Jak nadać daniu charakteru wybranego regionu? Poznaj najsłynniejsze sosy świata

Najpopularniejsze sosy świata
Najpopularniejsze sosy świata
Źródło: Olesia Shadrina/Getty Images
Chyba każdy smakosz miewa czasem ochotę na potrawę z jakiegoś rejonu globu. Nie chodzi o konkretne danie, a raczej o kompozycje smaków, które oferują poszczególne kultury. Zdarza się, że poszukujemy czegoś azjatyckiego, innym razem mamy ochotę na kuchnię amerykańską, włoską, czy hiszpańską. Okazuje się, że, aby zaspokoić tę potrzebę wcale nie trzeba sięgać po skomplikowane receptury - wystarczy dobry sos.

Sos: nadaj daniu smak

Jeden z popularnych na platformach społecznościowych twórców ma serię, która zawsze zaczyna się od słów "Każdy kraj ma sos, który idealnie oddaje jego charakter...". Rozszerzając nieco to twierdzenie - poszczególne regiony świata mają sosy, które w idealny sposób reprezentują daną kuchnię, a dzięki temu - szybko pomagają zaspokoić apetyt tym, którzy tęsknią za lokalnymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie chyba kuchni amerykańskiej bez sosu barbecue, hiszpańskiej bez słynnego aioli, czy włoskiej bez zielonego pesto.

Sos, niczym najlepsza potrawa nadaje daniu głębi i w ułamek sekundy jest w stanie bezbłędnie przypisać je do określonej kuchni. To zbawienie nie tylko wtedy, kiedy "mamy ochotę na coś azjatyckiego, czy śródziemnomorskiego, ale także w sytuacji, kiedy nie do końca udało nam się dane smaki przywołać.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Najsłynniejsze sosy z całego świata

Skoro wiemy już, że sos to idealny sposób na nadanie jedzeniu porządanego smaku, warto dowiedzieć się, jakie są najpopularniejsze sosy na świecie.

  • Beszamel - mimo, że kojarzy się z kuchnią włoską, przygotowywany z mąki, mleka i masła sos został podobno wymyślony we Francji w czasach Ludwika XIV. Rozpuszczone masło, wymieszane na patelni z mąką, rozprowadzone mlekiem, z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej jest idealnym dodatkiem do warzyw, zapiekanek czy ryb. Beszamel to sos podawany zawsze na gorąco. Wbrew pozorom i mało ambitnym składnikom, przygotowanie go wymaga wprawy i umiejętności. Jeśli jednak raz opanujemy technikę, sos przygotujemy bez większych kłopotów.
  • Vinaigrette - niezastąpiony, kiedy sałata potrzebuje wyrazistego smaku. Zrobiona z octu lub soku z owoców cytrusowych, oliwy lub oleju oraz dodatków smakowych: soli, pieprzu, cukru czy ziół emulsja to prawdziwa królowa wszelkich sałat i wykonanych ze świeżych warzyw kompozycji. W przygotowywaniu sosu warto pamiętać, że można tu wykazać się pewnego rodzaju fantazją - tylko kwaśny płyn i tłuszcz są składnikami stałymi. Cukier możemy zastąpić miodem, a dodatek ziół czy przypraw ogranicza tylko wyobraźnia kucharza. Nie warto kupować gotowych sosów winegret. Samodzielnie przygotujemy go w kilka minut, a efekt będzie o wiele lepszy.
  • Sos holenderski - idealny do szparagów, które właśnie w maju są najsmaczniejsze. To bardzo tłusty, ale jednocześnie fenomenalny sos, który świetnie współgra nie tylko ze szparagami, ale też z jajkami po benedyktyńsku. Jak go przygotować? Żółtko ubijamy na gładką masę z sokiem z cytryny, wodą, solą i białym pieprzem. Do masy dodajemy delikatnie stopione masło, wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy. Aby sos był bardziej aksamitny, warto przygotowywać go w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
  • Sos słodko-kwaśny - niezastąpiony, kiedy nachodzi nas ochota na coś azjatyckiego. To jeden z tych specjałów kuchni orientalnej, który przebojem zdobył stoły na całym świecie, niezależnie od kulinarnego kontekstu. Sos ten pasuje do potraw z mięsa, ryb, owoców morza i warzyw. Słowem: do wszystkiego. Składniki są zmienne, ale zawsze musi być w nim: pasta pomidorowa, cebula, papryczki chili, czosnek, ocet ryżowy, imbir, cukier i sos sojowy. Do tej bazy dodaje się często paprykę, marchew, kiełki fasoli, a nawet ananasa.
  • Salsa - wbrew pozorom, pasuje nie tylko do chipsów i nachosów. Aromatyczny sos z drobno krojonych warzyw lub owoców doskonale komponuje się także z grillowanym mięsem i rybami, pieczonymi ziemniakami czy… pierogami. Wzbogaca smak grzanek i kanapek. Przepisów na nią jest tyle, ile gospodyń, które ją przyrządzają. Najbardziej klasyczna wersja sosu, jadana już przez Inków, Majów i Azteków to ta z pomidorów - wystarczy pozbawić je skórek i gniazd nasiennych, drobno posiekać, dodać czerwoną cebulę, posiekaną kolendrę, ewentualnie natkę pietruszki oraz trochę oliwy i octu winnego. Wszystko mieszamy, na koniec doprawiając przyprawą cajun, czyli mieszanką pieprzu kajeńskiego, słodkiej papryki, czosnku, selera, oregano, tymianku, pieprzu czarnego i soli. Finito - gotowe.
  • Pesto - Kiedy myślimy o włoskiej kuchni pierwsze skojarzenia jakie przychodzą nam do głowy to przede wszystkim pizza i wszelkiego rodzaju pasty. Kuchnia słonecznej Italii jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata, a każdy jej region ma swoją słynną potrawę lub produkt. Neapol słynie z pizzy, Bolonia ze spaghetti alla bolognese, Sycylia z pysznej caponaty, Puglia z sera burrata, natomiast królową w kuchni regionu Calabria jest papryczka peperonchino. A skąd pochodzi słynne pesto? Pesto alla Genovese to sos wywodzący się z Genui w regionie Liguria. Swą piękną zieloną barwę zawdzięcza głównemu składnikowi – bazylii. W oryginalnym składzie znajdziemy dodatkowo garść prostych lecz pysznych składników, bogatych w cenne witaminy i minerały: orzeszki pinii, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek i gruboziarnistą sól.
podziel się: