Sekrety soczystego grilla, czyli przepisy na najlepsze marynaty. "Gorczyca bardzo ładnie zmiękczy mięso"

Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab

Już za chwilę rozpoczniemy sezon na grillowanie, który potrwa przez całe lato. Oprócz dobrej jakości mięsa, dania z grilla potrzebują odpowiedniej marynaty. Jak ją przyrządzić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dziennikarka Katarzyna Bosacka.

Soczysty grill

Przed nami majówka, czas więc na otwarcie sezonu grillowego. Podstawą pysznych dań z grilla jest dobrej jakości mięso, ale nie możemy zapomnieć też o marynatach. To one podnoszą smak mięsa i je zmiękczają, co jest bardzo ważne przy twardszych kawałkach.

W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka podzieliła się z widzami przepisem na najlepsze marynaty. - Zaczynamy od typowo polskiej marynaty do wieprzowiny. Mamy tutaj karkówkę, olej rzepakowy (pół szklanki), trochę soli, a do tego musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy (2 łyżki). Gorczyca bardzo ładnie zmiękczy mięso i będzie nam chrupać pod zębami jak będziemy jeść karkówkę. Do tego odrobina miodu i czosnek (2-3 ząbki) - tłumaczyła.

Najlepsze marynaty

Marynaty możemy zrobić nieco więcej i przechowywać ją w lodówce. - Jeśli dodamy do tego trochę wody, to marynatę możemy dodać również do sałaty. Musztarda daje kwas, mamy czosnek, miód. Muszę powiedzieć nieskromnie, że ta marynata wygrywa konkursy u moich znajomych, jeśli chodzi o karkówkę - powiedziała Katarzyna Bosacka.

Marynatę mieszamy z mięsem i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. - Gdy robimy ją rano, do wykorzystania w porze obiadowej, to może stać na zewnątrz, a jeśli na 12 godzin to do lodówki. Nie robimy tego w metalowej misce, bo metal źle działa z kwasem, lepiej zrobić to w szklanym naczyniu - dodała dziennikarka.

Zobacz przepis na marynatę do drobiu w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości