Marynowane winogrona - przepis krok po kroku
Październik to sezon na winogrona. Właśnie wtedy najlepiej smakują, można je łatwo kupić, a być może nazbierać we własnym ogrodzie czy na działce. W wersji marynowanej można je wykorzystać do imprezowych koreczków czy sałatek. Pasują do twardych serów i słonych wędlin. Oczywiście można również wsypać je do naczynia i podawać bez żadnych dodatków. Są pyszne i nietypowe same w sobie.
Składniki na marynowane winogrona:
- 1 kg winogron (najlepiej tych bez dużej ilości pestek),
- 2 szklanki wody,
- 1/4 szklanki octu,
- 200 g cukru,
- opcjonalnie: 3-4 goździki, laska cynamonu lub inne przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Winogrona dobrze umyć i oderwać od nich wszystkie szypułki.
- Zagotować w garnku wszystkie składniki na marynatę: wodę, ocet, cukier i przyprawy.
- Owoce przesypać do czystych, wyparzonych słoików.
- Do każdego dodać goździki i kawałek cynamonu.
- Zalać gorącą marynatą i zakręcić.
- Pasteryzować ok. 10 minut w temperaturze 90 stopni.
Ze smakiem marynaty można eksperymentować do woli. Można dodać mniej cukru, jeśli stawiamy na bardziej octowy smak. Warto też sięgać po różne kombinacje przypraw.
Sprawdź inne nasze przepisy na pyszne przetwory:
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Zdrowotne właściwości jarzębiny - kiedy ją zbierać i co z niej robić?
- Kozackie przetwory, czyli jak zrobić ogórki po kozacku
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Trzy proste przepisy na jesienne przetwory z pomidorów
Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: BogdanV/Getty Images
podziel się: