- Sezon grillowy w pełni, wiele osób organizuje imprezy czy rodzinne spotkania, przygotowując grillowane potrawy.
 - Ci, którzy uważają, że dania z grilla są zbyt ciężkostrawne, nie muszą wcale rezygnować z przyjemności grillowania i udziału w takich wydarzeniach.
 - Oto nasze zestawienie najciekawszych przepisów na lekkie dania z grilla, które pojawiły się w kuchni Dzień Dobry TVN - mięsne, wegetariańskie oraz na słodko.
 
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Lekkie przepisy na grilla - mięsne
Chcąc jeść lekko i zdrowo, wcale nie trzeba rezygnować z grillowanego mięsa. Zamiast tłustych kiełbas i karkówki postaw na grillowane piersi kurczaka lub delikatne szaszłyki z indyka. Mięsa możesz również zamarynować wcześniej w jogurcie z przyprawami, dzięki czemu będą soczyste, a jednocześnie lekkie. Kilka przepisów na takie potrawy poniżej.
Kurczak na patyku
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
 - mleko kokosowe,
 - jogurt grecki,
 - 1,2 łyżki masła orzechowego,
 - 2 papryki chili,
 - 3 cm imbiru,
 - 2 cytryny lub limonki,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 3 łyżki miodu,
 - sól,
 - pieprz,
 - olej sezamowy,
 - świeża kolendra,
 - patyki do szaszłyków.
 
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę. Mięso marynuj przez godzinę. W garnku na wolnym ogniu połącz ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz odrobinę bulionu. Chwilę gotuj. Na zimno dodaj jogurt grecki, dopraw sokiem z cytryny i siekaną kolendrą.
Kurczaka nabij na patyczki i grilluj. Tak przygotowanego kurczaka maczaj w sosie.
Kofty drobiowe we wrapie
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
 - 2 papryki chili,
 - cebula,
 - 3 ząbki czosnku,
 - garść natki pietruszki,
 - sól,
 - pieprz,
 - suszona kolendra,
 - główka sałaty lodowej,
 - 4 cebule czerwone,
 - 3 łyżki cukru,
 - 5 łyżek octu.
 
Sposób przygotowania:
Zmiel mięso z kurczaka, dodaj sól, pieprz, paprykę, świeżo pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Ułóż coś na kształt kofty i obsmaż na patelni. Następnie posmaruj wrapy majonezem oraz keczupem. Cebulę pokrój na talarki, zasyp cukrem oraz skrop octem. Odstaw na chwilę. Włóż kofty do wrapa razem z cebulką i posiekaną sałatą lodową.
Więcej przepisów na lekkie mięsne dania z grilla znajdziesz tutaj.
Lekkie przepisy na grilla - wegańskie i wegetariańskie
Lekkie dania z grilla to również szereg potraw wegańskich oraz wegetariańskich. Warto zdecydować się na przykład na grillowane warzywa, które potrafią nieźle zaskoczyć. Papryka, cukinia, bakłażan czy pieczarki z ziołami i oliwą z oliwek to świetna baza do lekkich dań. Doskonałym wyborem będą też grillowane ryby lub owoce morza, a także halloumi czy tofu. Kilka przepisów poniżej.
Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
 - 300 g tofu,
 - 2 łyżki soku z cytryny,
 - łyżka oleju,
 - sól i czarny pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w grubą kostkę i włożyć do naczynia. W szklance dokładnie wymieszać sok z cytryny, olej oraz po szczypcie soli i pieprzu. Tofu zalać cytrynową marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na niewielkie kawałki. Nabijać na patyczki do szaszłyków na zmianę szparagi i tofu. Gotowe szaszłyki grillować z każdej strony po około 5 minut. Szaszłyki podawać gorące, można polać ulubionym sosem.
Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado
Składniki:
- opakowanie sera halloumi do grilla,
 - mały mix sałat z rukolą,
 - około 2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę,
 - awokado,
 - oliwa z oliwek, sok z limonki lub cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
 
Sposób przygotowania: Do miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko znów razem wymieszać. Sałatę wyłożyć na talerze, na to kawałki arbuza oraz awokado. Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na grillu. Grillować z obu stron do uzyskania złocistych pasków. Ser ułożyć na sałatce, doprawić wszystko pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.
Szaszłyk z krewetek
Składniki:
- 10 dużych obranych krewetek (mogą być tygrysie)
 - sól i pieprz,
 - cytryna lub limonka.
 
Składniki na sos:
- pęczek pietruszki,
 - garść szpinaku,
 - papryczka chili,
 - 2 ząbki czosnku,
 - limonka,
 - sól,
 - pieprz,
 - 2 łyżki miodu,
 - oregano,
 - bazylia,
 - 1/2 szklanki oliwy,
 - 1/2 szklanki wody,
 - 2 łyżki musztardy Dijon,
 - płatki chili do smaku.
 
Sposób przygotowania:
Zamarynuj krewetki w soli, pieprzu, oliwie i odrobinie limonki. Następnie nabij je na patyki i grilluj - bardzo krótko, z obu stron po 2 min. Sos: wszystkie składniki sosu zblenduj w blenderze i gotowe.
Więcej przepisów na wegetariańskie dania z grilla znajdziesz tutaj.
Lekkie przepisy na grilla - na słodko
Grillowane owoce to lekka i efektowna alternatywa dla klasycznych deserów z ogniska czy grilla. Ich naturalna słodycz pod wpływem ciepła staje się jeszcze bardziej wyrazista, a lekko karmelizowana skórka dodaje im charakteru. To idealny sposób na zakończenie posiłku w letnim klimacie – smacznie, sezonowo i bez zbędnych kalorii.
Grillowane gruszki z serem pleśniowym
Składniki:
- twarde gruszki.
 - wybrany ser pleśniowy,
 - dżem z żurawiny lub jarzębiny,
 - garść posiekanych orzechów włoskich.
 
Sposób przygotowania:
Gruszki umyć, nie obierać, przekroić na pół i usunąć pestki. W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.
Więcej tego typu przepisów znajdziesz tutaj.
Zobacz także:
- Grillowe inspiracje Sebastiana Olmy. Jak przyrządzić kiełbasę, stek czy koftę z grilla?
 - Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
 - Zaczynamy majówkowe grillowanie z Darią Ładochą. Będzie pysznie i zdrowo
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło zdjęcia głównego: xavierarnau/GettyImages