Materiał promocyjny

Nietypowe dania na grilla z dużą zawartością nabiału. Te przepisy Cię zaskoczą

Nietypowe dania na grilla z dużą zawartością nabiału. Te przepisy Cię zaskoczą
Grillowy zawrót głowy w nietypowej odsłonie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak majówka, to musi być grill. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował niezwykłe dania na grilla z dużą zawartością nabiału. Poznaj jego zaskakujące propozycje z produktami OSM Łowicz i przygotuj je samodzielnie w domu. 

Grillowane białe szparagi smażone z orzechami nerkowca, palonym masłem i kremowym serem fellada

Grillowane białe szparagi smażone z orzechami nerkowca, palonym masłem i kremowym serem fellada
Grillowane białe szparagi smażone z orzechami nerkowca, palonym masłem i kremowym serem fellada
Grillowane białe szparagi smażone z orzechami nerkowca, palonym masłem i kremowym serem fellada
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • sól do gotowania,
  • olej do smażenia,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 50 g masła łowickiego ekstra,
  • kilka łodyg świeżego tymianku,
  • 2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opakowanie naturalnego sera fellada,
  • 150 ml słodkiej śmietanki łowickiej UHT 36%,
  • pieprz cayenne do smaku,
  • liście nasturcji do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki, następnie blanszuj w posolonej i lekko gotującej się wodzie do miękkości, około 4-5 minut w zależności od ich grubości.

Po blanszowaniu szparagi przełóż na patelnię grillową, dodaj olej roślinny i grilluj na złoty kolor. Następnie dodaj przekrojone na pół orzechy, lekko je podsmaż. Gdy orzechy będą złote, na patelnię dodaj kawałki masła i tymianku, smaż, aż masło będzie spienione i ładnie pachnące. Pod koniec smażenia do szparagów dodaj sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz.

Ser fellada (pół kostki) rozpuść w słodkiej śmietanie, dopraw pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Porcję (5-6 szt.) ułóż na talerzu, polej je tym palonym masłem i posyp kruszonym serem fellada. Całe danie udekoruj liśćmi nasturcji.

Grillowane roladki drobiowe z serem, szparagami i pesto jogurtowym

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • do smaku sól, pieprz, curry,
  • ser gouda,
  • olej roślinny,
  • opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego OSM Łowicz,
  • pęczek natki pietruszki,
  • cytryna,
  • do smaku: granulowany czosnek, sól, pieprz cayenne,
  • 2 sztuki młodej sałaty rzymskiej.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i curry. Na pierś nałóż plasterki sera łowickiego, połóż kawałki zielonych szparagów i całość zwiń w roladkę. Mięso możesz zabezpieczyć wykałaczką. Zwiniętą roladkę z serem należy lekko posmarować olejem i grillować z każdej strony na złoty kolor.

Ser gęsty typu greckiego przełóż do miski, dodaj do niego posiekaną natkę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.

Na talerzu ułóż liście młodej sałaty rzymskiej, dodaj grillowane roladki i sos jogurtowy.

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi
Grillowane szparagi
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Zapiekane wiosenne owoce z jogurtowo-waniliowym kremem

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
  • 200 ml mleka OSM Łowicz,
  • opakowanie wanilii,
  • opakowanie jogurtu typu greckiego OSM Łowicz,
  • 2 jajka,
  • 2 limonki,
  • 500 g truskawek,
  • 200 g malin,
  • 200 g borówek,
  • cukier puder,
  • cukier puder i mięta do dekoracji,
  • sok z limonki.

Sposób przygotowania:

W misce utrzyj ze sobą żółtka razem z cukrem i mąką pszenną. W rondelku podgrzej mleko ze słodką śmietaną i wanilią. Wymieszaj razem obie masy i dalej podgrzewaj, cały czas mieszając. Masa podczas gotowania powinna zgęstnieć, przelej ją do miski i odstaw do ostygnięcia.

Gdy masa całkowicie ostygnie, dodaj do niej jogurt grecki, jajko i skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj i przelej do foremki żaroodpornej, w której będzie można całość zapiekać. Wylej masę na dno, a na wierzch ułóż mieszankę wiosennych owoców, którą wcześniej obtocz w cukrze pudrze.

Całość wstaw do piekarnika na około 15 minut lub połóż na grillu, aby spód się delikatnie zapiekł. Na koniec posyp cukrem pudrem i dodaj świeżą mięte oraz sok z limonki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości