Pyszne i zdrowe dodatki na grilla według przepisów Darii Ładochy

Co podać do kiełbaski i karkówki?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dodatki na grilla. Głównym daniem najczęściej jest mięso - kaszanka, kiełbasa czy karkówka, ale również szaszłyki czy dania wegańskie. Co do nich podawać? Dipy, sałatki czy pieczone ziemniaczki! Sprawdź przepisy Darii Ładochy na zdrowe i pyszne grillowe dodatki. 

Sos pomidorowo-morelowy do mięs - przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
    • 500 g moreli,
      • 3 szalotki,
        • sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka.

          Sposób przygotowania:

          Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Z moreli usuń pestkę i pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę a następnie pomidory oraz morele pokrojone na mniejsze kawałki. Dopraw słodką papryką, solą, pieprzem i delikatnie kminem rzymskim. Duś pomidory z morelami aż odparują wodę. Następnie zmiksuj na gładką masę. Podawaj z warzywami z grilla.

          Pieczone ziemniaczki - przepis

          Pieczone ziemniaczki
          Pieczone ziemniaczki
          Pieczone ziemniaczki
          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

          Składniki:

          • 1 kg ziemniaków młodych,
            • 3 łyżki oliwy,
              • 2 gałązki rozmarynu,
                • sól,
                  • pieprz cytrynowy,
                    • świeże oregano,
                      • liście sałaty.

                        Sposób przygotowania:

                        Ziemniaki podgotuj 5 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedź. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw ziemniaki, dopraw oliwą, dodaj gałązki rozmarynu i dopraw przyprawami. wstaw do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu dopraw świeżym oregano i zieloną sałatą.

                        Dip miodowo-musztardowy - przepis

                        Składniki:

                        • 200 ml jogurtu greckiego,
                          • 2 łyżki majonezu,
                            • łyżka miodu,
                              • 2 łyżki musztardy francuskiej,
                                • posiekana zielona pietruszka,
                                  • sok z cytryny,
                                    • sól, pieprz cytrynowy.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Wszystkie składniki wymieszaj razem i podawaj z gorącymi ziemniakami, mięsem lub sałatką.

                                      Sałatka ze szparagami i kozim serem - przepis

                                      Sałatka ze szparagami i kozim serem
                                      Sałatka ze szparagami i kozim serem
                                      Sałatka ze szparagami i kozim serem
                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                      Składniki:

                                      • mieszanka sałat,
                                        • liście szpinaku,
                                          • rolada kozia,
                                            • pęczek szparagów,
                                              • 250 g truskawek,
                                                • pomarańcza,
                                                  • 10 suszonych pomidorów,
                                                    • łuskane pistacje,
                                                      • 2 łyżki zielonego pesto,
                                                        • 100 g malin,
                                                          • sól, pieprz cytrynowy,
                                                            • tarty parmezan,
                                                              • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                • 2 łyżki musztardy,
                                                                  • 2 łyżki octu balsamicznego.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Na półmisku ułóż sałaty oraz liście szpinaku. Szparagi ugrilluj na patelni grillowej. Dodaj do sałaty. Następnie obierz pomarańczę ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do sałaty wraz z truskawkami. Pokrój kozi ser, suszone pomidory, pistacje i maliny. Dodaj kleksy pesto, sól i pieprz. Następnie połącz składniki sosu i dodaj sos do sałaty.

                                                                    Prażona cykoria z orzechami - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • cykoria,
                                                                      • 4 łyżki oliwy truflowej,
                                                                        • 50 g orzechów piniowych,
                                                                          • sól, pieprz,
                                                                            • 2 łyżki octu balsamicznego,
                                                                              • sok z pomarańczy.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Cykorię obierz z liści i przełóż na suchą patelnię. Praż liście aż poczujesz orzechowy aromat. Dodaj oliwę truflową i przełóż na półmisek. Dodaj sok z pomarańczy oraz ocet balsamiczny. Na koniec posyp orzechami piniowymi podprażonymi na suchej patelni.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana