Wykorzystanie ketchupu z cukinii
Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw. Posiada wiele cennych właściwości, ponieważ jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a poza tym odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Jest świetna po przypieczeniu w piekarniku, a także surowa. Można smażyć jej kwiaty, przyrządzać leczo, a nawet piec ciasta. W ostatnim czasie szczególnie popularnym przepisem jest ten na ketchup z cukinii. Zyskał wielu fanów ze względu na swoją wszechstronność, bowiem może służyć jako dodatek do różnych kiełbasek bądź kanapek, ale także jako sos do makaronu w dniach, kiedy nie mamy czasu na czasochłonne gotowanie. Jak go zrobić?
Przepis na ketchup z cukinii
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 1/2 kg cebuli
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 3 czerwone papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 400 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Warzywa należy umyć, cukinię przyciąć na końcach, a z papryki usunąć nasiona. Cebulę, paprykę oraz cukinię następnie trzeba pokroić w paski. Potem zasypać w garnku 2 łyżkami soli, pomieszać i odstawić na godzinę.
- Po tym czasie włączamy pod garnkiem gaz, nie odlewamy powstałego płynu i gotujemy 30 minut.
- Wystudzone warzywa miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotujemy przez 10 minut.
- Do wyparzonych słoików należy wlać gorący ketchup i zakręcić. Pasteryzować ok 15 minut i gotowe!
Zobacz także:
- Wysportowana Monika Olejnik na wakacjach. Martyna Wojciechowska: "Jesteś moją inspiracją"
- Najmodniejsze sukienki na lato. Zainspirujcie się stylizacjami gwiazd
- Tamara Arciuch pokazała zdjęcie z planu "Tajemnicy zawodowej". "Cóż to za okazja, że tylu jej bohaterów spotka się w jednym miejscu?"
Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów
Autor: Sabina Zięba