Kulinarne podróże - różnorodna kuchnia świata
Podróże to nie tylko poznawanie nowych miejsc i ludzi, ale przede wszystkim smaków. W końcu każdy zakątek świata ma swoje charakterystyczne dania, przyprawy i specjały. Jeśli tak jak my lubicie czasem dodać do swojego menu trochę egzotyki i pikanterii, polecamy serki do smarowania Apetina. Kremowy produkt urozmaici śniadanie, wzbogaci kolacje i podkręci charakter obiadu. Do tego zrobiony jest w 100 procentach z naturalnych składników.
To nie koniec. Producent zadbał o to, aby smaki sera zadowoliły wszystkie podniebienia. Na sklepowych półkach znajdziemy więc smaki tj. pesto i rukola, wyraziste i pikantne jalapeno, egzotyczna papaja i curry oraz ser pomidory i bazylia. Nie zabrakło także czegoś dla fanów kuchni północnoafrykańskiej - pysznego kremowego sera z pikantną pastą Harissą. Dzięki połączeniu przypraw takich jak kminek, chili, czy kolendra możemy poczuć się jak na ulicznym targu żywności w Marrakeszu, czy Algier. Jeśli jesteście fanami naturalnych i delikatnych smaków, a przy tym dbacie o dietę, jest coś jeszcze. Apetina serek kremowy z dodatkiem jogurtu islandzkiego Skyr. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale także ma wysoką zawartość białka.
Smaki świata – przepisy na egzotyczne dania
Chcecie zachwycić gości niecodziennym daniem? A może pragniecie na chwilę wrócić wspomnieniami do wakacyjnych przysmaków, którymi się zajadaliście? Przedstawiamy przepisy, dzięki którym w waszych domach zagości trochę słońca, a na twarzach domowników pojawi się uśmiech.
Indyjski Kurczak w sosie korma
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kminu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki cayenne
- 0,5 łyżeczka nasion fenkułu
- 450 g udek kurczaka bez kości
- 150 g Apetina® Serek Kremowy Papaja i Curry
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 200 ml wody
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Obierz i posiekaj cebulę. Smaż ją w oleju o umiarkowanej temperaturze przez 10 minut. Dodaj starty imbir i drobno posiekany czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę zmielonych przypraw i smaż, aż wydobędzie się z nich całe bogactwo aromatów. Wrzuć kurczaka pokrojonego w kostkę, wymieszaj z przyprawami i poczekaj, aż mięso nabierze nieco koloru. Dodaj Serek Kremowy Papaja i Curry, wodę i zmielone migdały (mąkę migdałową). Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez 10 minut. Jeżeli sos wyda się zbyt gęsty, dolej trochę wody. Przed podaniem posyp kormę płatkami migdałów i oprósz świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem i/lub pieczywem naan oraz ulubioną raitą.
Szybki makaron z Serkiem Kremowym Rukola i Pesto
Składniki na 4 porcje:
- 200 g Apetina® Serek Kremowy Pesto i Rukola
- 400 g suchego makaronu
- 300 g fileta z łososia - bez skóry i ości
- 80 g liści rukoli
- skórka z 1 cytryna
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 obrana i drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woda z gotowania makaronu
- sól i pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania:
Ugotuj wybrany makaron wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie pokrój łososia na cienkie paski. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć szalotki, czosnek i skórkę z cytryny. Smaż przez kilka minut. Dodaj łososia i smaż przez kolejną minutę. Teraz dodaj serek i wlej 1 dl gotującej się wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy makaron się ugotuje, odlej wodę (ale nie wylewaj jej: może się przydać do poprawienia konsystencji sosu). Na koniec wrzuć do sosu makaron i rukolę. Wymieszaj.
Źródło zdjęcia głównego: Joff Lee/GettyImages