Spotkajmy się przy grillu

Partner sekcji:
logo JBB hub
Materiał promocyjny

Przekąski z grilla w zdrowej odsłonie. Zdradzamy proste i szybkie przepisy na zaskakujące dania

Źródło: Dzień Dobry TVN
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Drodzy fani grilla i fast foodów! Specjalnie dla was przygotowaliśmy połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Nasza specjalistka Martyna Chomacka wyczarowała w kuchni hot-dogi z rusztu oraz żytnią pajdę z Kiełbasą Łysecką od JBB Bałdyga. Czujecie się zaciekawieni? 

Letnie spotkania przy grillu

Sezon letni rządzi się swoimi prawami. W tym czasie chętniej spotykamy się ze znajomymi i organizujemy imprezy w terenie. Urodziny, wieczory kawalerskie, panieńskie lub po prostu zwykłe posiadówki z przyjaciółmi. Dobre spotkanie nie obędzie się jednak bez smacznego jedzenia. Hot-dogi, a może danie z grilla? A co gdyby połączyć jedno i drugie? To możliwe! Martyna Chomacka zdradziła nam swoje sprawdzone przepisy. Zapewniamy, że zaskoczą pozytywnie nie tylko was, ale także waszych gości.

My natomiast przygotowaliśmy dla was nasze propozycje przekąsek, które zawsze sprawdzają się na grilla. Numer jeden – sery. Camembert, halloumi, górskie oscypki, na ruszt możemy położyć wszystko. Z dodatkiem żurawiny bądź powideł będą smakowały wyśmienicie. Numer dwa – mięsa. Nasz wybór padł na kiełbasę Złotą Grillową oraz kiełbaski bekonowo-serowe od JBB Bałdyga. Producent wyszedł też naprzeciw zabieganym osobom. Na sklepowych półkach znajdziecie produkty z serii „rach ciach grill”, czyli kiełbasa extra grillowa nacinana oraz kiełbasa biała grillowa nacinana od JBB Bałdyga. Szybko i smacznie. A jeśli mowa o swojskim smaku z pewnością strzałem w dziesiątkę będzie Kiełbasa Wielkopolska od JBB Bałdyga.

Przyszła pora na numer trzy – pieczone ziemniaczki, frytki z batata oraz pieczywo czosnkowe. To świetny dodatek do mięsa. Numer cztery: warzywa i owoce. Do zbilansowanego posiłku potrzebne są witaminy. Zatem nie ma na co czekać! Na ruszt wrzucamy: paprykę, cukinię, marchewkę, bakłażana oraz słodkie ananasy, brzoskwinie i banany.

Na koniec nie zapomnij o ketchupie, sosie czosnkowym, salsie pomidorowej oraz klasycznej musztardzie.

Więcej propozycji na pyszne dania z grilla znajdziesz na naszej podstronie.

Hot Dogi z chrupiącymi nowalijkami i sosem jogurtowym 

Składniki:

  • 4 bułki do hot dogów lub 4 bagietki wieloziarniste
    • opakowanie Parówek Polanek
      • zielone szparagi (najcieńsze, jak to możliwe)
        • 100 gramów orzeszków pinii
          • pęczek rzodkiewki
            • gęsty jogurt naturalny - 150 ml
              • majonez - 1 łyżka
                • musztarda - 2 łyżeczki
                  • czosnek granulowany - 2-3 szczypty
                    • miód - 2 łyżki
                      • oliwa z oliwek - 2 łyżki
                        • ocet jabłkowy - 100 ml
                          • sok z cytryny
                            • cukier - 2 łyżeczki
                              • sól/pieprz

                                Przygotowanie:

                                Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ocet łączymy z cukrem oraz łyżeczką soli i podgrzewamy. Taką marynatą zalewamy naszą rzodkiewkę na 20 minut.

                                Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy je w dość cienkie plasterki, zostawiając główki w całości. Orzeszki pini prażymy na gorącej patelni do momentu aż zaczną robić się rumiane. Dodajemy je do naszych szparagów. W małej miseczce łączymy ze sobą łyżeczkę miodu, sok z połowy cytryny, łyżeczkę musztardy, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy dressing do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy nim szparagi. Następnie przechodzimy do szybkiego sosu jogurtowego. W miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, odrobinę miodu, odrobinę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, łyżkę majonezu, czosnek granulowany, sól i pieprz. Mieszamy. Bułki do hot dogów kładziemy na ruszcie. Parówki wrzucamy na 3-4 minuty go gorącej wody. Gotowe bułki wewnątrz smarujemy obficie sosem, następnie wkładamy do nich nasze parówki. Na górę hot dogów kładziemy sałatkę ze szparagów i kilka plasterków piklowanej rzodkiewki. 

                                Porada:

                                Parówki Polanki wystarczy wrzucić do gorącej wody na 3-4 minuty. Nie musisz ich gotować. Dzięki temu zachowają swoją strukturę, pozostaną sprężyste i pyszne.

                                Pajda żytnia z Kiełbasą Łysecką, pastą z zielonego groszku, musem jabłkowo - rozmarynowym i chrustem z pora

                                Składniki:

                                • Kiełbasa Łysecka - 10 plasterków
                                  • 2 pajdy żytniego, wiejskiego chleba 
                                    • opakowanie groszku zielonego mrożonego - 300 gramów
                                      • 1 ząbek czosnku
                                        • serek Philadelphia - 1 opakowanie
                                          • sok z połowy cytryny
                                            • przecier jabłkowy - 100 ml
                                              • świeży rozmaryn - 1-2 gałązki
                                                • chilli w proszku - szczypta
                                                  • por - 1 sztuka
                                                    • olej rzepakowy do smażenia chrustu
                                                      • masło - 2 łyżeczki

                                                        Przygotowanie:

                                                        Groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy go ubijaczką do ziemniaków. Nie chcemy jednak uzyskać jednolitej, gładkiej pasty. Chcemy, aby niektóre kawałki groszku pozostały w całości. Groszek doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do niego 2-3 łyżki serka śmietankowego oraz sok z połowy cytryny. Mieszamy.

                                                        W małym rondelku podgrzewamy mus jabłkowy. Dodajemy do niego płatki chilli, posiekany świeży rozmaryn oraz odrobinę soli. Odstawiamy. Białą część pora siekamy w drobne paski, które później wrzucamy na kilkanaście sekund do gorącego tłuszczu. Gdy por zyskuje złocisty kolor, wyciągamy go na ręcznik papierowy. Teraz możemy przejść do składania naszej kanapki. Pajdy chleba żytniego smarujemy masłem i wrzucamy na 2-3 minuty na ruszt. Chcemy, aby pojawiły się na nich piękne, ciemne, przydymione ślady. Chrupki chleb ściągamy z rusztu i smarujemy bardzo obficie pastą z groszku. Na groszku układamy plastry kiełbasy łyseckiej. W zagięcia kiełbasy wyciskamy ze szprycy nasz mus jabłkowy. Całość obficie posypujemy chrustem z pora. 

                                                        Porada

                                                        Robiąc puree do kanapek nie staraj się zbyt mocno rozdrabniać warzyw. Znacznie lepiej komponują się w daniu różne i niejednorodne struktury. Dzięki temu smak puree jest także bardziej intensywny.

                                                        Zobacz także:

                                                        Reporter: Katarzyna Chętnik

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości