Marynowane winogrona. Prosty przepis na wyjątkowe przetwory

Marynowane winogrona
Marynowane winogrona
Źródło: BogdanV/Getty Images
Marynowanie pozwala nie tylko przedłużyć przydatność produktu do spożycia. W wielu przypadkach zapewnia wyrazisty smak i umożliwia stworzenie świetnej przekąski czy dodatku do obiadu. Jako że jesteśmy zwolennikami kiszenia i marynowania wszystkiego, co się da, tym razem dzielimy się przepisem na marynowane winogrona.

Marynowane winogrona - przepis krok po kroku

Październik to sezon na winogrona. Właśnie wtedy najlepiej smakują, można je łatwo kupić, a być może nazbierać we własnym ogrodzie czy na działce. W wersji marynowanej można je wykorzystać do imprezowych koreczków czy sałatek. Pasują do twardych serów i słonych wędlin. Oczywiście można również wsypać je do naczynia i podawać bez żadnych dodatków. Są pyszne i nietypowe same w sobie.

Składniki na marynowane winogrona:

  • 1 kg winogron (najlepiej tych bez dużej ilości pestek),
  • 2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 200 g cukru,
  • opcjonalnie: 3-4 goździki, laska cynamonu lub inne przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dobrze umyć i oderwać od nich wszystkie szypułki.
  2. Zagotować w garnku wszystkie składniki na marynatę: wodę, ocet, cukier i przyprawy.
  3. Owoce przesypać do czystych, wyparzonych słoików.
  4. Do każdego dodać goździki i kawałek cynamonu.
  5. Zalać gorącą marynatą i zakręcić.
  6. Pasteryzować ok. 10 minut w temperaturze 90 stopni.

Ze smakiem marynaty można eksperymentować do woli. Można dodać mniej cukru, jeśli stawiamy na bardziej octowy smak. Warto też sięgać po różne kombinacje przypraw.

Sprawdź inne nasze przepisy na pyszne przetwory:

Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

Przetwory z pomysłem
Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości