Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego

grill
Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Źródło: Hinterhaus Productions/Getty Images
Sezon grillowy trwa w najlepsze, a to oznacza, że coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi na świeżym powietrzu i wspólnie biesiadujemy, zajadając się pieczonymi smakołykami. Jeśli organizujesz ucztę dla swoich bliskich, ale nie chcesz serwować im wyłącznie grillowanych kiełbasek, to sprawdź nasze przepisy na proste, ale oryginalne dania z serem śródziemnomorskim.

Pieczone ziemniaki z serem śródziemnomorskim

Pieczone ziemniaki mają wielu zwolenników, dlatego też często pojawiają się na grillowych ucztach. Proponujemy nieco podkręcić ich smak i nafaszerować je serem śródziemnomorskim oraz boczkiem. Podawane ze świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki i polane odrobiną oliwy, podbiją kubki smakowe wszystkich uczestników imprezy. Przedstawiamy przepis dla 4 osób.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
    • pół opakowania sera śródziemnomorskiego,
      • 100 g boczku parzonego lub wędzonego,
        • 1 cebula szalotka,
          • 2 ząbki czosku,
            • sól, pieprz, świeża natka pietruszki i szczypiorek
              • oliwa z oliwek

                Sposób przygotowania: Ziemniaki ze skórką dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, by stały się miękkie. Następnie przekrój ziemniaki na połówki i wydrąż z nich środki. Ziemniaczany miąższ wrzuć do miski, a następnie dodaj ser śródziemnomorski, pokrojony w kostkę boczek, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj sól, pierz i 3 łyżki oliwy. Całość dobrze wymieszaj i rozgnieć widelcem, by masa dobrze się połączyła.

                Nafaszeruj ziemniaki masą z serem śródziemnomorskim i boczkiem. Każdą połówkę ziemniaka zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki grilluj przez około 15-20 minut na małym ogniu. Kiedy danie będzie gotowe, posyp je świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem i skrop oliwą. Smacznego!

                Ser śródziemnomorski z grilla

                Jeśli w gronie twoich znajomych są osoby, które nie jedzą mięsa lub poszukują nowych, oryginalnych smaków, możesz zaserwować im grillowany ser śródziemnomorski. Jest rewelacyjny nie tylko w wersji na zimno, ale również na ciepło. To też świetny dodatek do grzanek i warzyw. W kilkanaście minut stworzysz pyszne danie, które będą chcieli spróbować wszyscy goście. Przedstawiamy przepis na ser śródziemnomorski z grilla.

                Składniki:

                • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
                  • 50 g czarnych oliwek,
                    • 10 pomidorków koktajlowych,
                      • 1 papryka żółta,
                        • 1 cebula czerwona,
                          • 2 ząbki czosnku,
                            • 5 łyżek oliwy,
                              • sól, pieprz cytrynowy, oregano, bazylia

                                Sposób przygotowania: Bloczek sera śródziemnomorskiego pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie ułóż każdy z nich na folii aluminiowej - podwójnie złożonej. Na serze ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę, cebulę, czosnek i oliwki. Całość skrop oliwą i oprósz przyprawami. Zawiń szczelnie folię. Pakunki ułóż na tacce i połóż na grilla. Piecz około 10 minut, by ser stał się ciepły, a warzywa lekko się zarumieniły. Gotowe danie będzie idealnie pasować do chrupiących grzanek z grilla lub jako dodatek do świeżych warzyw.

                                >>Pobierz bezpłatny e-book

                                Grillowana pierś z kurczaka ze słodko-słoną sałatką

                                Podczas przyjęć z grillem w roli głównej spotykają się osoby, które uwielbiają pieczone kiełbasy, karkówki, smakosze roślinnych alternatyw, ale również wielbiciele chudego, białego mięsa. Dla tych ostatnich możesz przygotować grillowane piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, a do nich podawać soczystą, orzeźwiającą, słodko-słoną sałatkę z serem śródziemnomorskim, truskawkami i szpinakiem. Przedstawiamy przepis dla 4 osób.

                                Składniki:

                                • 4 filety z piersi kurczaka,
                                  • 6 łyżek oliwy,
                                    • przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, czosnek, pieprz,
                                      • 500 g świeżych truskawek,
                                        • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
                                          • 1 paczka szpinaku baby,
                                            • 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
                                              • 1 łyżeczka miodu,
                                                • sok z ćwiartki cytryny.

                                                  Sposób przygotowania: 4 łyżki oliwy połącz z przyprawami i stwórz marynatę, a następnie zanurz w niej filety z piersi kurczaka. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Następnie zamarynowane mięso ułóż na tacce do grillowania lub zapakuj w folię aluminiową i piecz na grillu, aż mięso się zarumieni.

                                                  Z truskawek odetnij szypułki. Pokrój owoce na ćwiartki i wrzuć je do miski. Dodaj szpinak baby i pokrojony w kostkę ser śródziemnomorski. W oddzielnej miseczce zrób sos - 2 łyżki oliwy połącz z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zmieszaj, a następnie powstały dressing dolej do sałatki. Całość jeszcze raz dobrze wymieszaj. Orzeźwiająca sałatka będzie rewelacyjnie dopełniać smak grillowanej piersi z kurczaka.

                                                  Aktualnie czytasz: Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Hinterhaus Productions/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana