Zaczynamy majówkowe grillowanie z Darią Ładochą. Będzie pysznie i zdrowo

Pieczony pstrąg z grillowaną papryką
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe wariacje Darii Ładochy
Grillowe wariacje Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jak majówka, to i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Pogoda dopisuje, dlatego to idealna okazja na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi przy kiełbasce, a może czymś innym? Poznajcie zdrowe propozycje na grilla prosto z przepisów Darii Ładochy i naszej kuchni Dzień Dobry TVN.

Pstrągi z grilla

Składniki:

  • 4 pstrągi w całości wypatroszone,
  • 4 plasterki masła,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego,
  • folia aluminiowa,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • tacka do grillowania.

Sposób przygotowania:

Ryby natrzyj solą i pieprzem. Do środka włóż po 2 plasterki cytryny, dodaj masło do środka oraz zieloną pietruszkę. Dwie ryby owiń folią aluminiową i wstaw na grilla. Dwie pozostałe zawiń plastrami boczku i ułóż na tacce na grillu.

Bomby ziemniaczane z ogórkiem małosolnym i granatem

Składniki na 1 porcję:

  • 20 małych ziemniaków, młodych i wyszorowanych,
  • 2 szalotki,
  • główka czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano w przyprawie,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy.

Dodatkowo:

  • ziarenka granatu,
  • 5 ogórków małosolnych pokrojonych w kostkę
  • ser feta oryginalny,
  • kilka listków mięty,
  • 5 łyżek podprażonych płatków migdałowych,
  • folia aluminiowa.

Składniki na ziołowy sos:

  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • łyżeczka koperku posiekanego,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dopraw solą, pieprzem cytrynowym i oregano. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj oliwę i zawiń w folię. Piecz na grillu. Gdy będą gotowe, dodaj granat, ogórka, migdały oraz fetę. Podawaj z sosem.

Składniki sosu wymieszaj ze sobą w miseczce.

Pieczone marchewki z pastą tahini

Składniki:

  • 10 młodych marchewek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • szczypta soli.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jasnej pasty tahini,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sok z cytryny (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • łyżeczka białego sezamu,
  • łyżeczka czarnego sezamu,
  • łyżka posiekanej kolendry albo pietruszki.

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie marchewki i odetnij natkę. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszaj z kminem, solą i posiekanym czosnkiem, a następnie posmaruj nią wszystkie marchewki. Piecz na tacce grillowej 30 minut.

Wymieszaj jogurt z pastą i cytryną, dopraw solą.

Marchewki polej gotowym sosem. Posyp posiekaną kolendrą i uprażonym na suchej patelni białym i czarnym sezamem.

Pieczona feta z pomidorkami cherry, czereśniami i tymiankim

Składniki:

  • 500 g pomidorków cherry,
  • 500 g czereśni bez pestek,
  • cała feta,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • musztarda francuska,
  • liście świeżego tymianku,
  • pieprz cytrynowy,
  • tacki do pieczenia na grillu.

Sposób przygotowania:

Na tacce na grilla ułóż pomidorki, czereśnie, a na środku fetę. Skrop porządnie oliwą i octem balsamicznym. Dodaj pieprz cytrynowy. Wstaw na grilla i zapiekaj 20 minut. Przed podaniem dodaj musztardę i świeży tymianek.

Pieczone kurczaki w marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • papryka słodka w przyprawie.

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki miodu,
  • sok z pomarańczy,
  • sok z 2 limonek,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • ząbek czosnku.

Dodatkowo:

  • sałata lodowa,
  • pomidorki cherry,
  • ogórek małosolny,
  • pistacje łuskane,
  • ziarenka granatu.

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszaj w misce. Obtocz kurczaka w soli, pieprzu i papryce. Zostaw go na 2 godziny lub wstaw do lodówki na całą noc. Następnie grilluj z obu stron i podawaj z sałatą lodową i dodatkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości