Zaczynamy majówkowe grillowanie z Darią Ładochą. Będzie pysznie i zdrowo

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe wariacje Darii Ładochy
Grillowe wariacje Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jak majówka, to i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Pogoda dopisuje, dlatego to idealna okazja na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi przy kiełbasce, a może czymś innym? Poznajcie zdrowe propozycje na grilla prosto z przepisów Darii Ładochy i naszej kuchni Dzień Dobry TVN.

Pstrągi z grilla

Składniki:

  • 4 pstrągi w całości wypatroszone,
    • 4 plasterki masła,
      • cytryna,
        • sól,
          • pieprz cytrynowy,
            • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego,
              • folia aluminiowa,
                • pęczek zielonej pietruszki,
                  • tacka do grillowania.

                    Sposób przygotowania:

                    Ryby natrzyj solą i pieprzem. Do środka włóż po 2 plasterki cytryny, dodaj masło do środka oraz zieloną pietruszkę. Dwie ryby owiń folią aluminiową i wstaw na grilla. Dwie pozostałe zawiń plastrami boczku i ułóż na tacce na grillu.

                    Bomby ziemniaczane z ogórkiem małosolnym i granatem

                    Składniki na 1 porcję:

                    • 20 małych ziemniaków, młodych i wyszorowanych,
                      • 2 szalotki,
                        • główka czosnku,
                          • oliwa z oliwek,
                            • oregano w przyprawie,
                              • sól,
                                • pieprz cytrynowy.

                                  Dodatkowo:

                                  • ziarenka granatu,
                                    • 5 ogórków małosolnych pokrojonych w kostkę
                                      • ser feta oryginalny,
                                        • kilka listków mięty,
                                          • 5 łyżek podprażonych płatków migdałowych,
                                            • folia aluminiowa.

                                              Składniki na ziołowy sos:

                                              • 400 ml jogurtu naturalnego,
                                                • łyżka posiekanej mięty,
                                                  • łyżeczka koperku posiekanego,
                                                    • łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
                                                      • sok z cytryny,
                                                        • sól,
                                                          • pieprz,
                                                            • łyżeczka miodu,
                                                              • łyżka musztardy francuskiej.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Ziemniaki dopraw solą, pieprzem cytrynowym i oregano. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj oliwę i zawiń w folię. Piecz na grillu. Gdy będą gotowe, dodaj granat, ogórka, migdały oraz fetę. Podawaj z sosem.

                                                                Składniki sosu wymieszaj ze sobą w miseczce.

                                                                Pieczone marchewki z pastą tahini

                                                                Składniki:

                                                                • 10 młodych marchewek,
                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                    • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
                                                                      • szczypta kurkumy,
                                                                        • 2 posiekane ząbki czosnku,
                                                                          • szczypta soli.

                                                                            Składniki na sos:

                                                                            • 2 łyżki jasnej pasty tahini,
                                                                              • 3 łyżki jogurtu greckiego,
                                                                                • sok z cytryny (do smaku),
                                                                                  • sól (do smaku),
                                                                                    • łyżeczka białego sezamu,
                                                                                      • łyżeczka czarnego sezamu,
                                                                                        • łyżka posiekanej kolendry albo pietruszki.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Umyj dokładnie marchewki i odetnij natkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszaj z kminem, solą i posiekanym czosnkiem, a następnie posmaruj nią wszystkie marchewki. Piecz na tacce grillowej 30 minut.

                                                                                          Wymieszaj jogurt z pastą i cytryną, dopraw solą.

                                                                                          Marchewki polej gotowym sosem. Posyp posiekaną kolendrą i uprażonym na suchej patelni białym i czarnym sezamem.

                                                                                          Pieczona feta z pomidorkami cherry, czereśniami i tymiankim

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 500 g pomidorków cherry,
                                                                                            • 500 g czereśni bez pestek,
                                                                                              • cała feta,
                                                                                                • oliwa z oliwek,
                                                                                                  • ocet balsamiczny,
                                                                                                    • musztarda francuska,
                                                                                                      • liście świeżego tymianku,
                                                                                                        • pieprz cytrynowy,
                                                                                                          • tacki do pieczenia na grillu.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Na tacce na grilla ułóż pomidorki, czereśnie, a na środku fetę. Skrop porządnie oliwą i octem balsamicznym. Dodaj pieprz cytrynowy. Wstaw na grilla i zapiekaj 20 minut. Przed podaniem dodaj musztardę i świeży tymianek.

                                                                                                            Pieczone kurczaki w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 6 piersi z kurczaka,
                                                                                                              • sól,
                                                                                                                • pieprz cytrynowy,
                                                                                                                  • papryka słodka w przyprawie.

                                                                                                                    Składniki na marynatę:

                                                                                                                    • 3 łyżki miodu,
                                                                                                                      • sok z pomarańczy,
                                                                                                                        • sok z 2 limonek,
                                                                                                                          • 200 ml jogurtu greckiego,
                                                                                                                            • ząbek czosnku.

                                                                                                                              Dodatkowo:

                                                                                                                              • sałata lodowa,
                                                                                                                                • pomidorki cherry,
                                                                                                                                  • ogórek małosolny,
                                                                                                                                    • pistacje łuskane,
                                                                                                                                      • ziarenka granatu.

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        Składniki marynaty wymieszaj w misce. Obtocz kurczaka w soli, pieprzu i papryce. Zostaw go na 2 godziny lub wstaw do lodówki na całą noc. Następnie grilluj z obu stron i podawaj z sałatą lodową i dodatkami.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                        Julia Wieniawa podbija Cannes
                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                        Julia Wieniawa podbija Cannes