Jak majówka, to musi być grill. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował niezwykłe dania na grilla z dużą zawartością nabiału. Poznaj jego zaskakujące propozycje z produktami OSM Łowicz i przygotuj je samodzielnie w domu.
Grillowane białe szparagi smażone z orzechami nerkowca, palonym masłem i kremowym serem fellada
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów,
- sól do gotowania,
- olej do smażenia,
- 100 g orzechów nerkowca,
- 50 g masła łowickiego ekstra,
- kilka łodyg świeżego tymianku,
- 2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- opakowanie naturalnego sera fellada,
- 150 ml słodkiej śmietanki łowickiej UHT 36%,
- pieprz cayenne do smaku,
- liście nasturcji do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki, następnie blanszuj w posolonej i lekko gotującej się wodzie do miękkości, około 4-5 minut w zależności od ich grubości.
Po blanszowaniu szparagi przełóż na patelnię grillową, dodaj olej roślinny i grilluj na złoty kolor. Następnie dodaj przekrojone na pół orzechy, lekko je podsmaż. Gdy orzechy będą złote, na patelnię dodaj kawałki masła i tymianku, smaż, aż masło będzie spienione i ładnie pachnące. Pod koniec smażenia do szparagów dodaj sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz.
Ser fellada (pół kostki) rozpuść w słodkiej śmietanie, dopraw pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Porcję (5-6 szt.) ułóż na talerzu, polej je tym palonym masłem i posyp kruszonym serem fellada. Całe danie udekoruj liśćmi nasturcji.
Grillowane roladki drobiowe z serem, szparagami i pesto jogurtowym
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- do smaku sól, pieprz, curry,
- ser gouda,
- olej roślinny,
- opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego OSM Łowicz,
- pęczek natki pietruszki,
- cytryna,
- do smaku: granulowany czosnek, sól, pieprz cayenne,
- 2 sztuki młodej sałaty rzymskiej.
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i curry. Na pierś nałóż plasterki sera łowickiego, połóż kawałki zielonych szparagów i całość zwiń w roladkę. Mięso możesz zabezpieczyć wykałaczką. Zwiniętą roladkę z serem należy lekko posmarować olejem i grillować z każdej strony na złoty kolor.
Ser gęsty typu greckiego przełóż do miski, dodaj do niego posiekaną natkę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz cayenne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.
Na talerzu ułóż liście młodej sałaty rzymskiej, dodaj grillowane roladki i sos jogurtowy.
Zapiekane wiosenne owoce z jogurtowo-waniliowym kremem
Składniki:
- 6 żółtek,
- 200 g cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
- 200 ml mleka OSM Łowicz,
- opakowanie wanilii,
- opakowanie jogurtu typu greckiego OSM Łowicz,
- 2 jajka,
- 2 limonki,
- 500 g truskawek,
- 200 g malin,
- 200 g borówek,
- cukier puder,
- cukier puder i mięta do dekoracji,
- sok z limonki.
Sposób przygotowania:
W misce utrzyj ze sobą żółtka razem z cukrem i mąką pszenną. W rondelku podgrzej mleko ze słodką śmietaną i wanilią. Wymieszaj razem obie masy i dalej podgrzewaj, cały czas mieszając. Masa podczas gotowania powinna zgęstnieć, przelej ją do miski i odstaw do ostygnięcia.
Gdy masa całkowicie ostygnie, dodaj do niej jogurt grecki, jajko i skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj i przelej do foremki żaroodpornej, w której będzie można całość zapiekać. Wylej masę na dno, a na wierzch ułóż mieszankę wiosennych owoców, którą wcześniej obtocz w cukrze pudrze.
Całość wstaw do piekarnika na około 15 minut lub połóż na grillu, aby spód się delikatnie zapiekł. Na koniec posyp cukrem pudrem i dodaj świeżą mięte oraz sok z limonki.
Zobacz także:
- Pyszny i pożywny powrót do szkoły. Śniadaniowe przepisy Sebastiana Olmy
- Propozycje Piotra Kucharskiego na majówkowego grilla. Sprawdź jego przepisy na nietypowe przekąski
- Co wyczarować z maślanki? Poznajcie nietuzinkowe propozycje Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi / DDTVN