Snacki na mały i wielki głód
Znacie to uczucie, gdy wracając z pracy do domu, jesteście już tak głodni, że macie ochotę zjeść wszystko, co leży w zasięgu dłoni? W takich sytuacjach warto mieć w szufladach lub lodówce zdrowe przekąski. Orzechy, suszone owoce, czy warzywa do chrupania. My polecamy coś jeszcze – ser snack Apetina w zalewie olejowej. Pokrojony w małe kostki idealnie nada się jako dodatek do makaronu czy sałatki. To także dobra opcja na przegryzkę, gdy do domu wpadką niespodziewani goście.
Co więcej, w ofercie producenta znajdziemy różne smaki sycącego serka, który sprawdzi się zarówno w daniach ciepłych, jak i zimnych. Dzięki temu możemy wyczarować zarówno pikantne danie, jak i delikatny i lekki posiłek. Fanom ostrego jedzenia polecamy Apetina Snack Chilli, czyli ser typu śródziemnomorskiego w zalewie ziołowo-olejowej z kawałkami papryki i chilli. Wyrazisty smak przekąski sprawia, że ser nie wymaga już dodatkowego przyprawienia.
Propozycja numer dwa to Apetina Snack z dodatkiem suszonych pomidorów, w zalewie olejowo- ziołowej, a także nieco delikatniejsza Apetina Snack z ziołami. Wielbiciele kuchni greckiej z pewnością pokochają ser Apetina Snack z zielonymi oliwkami i czosnkiem. Włoskie smaki odnajdziecie natomiast w Apetina Snack z zielonym pesto. Szukacie orientalnej nuty? Tu też mamy pewną propozycję Apetina Snack Mango & chilli.
Przepisy na dania z serem Apetina
Snacki są dobre nie tylko jako przekąska w biegu, ale także składnik nieco większych dań. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich niecodziennym daniem, przedstawiamy przepis na: Sałatkę z kuskusu perłowego z pieczonymi pomidorami, czerwoną cebulą i serem Apetina Snack z ziołami.
Składniki na jedna porcję:
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g pomidorków koktajlowych , pokrojonych na pół
- 1 średnia czerwona cebula , pokrojona w pióra
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 75 g kuskusu perłowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g ogórka , pokrojonego na grube kawałki
- 50 g szpinaku
- 30 g rukoli
- opakowanie Apetina® Snack z Ziołami
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C / 140°C z termoobiegiem / w piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 2. Umieść pomidory na nieprzywierającej blasze do pieczenia i lekko posyp cukrem. Na osobnej nieprzywierającej blasze do pieczenia rozłóż czerwoną cebulę i skrop ją 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Piecz oba składniki w piekarniku przez 40 minut lub do momentu, gdy staną się lekko złote. Wyjmij, a następnie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj garnek z wrzącą wodą doprawioną 1 łyżeczką soli i gotuj kuskus przez osiem minut. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie. Odcedź ponownie i odstaw. Delikatnie wymieszaj sok z cytryny i miód w małej misce. Następnie w dużej misce do mieszania wymieszaj kuskus, ogórka, liście sałaty i kostki sera Apetina®. Wlej mieszankę cytryny z miodem i wymieszaj wszystko razem.
Przełóż sałatkę na talerz do serwowania. Skrop aromatyzowanym olejem ze słoika i podawaj.
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/GettyImages