Przepis na ketchup z cukinii. To świetna i zdrowa alternatywa dla pomidorów

Cukinia gotowa do obróbki - na desce leży pokrojona cukinia, a w garnku widać całe.
Fot. fcafotodigital / Getty Images
Domowy ketchup z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do przekąsek. Sos ten jest idealny do bezpośredniego spożycia, a także na zimę w formie przetworów. To prosta w wykonaniu alternatywa dla typowego ketchupu pomidorowego.

Wykorzystanie ketchupu z cukinii

Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw. Posiada wiele cennych właściwości, ponieważ jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a poza tym odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Jest świetna po przypieczeniu w piekarniku, a także surowa. Można smażyć jej kwiaty, przyrządzać leczo, a nawet piec ciasta. W ostatnim czasie szczególnie popularnym przepisem jest ten na ketchup z cukinii. Zyskał wielu fanów ze względu na swoją wszechstronność, bowiem może służyć jako dodatek do różnych kiełbasek bądź kanapek, ale także jako sos do makaronu w dniach, kiedy nie mamy czasu na czasochłonne gotowanie. Jak go zrobić?

Przepis na ketchup z cukinii

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 400 g koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  1. Warzywa należy umyć, cukinię przyciąć na końcach, a z papryki usunąć nasiona. Cebulę, paprykę oraz cukinię następnie trzeba pokroić w paski. Potem zasypać w garnku 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na godzinę.
  2. Po tym czasie włączamy pod garnkiem gaz, nie odlewamy powstałego płynu i gotujemy 30 minut.
  3. Wystudzone warzywa miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotujemy przez 10 minut.
  4. Do wyparzonych słoików należy wlać gorący ketchup i zakręcić. Pasteryzować ok 15 minut i gotowe!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów

Dzień Dobry TVN

Autor: Sabina Zięba

podziel się:

Pozostałe wiadomości