Soczysty grill
Przed nami majówka, czas więc na otwarcie sezonu grillowego. Podstawą pysznych dań z grilla jest dobrej jakości mięso, ale nie możemy zapomnieć też o marynatach. To one podnoszą smak mięsa i je zmiękczają, co jest bardzo ważne przy twardszych kawałkach.
W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka podzieliła się z widzami przepisem na najlepsze marynaty. - Zaczynamy od typowo polskiej marynaty do wieprzowiny. Mamy tutaj karkówkę, olej rzepakowy (pół szklanki), trochę soli, a do tego musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy (2 łyżki). Gorczyca bardzo ładnie zmiękczy mięso i będzie nam chrupać pod zębami jak będziemy jeść karkówkę. Do tego odrobina miodu i czosnek (2-3 ząbki) - tłumaczyła.
Najlepsze marynaty
Marynaty możemy zrobić nieco więcej i przechowywać ją w lodówce. - Jeśli dodamy do tego trochę wody, to marynatę możemy dodać również do sałaty. Musztarda daje kwas, mamy czosnek, miód. Muszę powiedzieć nieskromnie, że ta marynata wygrywa konkursy u moich znajomych, jeśli chodzi o karkówkę - powiedziała Katarzyna Bosacka.
Marynatę mieszamy z mięsem i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. - Gdy robimy ją rano, do wykorzystania w porze obiadowej, to może stać na zewnątrz, a jeśli na 12 godzin to do lodówki. Nie robimy tego w metalowej misce, bo metal źle działa z kwasem, lepiej zrobić to w szklanym naczyniu - dodała dziennikarka.
Zobacz przepis na marynatę do drobiu w naszym materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nadaj potrawom z grilla wyjątkowego smaku. Sprawdź najlepsze marynaty do mięs!
- Marynowane winogrona. Prosty przepis na wyjątkowe przetwory
- Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn