Grill dookoła świata. Zagraniczne smakołyki z grilla serwuje Charles Daigneault

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak grillują w innych krajach?
Jak grillują w innych krajach?
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dania z grilla, zwłaszcza w majowy długi weekend, królują wręcz na stołach Polaków. Jednak nie tylko w naszym kraju grillowane mięso (i nie tylko) jest uwielbiane i często jedzone. Charles Daigneault, gwiazda 2. edycji MasterChefa, zabiera nas w podróż dookoła świata, podczas której poznamy specyfiki z grilla serwowane we Francji, Meksyku czy Wietnamie.

W kuchni Dzień Dobry TVN Charles Daigneault przygotowuje grillowaną pierś z kurczaka po prowansalsku, fajitas z kurczakiem, a także grillowane specjały z Wietnamu. Prezentuje też, jak zrobić domowe sosy, idealne do kiełbasy czy innych smakołyków z grilla - kechup, majonez i musztardę.

Charles Daigneault

Uczestnik i gwiazda 2. sezonu programu "MasterChef". Na antenie TTV prowadził program kulinarny "Domówka". Urodził się w kanadyjskim Saint-Jean-sur-Richelieu. W jego żyłach płynie krew francuska i indiańska – sam o sobie mówi, że w 1/8 jest Irokezem z plemienia Huronów. Kilka lat temu miłość ściągnęła go do Polski. Pierwszą potrawą, którą własnoręcznie przygotował, jak na Kanadyjczyka przystało, był… syrop klonowy. Dzisiaj gotowanie jest jego największą pasją. Charles nigdy nie korzysta z wagi kuchennej i miarki, gotuje z prawdziwa fantazją, tylko na wyczucie. Uwielbia warsztaty kulinarne i wspólne gotowanie. Chętnie dzieli się swoimi kulinarnymi sukcesami i pokazuje jak wspaniałe potrawy mogą zaoferować nam tradycyjne kuchnie świata, ale nie boi się także proponować różnych wariacji na ich temat.

Grillowana pierś z kurczaka po prowansalsku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, najlepiej z kością i skórą,
    • 50 ml oleju,
      • sok z jednej cytryny,
        • ząbek czosnku,
          • świeże zioła: pietruszka, lubczyk, estragon, tymianek, rozmaryn, szałwia, mięta, oregano, majeranek (można zastąpić je suszonymi),
            • łyżeczka cukru.

              Przygotowanie:

              Wszystko mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Powinien leżeć w marynacie co najmniej 12 godzin w lodówce. Przed grillowaniem wyjmujemy piersi z lodówki godzinę wcześniej. Grillujemy na odwróconym ruszcie - znak v ma być na górze. Wtedy soki z kurczaka nie spadną z rusztu. To pozwoli na uzyskanie bardziej soczystego mięsa. Grillujemy w temperaturze ok.150 stopni, przez 5 minut z każdej strony. Powtarzamy obracanie 4-6 razy, w zależności od grubości piersi. Serwujemy z ulubionymi warzywami oraz młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

              Fajitas z kurczakiem

              Składniki:

              • 2 piersi z kurczaka,
                • 4 placki tortilli,
                  • papryka czerwona,
                    • 2 cebule pokrojone w piórka,
                      • jogurt grecki,
                        • kumin,
                          • papryka wędzona w proszku,
                            • sok z jednej limoki,
                              • 2 łyżki oleju,
                                • opcjonalnie – łyżka marynowanej papryczki jalapeno.

                                  Składniki na guacamole:

                                  • 2 dojrzałe awokado,
                                    • 2 łyżki soku z limonki,
                                      • ząbek czosnku,
                                        • sól.

                                          Przygotowanie:

                                          Guacamole: Awocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a potem łyżką wydrążamy miąższ i rozgniatamy widelcem na pastę. Dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony czosnek. Można dodać świeżą kolendrę i posiekaną papryczkę chili.

                                          Marynata do mięsa: W misce mieszamy olej, kumin, paprykę i paprykę wędzoną oraz sok z limonki. Kroimy pierś z kurczaka na paski i dajemy do marynaty. Wkładamy na 40 minut do lodówki.

                                          Świeżą paprykę kroimy na paski, na płycie grilla umieszczamy ją razem z cebulą i grillujemy na oleju przez około 7-10 minut. W tym czasie również na płycie smażymy kurczaka, też przez około 10 minut. Obok na ruszcie podgrzewamy placki tortilli, po około 30 sekund z każdej strony. Na podgrzane placki nakładamy po łyżce guacamole, jogurtu greckiego, warzyw i mięsa. Można dodać starty ser, sałatę i jalapenio.

                                          Grillowane rarytasy z Wietnamu

                                          Składniki:

                                          • 400 g boczku w całości ugotowanego,
                                            • 500 g krewetek surowych,
                                              • 400 g udek z kurczaka bez kości i skóry,
                                                • 2 duże marchewki,
                                                  • duża cukinia,
                                                    • 2 ogórki.

                                                      Marynata:

                                                      • 50 ml sosu ostrygowego,
                                                        • 30 ml sosu rybnego,
                                                          • 100 ml oleju rzepakowego,
                                                            • sok i skóra z 2 pomarańczy,
                                                              • chili,
                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                  • 3 łyżki miodu.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    W misce mieszamy wszystkie składniki do marynaty. Marchewki, cukinie i ogórki kroimy na małe patyki. Podlewamy warzywa olejem i odrobiną marynaty. Mieszamy i serwujemy. Sałatka gotowa!

                                                                    Boczek i udko z kurczaka kroimy w grube plastry i stawiamy na grillu. Smarujemy je wciąż marynatą. Regularnie odwracamy i nacieramy.

                                                                    Krewetki układamy na grillu i po 3 minutach grillowania z każdej strony, będą gotowe. Na talerzu smarujemy je marynatą.

                                                                    Domowy majonez

                                                                    Składniki:

                                                                    • 4 żółtka,
                                                                      • łyżka musztardy francuskiej,
                                                                        • sok z jednej cytryny,
                                                                          • 300 ml oleju rzepakowego.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            W misce mieszamy żółtka, musztardę i sok z cytryny. Następne ubijamy za pomocą trzepaczki i bardzo powoli dodajemy olej, ponieważ masa musi się emulgować.

                                                                            Domowy ketchup

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 łyżki brązowego cukru,
                                                                              • 50 ml octu jabłkowego,
                                                                                • 150 ml soku pomidorowego,
                                                                                  • łyżeczka koncentratu pomidorowego.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Gorczycę moczymy w wodzie z octem przez 5-7 dni przed. Potem blendujemy wszystkie składniki przy pomocy blendera, aż musztarda będzie gładka.

                                                                                    Domowa musztarda

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 30 g gorczycy białej,
                                                                                      • 30 g gorczycy czarnej,
                                                                                        • 150 ml wody,
                                                                                          • 40 ml octu jabłkowego.

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Składniki dodajemy do garnka i delikatnie gotujemy, aż zredukują się do połowy. Odstawiamy, aby się ochłodziło i serwujemy.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz, Krystian Samuta

                                                                                            Źródło: Charles Daigneault

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości