Pstrągi z grilla
Składniki:
- 4 pstrągi w całości wypatroszone,
- 4 plasterki masła,
- cytryna,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- 8 cienkich plastrów boczku wędzonego,
- folia aluminiowa,
- pęczek zielonej pietruszki,
- tacka do grillowania.
Sposób przygotowania:
Ryby natrzyj solą i pieprzem. Do środka włóż po 2 plasterki cytryny, dodaj masło do środka oraz zieloną pietruszkę. Dwie ryby owiń folią aluminiową i wstaw na grilla. Dwie pozostałe zawiń plastrami boczku i ułóż na tacce na grillu.
Bomby ziemniaczane z ogórkiem małosolnym i granatem
Składniki na 1 porcję:
- 20 małych ziemniaków, młodych i wyszorowanych,
- 2 szalotki,
- główka czosnku,
- oliwa z oliwek,
- oregano w przyprawie,
- sól,
- pieprz cytrynowy.
Dodatkowo:
- ziarenka granatu,
- 5 ogórków małosolnych pokrojonych w kostkę
- ser feta oryginalny,
- kilka listków mięty,
- 5 łyżek podprażonych płatków migdałowych,
- folia aluminiowa.
Składniki na ziołowy sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka posiekanej mięty,
- łyżeczka koperku posiekanego,
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka miodu,
- łyżka musztardy francuskiej.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dopraw solą, pieprzem cytrynowym i oregano. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj oliwę i zawiń w folię. Piecz na grillu. Gdy będą gotowe, dodaj granat, ogórka, migdały oraz fetę. Podawaj z sosem.
Składniki sosu wymieszaj ze sobą w miseczce.
Pieczone marchewki z pastą tahini
Składniki:
- 10 młodych marchewek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- szczypta kurkumy,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- szczypta soli.
Składniki na sos:
- 2 łyżki jasnej pasty tahini,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sok z cytryny (do smaku),
- sól (do smaku),
- łyżeczka białego sezamu,
- łyżeczka czarnego sezamu,
- łyżka posiekanej kolendry albo pietruszki.
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie marchewki i odetnij natkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszaj z kminem, solą i posiekanym czosnkiem, a następnie posmaruj nią wszystkie marchewki. Piecz na tacce grillowej 30 minut.
Wymieszaj jogurt z pastą i cytryną, dopraw solą.
Marchewki polej gotowym sosem. Posyp posiekaną kolendrą i uprażonym na suchej patelni białym i czarnym sezamem.
Pieczona feta z pomidorkami cherry, czereśniami i tymiankim
Składniki:
- 500 g pomidorków cherry,
- 500 g czereśni bez pestek,
- cała feta,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- musztarda francuska,
- liście świeżego tymianku,
- pieprz cytrynowy,
- tacki do pieczenia na grillu.
Sposób przygotowania:
Na tacce na grilla ułóż pomidorki, czereśnie, a na środku fetę. Skrop porządnie oliwą i octem balsamicznym. Dodaj pieprz cytrynowy. Wstaw na grilla i zapiekaj 20 minut. Przed podaniem dodaj musztardę i świeży tymianek.
Pieczone kurczaki w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Składniki:
- 6 piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- papryka słodka w przyprawie.
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki miodu,
- sok z pomarańczy,
- sok z 2 limonek,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- ząbek czosnku.
Dodatkowo:
- sałata lodowa,
- pomidorki cherry,
- ogórek małosolny,
- pistacje łuskane,
- ziarenka granatu.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszaj w misce. Obtocz kurczaka w soli, pieprzu i papryce. Zostaw go na 2 godziny lub wstaw do lodówki na całą noc. Następnie grilluj z obu stron i podawaj z sałatą lodową i dodatkami.
Zobacz także:
- Grillowanie czas zacząć. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na kiełbasę i kaszankę
- Jak nie marnować jedzenia po grillu? Poznaj szybkie i łatwe przepisy
- Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News