowania:
- Dynie umyć, przekroić na pół, wybrać nasiona. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, aż miąższ będzie miękki. Kiedy będzie gotowa, wydrążyć miąższ i zblendować na gładką masę. Do drożdżówek potrzebne będzie 200 gramów takiej masy. Pozostałą część można zamrozić.
- Odlać 50 ml mleka, zagrzać je do 30 stopni i dodać do niego drożdże, łyżkę cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.
- Pozostałą część mleka zagrzać z masłem, tak, aby się roztopiło. Jaja utrzeć na gładką, białą masę z cukrem.
- Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, dodać jaja z cukrem i mleko z masłem. Całość zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto się lepi do rąk, to można dodać odrobinę mąki.
- Wyrobioną masę odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie i podzielić na około 10-12 kawałków, każdy uformować w kształt kuli. Każdą z kulek przewiązać sznurkiem tak, aby powstały kształty dyni - sznurek powinien układać się w kształt wieloramiennej gwiazdy.
- Bułeczki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie można je posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
- Kiedy bułeczki się upieką i ostygną można zdjąć sznurek - pozostanie wtedy piękny kształt dyni.
Jesienne drożdżówki ze śliwkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- śliwki węgierki - 0,5 kg,
- mąka tortowa - 0,5 kg,
- mleko - 300 ml,
- masło - 100 ml,
- drożdże - 20 g,
- jajko - 1,
- cukier - 3 łyżki,
- cukier puder - szklanka,
- sok z cytryny,
- Dodatkowo: 50 g masła, 125 g mąki, 125 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Mleko (50 ml) nagrzać do 30 stopni, dodać do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Całość zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałe 2 łyżki cukru utrzeć z jajkiem, pozostałe mleko nagrzać i rozpuścić w nim masło.
- Jaja z cukrem i mleko z masłem połączyć z pozostałą mąką. Dodać masę drożdżową. Całość zagnieść na jednolitą masę. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć, poprzekrawać i pozbyć się pestek.
- Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 10-12 równych części. Zrobić z każdej części kule, a następnie lekko rozpłaszczyć. Zrobić w każdym zagłębienie i układać w nim poprzekrawane śliwki. Tak przygotowane odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Dodatkowe masło, cukier i mąkę utrzeć razem tak, aby powstała kruszonka. Posypać nią drożdżówki przed pieczeniem.
- Bułeczki piec w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
- W czasie pieczenia przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny - do rondla z głębokim dnem wsypać cukier, wlać łyżkę soku z cytryny i wody. Całość zagrzać, aż cukier się roztopi i masa będzie gładka.
- Gotowe, upieczone bułeczki ostudzić i polać lukrem.
Smacznego!
Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej
Zobacz także:
- Sezon na śliwki czas zacząć! Przepisy Jaśka Kuronia na knedle, dżem, tartę i crumble
- Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny
- Ciasto z mirabelką - idealne na jesienne, długie wieczory
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: