"Kiełba w bułce", czyli klasyczna grillowana kiełbasa w bułce z dodatkami
Składniki:
- opakowanie kiełbasy śląskiej Grill House,
- biała kapusta młoda,
- marchew,
- jabłko,
- oliwa, cukier i sól do smaku,
- opakowanie bułek na hot dogi, dużych,
- 200 g ketchupu,
- 200 g majonezu,
- 200 g sosu słodko-kwaśnego,
- 100 g musztardy,
- prażona cebulka.
Przygotowanie:
Kiełbasę grillową natnij nożem, grilluj na rozgrzanym grillu z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Białą kapustę drobno posiekaj do miski, zetrzyj do niej również marchew i jabłko. Dodaj oliwę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bułkę natnij wzdłuż, dodaj do środka sos majonezowy, czyli wymieszany 1:1 ketchup, majonez i sos słodko kwaśny, a następnie wsadź kiełbasę, dodaj surówkę z białej kapusty, całość polej musztardą i posyp prażoną cebulką.
Grillowana kofta z pitą, sałatką wiosenną, fetą i sosem jogurtowym
Składniki:
- opakowanie kofty Grill House,
- olej do grillowania,
- 500 g gęstego jogurtu typu greckiego,
- 5 ząbków czosnku,
- sól do smaku,
- cytryna,
- 2 pomidory,
- cebula czerwona,
- sałata rzymska młoda,
- zielony ogórek,
- pęczek natki pietruszki,
- cytryna,
- chili czerwone,
- oliwa z oliwek i sól do smaku,
- opakowanie bułek pita,
- oliwa z oliwek,
- 100 g sera feta,
- granat.
Przygotowanie:
Koftę wyjmij z opakowania, lekko posmaruj olejem i grilluj z każdej strony równomiernie, tak aby nabrała złotego kolory. Kofta nawet po zdjęciu z grilla nadal będzie się jeszcze grzać w środku, więc warto nie smażyć jej na 100% do samego końca, aby mięso było soczyste w środku. Gęsty sos jogurtowy wymieszaj z tartym czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Pomidory, cebulę czerwoną i sałatę potnij w małe kawałki, a ogórka zielonego potnij w kostkę. Przełóż do miski, dodając posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, kawałki chili, oliwę i sól.
Poczekaj aż warzywa się lekko zamarynują. Bułkę pitę podgrzej na grillu, aż będzie miękka, a następnie posmaruj oliwą za pomocą pędzla i zwiń na pół, tak aby można było polać lekko sosem jogurtowym. Potem nałóż wcześniej przygotowaną sałatkę i grillowane mięso. Na koniec gotową koftę posyp serem feta i pestkami granatu.
Stek w sosie pieprzowym z grzankami
Składniki:
- stek z antrykotu Tomahawk,
- 50 ml oleju do smażenia,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 60 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki zielonego pieprzu w zalewie,
- litr czerwonego wina,
- 200 g sosu demi glace,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sałata rzymska baby,
- bagietka.
Przygotowanie:
Stek dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Obsmaż na grillu z każdej strony, tak aby nabrał rumianego koloru. Mięso przełóż na pergamin i zwiń, dodając do środka ząbki czosnku, rozmaryn i zimne masło. Pergamin owiń jeszcze w folię aluminiową i grilluj powoli z boku grilla, obracając co 5 minut. Mięso powinno na grillu spędzić jeszcze około 20 minut. Po tym czasie mięso odstaw na bok, tak aby odpoczęło. Zielony pieprz delikatnie rozbij w moździerzu, przełóż do rondelka, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej czerwonym winem i gotuj, aż prawie cały odparuje, następnie wlej bulion drobiowy i znów odparuj do 1/3 objętości. Na koniec dodaj sos demi glace i posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu ułóż pokrojonego w plastry steka, polej go sosem pieprzowym i dodaj ćwiartki sałaty rzymskiej i grillowane grzanki.
Kaszanka grillowana z boczkiem, jabłkami i miodową musztardą
Składniki:
- opakowanie kaszanki grillowej z boczkiem Grill House,
- olej do smażenia,
- 4 jabłka,
- 200 ml miodu płynnego,
- 100 ml oliwy,
- małe opakowanie musztardy francuskiej,
- cytryna.
Przygotowanie:
Kaszankę grillową możesz grillować na grillu, w pergaminie lub ustawić patelnię na grillu i smażyć. Kaszankę lekko polej olejem, po usmażeniu skóra powinna być chrupiąca, a mięso w środku gorące. Jabłka potnij na ćwiartki, przełóż do miski, dodając do nich miód, oliwę, musztardę francuską i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jabłka na patelni, tak aby miały złoty kolor i zmiękły. Do jabłek pod koniec smażenia dodaj wszystkie składniki jakie były w misce, tak aby powstała gęsta miodowa emulsja. Na talerzu ułóż smażone jabłka, polej je powstałym sosem i na wierzch ułóż smażoną kaszankę.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Kaszanka z grilla w folii: z kapustą kiszoną, z cebulą, z jabłkami, z warzywami. Przepisy na smaczną kaszankę z grilla
- Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN