Materiał promocyjny

Grillowe inspiracje Sebastiana Olmy. Jak przyrządzić kiełbasę, stek czy koftę z grilla?

Grillowe inspiracje Sebastiana Olmy. Jak przyrządzić kiełbasę, stek czy koftę z grilla?
Grill - król majówkowej kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Już niedługo majówka. Wielu Polaków w tym czasie zdecyduje się zapewne na zrobienie grilla z rodziną bądź przyjaciółmi. Podczas takiego spotkania świetnie sprawdzą się przepisy Sebastiana Olmy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził kiełbasę w bułce, stek w sosie pieprzowym, grillowaną koftę z wiosenną sałatką i fetą oraz karkówkę z boczkiem, jabłkami i miodową musztardą.

"Kiełba w bułce", czyli klasyczna grillowana kiełbasa w bułce z dodatkami 

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy śląskiej Grill House,
  • biała kapusta młoda,
  • marchew,
  • jabłko,
  • oliwa, cukier i sól do smaku,
  • opakowanie bułek na hot dogi, dużych,
  • 200 g ketchupu,
  • 200 g majonezu,
  • 200 g sosu słodko-kwaśnego,
  • 100 g musztardy,
  • prażona cebulka.

Przygotowanie:

Kiełbasę grillową natnij nożem, grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Białą kapustę drobno posiekaj do miski, zetrzyj do niej również marchew i jabłko. Dodaj oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bułkę natnij wzdłuż, dodaj do środka sos majonezowy, czyli wymieszany 1:1 ketchup, majonez i sos słodko kwaśny, a następnie wsadź kiełbasę, dodaj surówkę z białej kapusty, całość polej musztardą i posyp prażoną cebulką. 

Grillowana kofta z pitą, sałatką wiosenną, fetą i sosem jogurtowym

Składniki:

  • opakowanie kofty Grill House,
  • olej do grillowania,
  • 500 g gęstego jogurtu typu greckiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól do smaku,
  • cytryna,
  • 2 pomidory,
  • cebula czerwona,
  • sałata rzymska młoda,
  • zielony ogórek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • cytryna,
  • chili czerwone,
  • oliwa z oliwek i sól do smaku,
  • opakowanie bułek pita,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g sera feta,
  • granat.

Przygotowanie:

Koftę wyjmij z opakowania, lekko posmaruj olejem i grilluj z każdej strony równomiernie, tak aby nabrała złotego kolory. Kofta nawet po zdjęciu z grilla nadal będzie się jeszcze grzać w środku, więc warto nie smażyć jej na 100% do samego końca, aby mięso było soczyste w środku. Gęsty sos jogurtowy wymieszaj z tartym czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Pomidory, cebulę czerwoną i sałatę potnij w małe kawałki, a ogórka zielonego potnij w kostkę. Przełóż do miski, dodając posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, kawałki chili, oliwę i sól.

Poczekaj aż warzywa się lekko zamarynują. Bułkę pitę podgrzej na grillu, aż będzie miękka, a następnie posmaruj oliwą za pomocą pędzla i zwiń na pół, tak aby można było polać lekko sosem jogurtowym. Potem nałóż wcześniej przygotowaną sałatkę i grillowane mięso. Na koniec gotową koftę posyp serem feta i pestkami granatu. 

Stek w sosie pieprzowym z grzankami

Składniki:

  • stek z antrykotu Tomahawk,
  • 50 ml oleju do smażenia,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 60 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki zielonego pieprzu w zalewie,
  • litr czerwonego wina,
  • 200 g sosu demi glace,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sałata rzymska baby,
  • bagietka.

Przygotowanie:

Stek dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Obsmaż na grillu z każdej strony, tak aby nabrał rumianego koloru. Mięso przełóż na pergamin i zwiń, dodając do środka ząbki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Pergamin owiń jeszcze w folię aluminiową i grilluj powoli z boku grilla, obracając co 5 minut. Mięso powinno na grillu spędzić jeszcze około 20 minut. Po tym czasie mięso odstaw na bok, tak aby odpoczęło. Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj, aż prawie cały odparuje, następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glace i posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu ułóż pokrojonego w plastry steka, polej go sosem pieprzowym i dodaj ćwiartki sałaty rzymskiej i grillowane grzanki. 

Kaszanka grillowana z boczkiem, jabłkami i miodową musztardą 

Składniki:

  • opakowanie kaszanki grillowej z boczkiem Grill House,
  • olej do smażenia,
  • 4 jabłka,
  • 200 ml miodu płynnego,
  • 100 ml oliwy,
  • małe opakowanie musztardy francuskiej,
  • cytryna.

Przygotowanie:

Kaszankę grillową możesz grillować na grillu, w pergaminie lub ustawić patelnię na grillu i smażyć. Kaszankę lekko polej olejem, po usmażeniu skóra powinna być chrupiąca, a mięso w środku gorące. Jabłka potnij na ćwiartki, przełóż do miski, dodając do nich miód, oliwę, musztardę francuską i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jabłka na patelni, tak aby miały złoty kolor i zmiękły. Do jabłek pod koniec smażenia dodaj wszystkie składniki jakie były w misce, tak aby powstała gęsta miodowa emulsja. Na talerzu ułóż smażone jabłka, polej je powstałym sosem i na wierzch ułóż smażoną kaszankę.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości