Smak lata bez wyrzutów. Poznaj nasze przepisy na lekkie dania z grilla

Kobieta przy stole z potrawami z grilla
Lekkie przepisy na grilla - wegańskie, wegetariańskie, niskokaloryczne
Źródło: xavierarnau/GettyImages
Szukasz pomysłów na lekkie dania z grilla, które nie obciążą żołądka, a zachwycą smakiem? Przedstawiamy propozycje z kuchni DDTVN na zdrowe i pyszne potrawy, które sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego spotkania, jak i kameralnego wieczoru z przyjaciółmi. Wśród nich znajdziesz zarówno potrawy mięsne, jak i bezmięsne, a nawet na słodko.
Kluczowe fakty:
  • Sezon grillowy w pełni, wiele osób organizuje imprezy czy rodzinne spotkania, przygotowując grillowane potrawy.
  • Ci, którzy uważają, że dania z grilla są zbyt ciężkostrawne, nie muszą wcale rezygnować z przyjemności grillowania i udziału w takich wydarzeniach.
  • Oto nasze zestawienie najciekawszych przepisów na lekkie dania z grilla, które pojawiły się w kuchni Dzień Dobry TVN - mięsne, wegetariańskie oraz na słodko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Magazyn Premium TVN Lato
Magazyn Premium TVN Lato

Lekkie przepisy na grilla - mięsne

Chcąc jeść lekko i zdrowo, wcale nie trzeba rezygnować z grillowanego mięsa. Zamiast tłustych kiełbas i karkówki postaw na grillowane piersi kurczaka lub delikatne szaszłyki z indyka. Mięsa możesz również zamarynować wcześniej w jogurcie z przyprawami, dzięki czemu będą soczyste, a jednocześnie lekkie. Kilka przepisów na takie potrawy poniżej.

Kurczak na patyku

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • mleko kokosowe,
  • jogurt grecki,
  • 1,2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 papryki chili,
  • 3 cm imbiru,
  • 2 cytryny lub limonki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej sezamowy,
  • świeża kolendra,
  • patyki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę: do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę. Mięso marynuj przez godzinę. W garnku na wolnym ogniu połącz ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz odrobinę bulionu. Chwilę gotuj. Na zimno dodaj jogurt grecki, dopraw sokiem z cytryny i siekaną kolendrą.

Kurczaka nabij na patyczki i grilluj. Tak przygotowanego kurczaka maczaj w sosie.

Kofty drobiowe we wrapie

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 papryki chili,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona kolendra,
  • główka sałaty lodowej,
  • 4 cebule czerwone,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek octu.

Sposób przygotowania:

Zmiel mięso z kurczaka, dodaj sól, pieprz, paprykę, świeżo pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Ułóż coś na kształt kofty i obsmaż na patelni. Następnie posmaruj wrapy majonezem oraz keczupem. Cebulę pokrój na talarki, zasyp cukrem oraz skrop octem. Odstaw na chwilę. Włóż kofty do wrapa razem z cebulką i posiekaną sałatą lodową.

Więcej przepisów na lekkie mięsne dania z grilla znajdziesz tutaj.

Lekkie przepisy na grilla - wegańskie i wegetariańskie

Lekkie dania z grilla to również szereg potraw wegańskich oraz wegetariańskich. Warto zdecydować się na przykład na grillowane warzywa, które potrafią nieźle zaskoczyć. Papryka, cukinia, bakłażan czy pieczarki z ziołami i oliwą z oliwek to świetna baza do lekkich dań. Doskonałym wyborem będą też grillowane ryby lub owoce morza, a także halloumi czy tofu. Kilka przepisów poniżej.

Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 300 g tofu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oleju,
  • sól i czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Tofu pokroić w grubą kostkę i włożyć do naczynia. W szklance dokładnie wymieszać sok z cytryny, olej oraz po szczypcie soli i pieprzu. Tofu zalać cytrynową marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na niewielkie kawałki. Nabijać na patyczki do szaszłyków na zmianę szparagi i tofu. Gotowe szaszłyki grillować z każdej strony po około 5 minut. Szaszłyki podawać gorące, można polać ulubionym sosem.

Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado

Składniki:

  • opakowanie sera halloumi do grilla,
  • mały mix sałat z rukolą,
  • około 2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę,
  • awokado,
  • oliwa z oliwek, sok z limonki lub cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Do miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko znów razem wymieszać. Sałatę wyłożyć na talerze, na to kawałki arbuza oraz awokado. Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na grillu. Grillować z obu stron do uzyskania złocistych pasków. Ser ułożyć na sałatce, doprawić wszystko pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

Szaszłyk z krewetek

Składniki:

  • 10 dużych obranych krewetek (mogą być tygrysie)
  • sól i pieprz,
  • cytryna lub limonka.

Składniki na sos:

  • pęczek pietruszki,
  • garść szpinaku,
  • papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • limonka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki miodu,
  • oregano,
  • bazylia,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • płatki chili do smaku.

Sposób przygotowania:

Zamarynuj krewetki w soli, pieprzu, oliwie i odrobinie limonki. Następnie nabij je na patyki i grilluj - bardzo krótko, z obu stron po 2 min. Sos: wszystkie składniki sosu zblenduj w blenderze i gotowe.

Więcej przepisów na wegetariańskie dania z grilla znajdziesz tutaj.

Lekkie przepisy na grilla - na słodko

Grillowane owoce to lekka i efektowna alternatywa dla klasycznych deserów z ogniska czy grilla. Ich naturalna słodycz pod wpływem ciepła staje się jeszcze bardziej wyrazista, a lekko karmelizowana skórka dodaje im charakteru. To idealny sposób na zakończenie posiłku w letnim klimacie – smacznie, sezonowo i bez zbędnych kalorii.

Grillowane gruszki z serem pleśniowym

Składniki:

  • twarde gruszki.
  • wybrany ser pleśniowy,
  • dżem z żurawiny lub jarzębiny,
  • garść posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Gruszki umyć, nie obierać, przekroić na pół i usunąć pestki. W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.

Więcej tego typu przepisów znajdziesz tutaj.

Zobacz także:

Magazyn Premium TVN Lato
Magazyn Premium TVN Lato
podziel się:

Pozostałe wiadomości