Sekrety soczystego grilla, czyli przepisy na najlepsze marynaty. "Gorczyca bardzo ładnie zmiękczy mięso"

Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
Już za chwilę rozpoczniemy sezon na grillowanie, który potrwa przez całe lato. Oprócz dobrej jakości mięsa, dania z grilla potrzebują odpowiedniej marynaty. Jak ją przyrządzić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dziennikarka Katarzyna Bosacka.

Soczysty grill

Przed nami majówka, czas więc na otwarcie sezonu grillowego. Podstawą pysznych dań z grilla jest dobrej jakości mięso, ale nie możemy zapomnieć też o marynatach. To one podnoszą smak mięsa i je zmiękczają, co jest bardzo ważne przy twardszych kawałkach.

W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka podzieliła się z widzami przepisem na najlepsze marynaty. - Zaczynamy od typowo polskiej marynaty do wieprzowiny. Mamy tutaj karkówkę, olej rzepakowy (pół szklanki), trochę soli, a do tego musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy (2 łyżki). Gorczyca bardzo ładnie zmiękczy mięso i będzie nam chrupać pod zębami jak będziemy jeść karkówkę. Do tego odrobina miodu i czosnek (2-3 ząbki) - tłumaczyła.

Najlepsze marynaty

Marynaty możemy zrobić nieco więcej i przechowywać ją w lodówce. - Jeśli dodamy do tego trochę wody, to marynatę możemy dodać również do sałaty. Musztarda daje kwas, mamy czosnek, miód. Muszę powiedzieć nieskromnie, że ta marynata wygrywa konkursy u moich znajomych, jeśli chodzi o karkówkę - powiedziała Katarzyna Bosacka.

Marynatę mieszamy z mięsem i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. - Gdy robimy ją rano, do wykorzystania w porze obiadowej, to może stać na zewnątrz, a jeśli na 12 godzin to do lodówki. Nie robimy tego w metalowej misce, bo metal źle działa z kwasem, lepiej zrobić to w szklanym naczyniu - dodała dziennikarka.

Zobacz przepis na marynatę do drobiu w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: ddtvn

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
Materiał promocyjny

Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
Materiał promocyjny

Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?