Te dodatki do mięsa z grilla to absolutny hit. Przepisy Martyny Niemiec, zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy MasterChef wśród nastolatków
Najlepszy MasterChef wśród nastolatków
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Martyna Niemiec zwyciężyła w pierwszej edycji programu "MasterChef Nastolatki". Goszcząc z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN, zaprezentowała kilka wyjątkowych dodatków, które można podać do steków i innych grillowanych dań mięsnych. Sprawdź jej przepisy na pastę z koziego sera, grzankę z sosem pistacjowym, sałatkę z awokado i wyjątkowe dipy.

W niedzielę, 28.04.2024 r. odbył się wielki finał programu "MasterChef Nastolatki", którego zwyciężczynią została Martyna Niemiec. W Dzień Dobry TVN, w związku z sezonem grillowym, zaprezentowała swoje pomysły na dodatki do pieczonych na ogniu potraw. Opowiedziała też o tym, jak wspomina swój udział w programie.

Martyna Niemiec - zwyciężczyni programu "MasterChef Nastolatki"

Kto zaszczepił w Martynie miłość do kuchni? Odpowiedź nie jest oczywista. - Zupełnie szczerze, to nie było żadnej osoby, która by mnie zaraziła pasją do gotowania. Nie mam pojęcia, skąd mi się to wzięło. Zawsze niby patrzyłam też trochę na mamę w kuchni, może za dużych chęci do gotowania to nie miała, ale to zawsze jakby było interesujące. Później do mnie dotarło, że gotowanie w sumie przychodzi mi dość łatwo, ta nauka wszystkiego, że jest to dla mnie bardzo przyjemne, że lubię to robić i mi to wychodzi. Kiedy dokładnie zaczęłam gotować, to nie pamiętam. Teraz w domu z mamą wymieniamy się gotowaniem. Trochę ona gotuje, trochę ja, ona czasami coś zrobi, a jak się jej nie chce, to ja zrobię. Ona też próbuje moich rzeczy, także myślę, że w sumie głównie ja mogę gotować, ale wiadomo, jak się robi domowy obiad, to mama musi przygotować - opowiedziała w rozmowie z Eweliną Łopuszyńską, dziennikarką Dzień Dobry TVN.

Zwyciężczyni programu opowiedziała także o tym, jak wspomina jurorów. Kto i jakie zrobił na niej wrażenie, która konkurencja najbardziej zapadła jej w pamięci?

- Udział w programie wspominam naprawdę bardzo dobrze. Ale chyba na samym początku najbardziej przeraziła mnie Dorota. W ogóle to było tak mylne, że ona mnie tak przeraziła. Na początku była bardzo poważna na castingu, ale potem okazało się, że jest jedną z najmilszych osób tam. Oczywiście wszyscy byli bardzo mili. Przez długi czas bardzo byłam nastawiona, żeby usłyszeć pozytywną opinię od Tomka, aż w końcu się tego doczekałam w tym siódmym odcinku. Ale myślę, że wszyscy jurorzy byli dla mnie na równi, nie miałam jakiegoś ulubionego, wszystkich lubiłam tak samo - wspomina Martyna i dodaje. - Jeśli chodzi o konkurencję, która najbardziej sprawiła mi przyjemność, to wydaje mi się, że były to dania szkolne. Faktycznie było to duże wyzwanie. Cieszyłam się, że mogę zrobić więcej porcji, nie tylko na jeden talerz i faktycznie było tego dużo. Poszłam wtedy w klasykę i przygotowałam zupę ogórkową z czosnkiem niedźwiedzim, takie puree kremowe z mizerią i kompot z czarnej porzeczki oraz naleśniki z owocami i kremem - wspominała zwyciężczyni programu "MasterChef. Nastolatki".

Okazuje się, że w programie były też chwile zwątpienia. - Był też moment, w którym chciałam już zrezygnować. Już nawet nie pamiętam, o co mi chodziło, ale między piątym a szóstym odcinkiem chciałam oddawać fartuch, bo chyba nie miałam już po prostu siły na to wszystko, ale na szczęście tego nie zrobiłam - powiedziała z dumą.

Uczestniczka opowiedziała też o tym, jak wspomina finałowy odcinek. Jakie emocje jej towarzyszyły? - Jeśli chodzi o finał, to w ogóle nie miałam przeczucia, że to mogę być ja. Wyszłam z założenia, że lepiej mieć nastawienie takie, że to nie będę ja. Kibicowałam bardzo Zuzi i jak ogłaszali wyniki, to miałam w głowie takie – żeby to była Zuzia. Kiedy usłyszałam swoje imię, to w ogóle do mnie przez długi czas to nie docierało. I to nie na zasadzie, że w tamtym momencie, tylko przez długi czas. Kilka nawet tygodni nie docierało, że to ja. Oczywiście planuję rozwijać się dalej w tym kierunku. Chcę robić kursy. Jak większość młodych kucharzy i ja marzę o tym, żeby otworzyć swoją restaurację. Podawałabym tam dania raczej wytrawne, tylko z jednym deserem, bo w ogóle nie jestem deserowa - zdradziła w rozmowie z Eweliną Łopuszyńską.

Książka z programu "MasterChef Nastolatki"

Jedną z nagród dla najlepszego kucharza czy kucharki programu "MasterChef.Nastolatki" była możliwość wydania książki kucharskiej. Publikacja nie jest tylko książką kucharską, znajdziemy w niej też informacje o życiu nastolatków. Czytelnicy dowiedzą się m.in., co nastolatki lubią robić, co ich denerwuje lub jakie mają problemy. W książce o swoich doświadczeniach opowiadają oczywiście uczestnicy programu "MasterChef Nastolatki". - Chciałabym, żeby może dzięki tej książce, ludzie trochę bardziej się zagłębili w to, jak trudno jest teraz nastolatkom - powiedziała Martyna Niemiec.

Książka została wydana nakładem wydawnictwa "Charaktery" i jest już dostępna w największych księgarniach w Polsce. Zachęcamy do lektury oraz... do przygotowania smakowitych dodatków do dań z grilla według przepisów zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki".

Pasta z sera koziego, z palonymi grejpfrutami i oliwą ziołową

Pasta z sera koziego, z palonymi grejpfrutami i oliwą ziołową
Pasta z sera koziego, z palonymi grejpfrutami i oliwą ziołową
Pasta z sera koziego, z palonymi grejpfrutami i oliwą ziołową
Źródło: Michał Woźniak/EastNews

Składniki:

  • 200 g rolady z sera koziego pleśniowego,
    • 100 g śmietany 12%,
      • sól,
        • pieprz,
          • łyżeczka soku z cytryny,
            • kilka listków mięty,
              • czerwony grejpfrut,
                • pomarańcza,
                  • 3 łyżki miodu,
                    • 7 łyżek oliwy,
                      • szczypta rozmarynu suszonego,
                        • pęczek mięty,
                          • gałązka rozmarynu,
                            • ząbek czosnku.

                              Przygotowanie:

                              Kozi ser przekładamy do blendera wraz ze śmietaną, oliwą, cytryną, miętą i przyprawami. Wszystko dokładnie blendujemy przez około 2 minuty, aż będzie miało kremową konsystencję. Grejpfruta i pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki, a następnie polewamy oliwą oraz miodem i dodajemy przyprawy. Wszystko wykładamy na patelnię i czekamy około 5 minut, aż całość się skarmelizuje. Do blendera przekładamy oliwę i dokładamy wszystkie pozostałe składniki, a potem blendujemy. Na talerzu układamy solidne kilka łyżek sera koziego, a następnie wykładamy skarmelizowane owoce. Talerz dekorujemy oliwą ziołową i miętą.

                              Grzanka z sosem pistacjowym, suszonymi pomidorami i oliwkami

                              Grzanka z sosem pistacjowym, suszonymi pomidorami i oliwkami
                              Grzanka z sosem pistacjowym, suszonymi pomidorami i oliwkami
                              Grzanka z sosem pistacjowym, suszonymi pomidorami i oliwkami
                              Źródło: Michał Woźniak/EastNews

                              Składniki:

                              • kawałek chleba pszennego,
                                • łyżka masła,
                                  • 300 g pistacji bez łupin,
                                    • 4 łyżki oleju z orzechów laskowych,
                                      • 150 ml śmietanki 18% do sosów i zup,
                                        • łyżeczka miodu,
                                          • 8 suszonych pomidorów,
                                            • 10 oliwek zielonych,
                                              • łyżeczka oliwy,
                                                • łyżeczka soku z cytryny,
                                                  • 2 łyżeczki miodu,
                                                    • sól i pieprz.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Chleb obficie smarujemy masłem, z jednej strony posypujemy solą i pieprzem, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż będzie miał złoty kolor. Pistacje przekładamy do blendera wraz z solą, olejem z orzechów i miodem. Wszystko dokładnie blendujemy przez około 5-8 minut, aż będzie kremowe i nie będzie miało grudek. Jest do tego potrzebne dosyć mocny blender. Pastę przykładamy do małego garnka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Później podgrzewamy, uważając, żeby masa się nie zważyła. Pomidory, oliwki i pistacje siekamy, przekładamy do miski wraz z oliwą i pozostałymi przyprawami. Na grzankę wykładamy sporą ilość sosu pistacjowego, a na to naszą sałatkę z suszonych pomidorów i oliwek.

                                                      Sałatka z pieczonych fig, z gorgonzolą na roszponce i kwaśnym dressingiem

                                                      Składniki:

                                                      • 3 figi fioletowe,
                                                        • 40 g gorgonzoli,
                                                          • 2 łyżki miodu,
                                                            • 6 łyżek oliwy,
                                                              • łyżka sosu balsamicznego,
                                                                • garść orzechów włoskich,
                                                                  • roszponka,
                                                                    • 10 czarnych oliwek,
                                                                      • marynowana papryczka jalapeno,
                                                                        • 2 łyżki soku z pomarańczy,
                                                                          • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                                            • łyżeczka musztardy francuskiej,
                                                                              • sól,
                                                                                • pieprz,
                                                                                  • szczypta rozmarynu.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Figi nacinamy na cztery. W środek wkładamy po kawałku gorgonzoli, wszystko skrapiamy miodem, oliwą i odrobiną sosu balsamicznego. Dodajemy pieprz, sól i całość zawijamy w folię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, na około 10 minut. Orzechy włoskie lekko siekamy i prażymy na patelni ze szczyptą soli. Oliwki kroimy na plasterki, a jalapeno bardzo drobno siekamy. Do miski przekładamy wszystkie składniki dressingu i dokładnie mieszamy. Roszponkę skrapiamy dresingiem i również dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy ją na talerz. Na wierzch dodajemy upieczone figi, podprażone orzechy, oliwki i posiekane jalapeno. Wszystko polewamy ponownie dresingiem.

                                                                                    Sałatka z awokado

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • dojrzałe awokado,
                                                                                      • ok. 15 pomidorków koktajlowych,
                                                                                        • bazylia,
                                                                                          • 2 łyżki oliwy,
                                                                                            • sok z cytryny,
                                                                                              • miód,
                                                                                                • czerwona cebula,
                                                                                                  • puszka kukurydzy,
                                                                                                    • sól,
                                                                                                      • pieprz.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Awokado obrać i pokroić. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, bazylię rozgnieść i posiekać czerwoną cebulę w piórka. Wszystko wymieszać, a potem dodać kukurydzę. W osobnej misce połączyć oliwę, sól, pieprz, cytrynę i miód. Dolać do sałatki i wymieszać.

                                                                                                        Dip z serem feta

                                                                                                        Dipy
                                                                                                        Dipy
                                                                                                        Dipy
                                                                                                        Źródło: Michał Woźniak/EastNews

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • ser feta,
                                                                                                          • miód,
                                                                                                            • sok z cytryny,
                                                                                                              • sól i pieprz,
                                                                                                                • mięta,
                                                                                                                  • oliwki,
                                                                                                                    • oliwa,
                                                                                                                      • jogurt naturalny.

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Ser, miód i oliwę przełożyć do blendera, dodać jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz i kilka listków mięty. Wszystko dokładnie zblendować. Następnie oliwki posiekać nożem i dodać do sosu.

                                                                                                                        Dip z ricottą i żurawiną 

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • ricotta,
                                                                                                                          • rozmaryn,
                                                                                                                            • oliwa,
                                                                                                                              • żurawina,
                                                                                                                                • płatki chili,
                                                                                                                                  • sos balsamiczny,
                                                                                                                                    • skórka z cytryny,
                                                                                                                                      • sól i pieprz.

                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                        Oliwę wymieszać z sosem balsamicznym, dodać sól i pieprz oraz namoczoną wcześniej żurawinę i rozmaryn. Ricottę wymieszać ze skórką z cytryny. Wyłożyć ser i polać oliwą, a potem posypać chili.

                                                                                                                                        Dip z suszonymi pomidorami

                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                        • suszone pomidory,
                                                                                                                                          • oliwki czarne,
                                                                                                                                            • majonez,
                                                                                                                                              • sól,
                                                                                                                                                • pieprz,
                                                                                                                                                  • sos tabasco,
                                                                                                                                                    • sok z cytryny,
                                                                                                                                                      • miód.

                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                        Wszystkie składniki zmielić w blenderze na sos.

                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz, Ewelina Łopuszyńska

                                                                                                                                                        Źródło: Martyna Niemiec

                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/EastNews

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości