Przepis na ketchup z cukinii. To świetna i zdrowa alternatywa dla pomidorów

Cukinia gotowa do obróbki - na desce leży pokrojona cukinia, a w garnku widać całe.
Fot. fcafotodigital / Getty Images
Domowy ketchup z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do przekąsek. Sos ten jest idealny do bezpośredniego spożycia, a także na zimę w formie przetworów. To prosta w wykonaniu alternatywa dla typowego ketchupu pomidorowego.

Wykorzystanie ketchupu z cukinii

Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw. Posiada wiele cennych właściwości, ponieważ jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a poza tym odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Jest świetna po przypieczeniu w piekarniku, a także surowa. Można smażyć jej kwiaty, przyrządzać leczo, a nawet piec ciasta. W ostatnim czasie szczególnie popularnym przepisem jest ten na ketchup z cukinii. Zyskał wielu fanów ze względu na swoją wszechstronność, bowiem może służyć jako dodatek do różnych kiełbasek bądź kanapek, ale także jako sos do makaronu w dniach, kiedy nie mamy czasu na czasochłonne gotowanie. Jak go zrobić?

Przepis na ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
    • 1/2 kg cebuli
      • 1 i 1/2 łyżki soli
        • 1/2 szklanki cukru
          • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
            • 3 czerwone papryki
              • 1 łyżeczka curry
                • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
                  • 400 g koncentratu pomidorowego

                    Wykonanie:

                    1. Warzywa należy umyć, cukinię przyciąć na końcach, a z papryki usunąć nasiona. Cebulę, paprykę oraz cukinię następnie trzeba pokroić w paski. Potem zasypać w garnku 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na godzinę.
                      1. Po tym czasie włączamy pod garnkiem gaz, nie odlewamy powstałego płynu i gotujemy 30 minut.
                        1. Wystudzone warzywa miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotujemy przez 10 minut.
                          1. Do wyparzonych słoików należy wlać gorący ketchup i zakręcić. Pasteryzować ok 15 minut i gotowe!

                            Zobacz także:

                            Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów

                            Dzień Dobry TVN

                            Autor: Sabina Zięba

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości