Materiał promocyjny

Kulinarne podróże przez różne smaki. Te dania przeniosą was w dowolne miejsce na świecie

Kulinarne podróże przez różne smaki
Kulinarne podróże przez różne smaki
Źródło: Joff Lee/GettyImages
Kolorowa kuchnia świata zachwyca. Nie jest jednak powiedziane, że skosztować możemy jej tylko u lokalnych kucharzy. Jeśli choć na chwilę chcielibyście przenieść się do klimatycznych Włoch, gorącej Turcji lub na egzotycznych Indii, mamy dobrą wiadomość. Znaleźliśmy produkty, które już przy pierwszym kęsie przywołują wspomnienia najlepszych wakacji. 

Kulinarne podróże - różnorodna kuchnia świata

Podróże to nie tylko poznawanie nowych miejsc i ludzi, ale przede wszystkim smaków. W końcu każdy zakątek świata ma swoje charakterystyczne dania, przyprawy i specjały. Jeśli tak jak my lubicie czasem dodać do swojego menu trochę egzotyki i pikanterii, polecamy serki do smarowania Apetina. Kremowy produkt urozmaici śniadanie, wzbogaci kolacje i podkręci charakter obiadu. Do tego zrobiony jest w 100 procentach z naturalnych składników.

>>Pobierz bezpłatny e-book

To nie koniec. Producent zadbał o to, aby smaki sera zadowoliły wszystkie podniebienia. Na sklepowych półkach znajdziemy więc smaki tj. pesto i rukola, wyraziste i pikantne jalapeno, egzotyczna papaja i curry oraz ser pomidory i bazylia. Nie zabrakło także czegoś dla fanów kuchni północnoafrykańskiej - pysznego kremowego sera z pikantną pastą Harissą. Dzięki połączeniu przypraw takich jak kminek, chili, czy kolendra możemy poczuć się jak na ulicznym targu żywności w Marrakeszu, czy Algier. Jeśli jesteście fanami naturalnych i delikatnych smaków, a przy tym dbacie o dietę, jest coś jeszcze. Apetina serek kremowy z dodatkiem jogurtu islandzkiego Skyr. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale także ma wysoką zawartość białka.

Smaki świata – przepisy na egzotyczne dania

Chcecie zachwycić gości niecodziennym daniem? A może pragniecie na chwilę wrócić wspomnieniami do wakacyjnych przysmaków, którymi się zajadaliście? Przedstawiamy przepisy, dzięki którym w waszych domach zagości trochę słońca, a na twarzach domowników pojawi się uśmiech.

Indyjski Kurczak w sosie korma

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cayenne
  • 0,5 łyżeczka nasion fenkułu
  • 450 g udek kurczaka bez kości
  • 150 g Apetina® Serek Kremowy Papaja i Curry
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Obierz i posiekaj cebulę. Smaż ją w oleju o umiarkowanej temperaturze przez 10 minut. Dodaj starty imbir i drobno posiekany czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę zmielonych przypraw i smaż, aż wydobędzie się z nich całe bogactwo aromatów. Wrzuć kurczaka pokrojonego w kostkę, wymieszaj z przyprawami i poczekaj, aż mięso nabierze nieco koloru. Dodaj Serek Kremowy Papaja i Curry, wodę i zmielone migdały (mąkę migdałową). Garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez 10 minut. Jeżeli sos wyda się zbyt gęsty, dolej trochę wody. Przed podaniem posyp kormę płatkami migdałów i oprósz świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem i/lub pieczywem naan oraz ulubioną raitą.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Szybki makaron z Serkiem Kremowym Rukola i Pesto

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g Apetina® Serek Kremowy Pesto i Rukola
  • 400 g suchego makaronu
  • 300 g fileta z łososia - bez skóry i ości
  • 80 g liści rukoli
  • skórka z 1 cytryna
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 obrana i drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • woda z gotowania makaronu
  • sól i pieprz
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Ugotuj wybrany makaron wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie pokrój łososia na cienkie paski. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć szalotki, czosnek i skórkę z cytryny. Smaż przez kilka minut. Dodaj łososia i smaż przez kolejną minutę. Teraz dodaj serek i wlej 1 dl gotującej się wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy makaron się ugotuje, odlej wodę (ale nie wylewaj jej: może się przydać do poprawienia konsystencji sosu). Na koniec wrzuć do sosu makaron i rukolę. Wymieszaj.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości