Kucharz podzielił się z nami wyjątkowymi przepisami.
Kolorowa kuchnia świata zachwyca. Nie jest jednak powiedziane, że skosztować możemy jej tylko u lokalnych kucharzy. Jeśli choć na chwilę chcielibyście przenieść się do klimatycznych Włoch, gorącej Turcji lub na egzotycznych Indii, mamy dobrą wiadomość. Znaleźliśmy produkty, które już przy pierwszym kęsie przywołują wspomnienia najlepszych wakacji.
Szukasz pomysłu na śniadanie? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przenosimy się smakami do różnych zakątków świata. Jak zrobić japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty z bananami i syropem klonowym i bezglutenowe arepas? Sprawdź przepisy.
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Czym charakteryzuje się kuchnia kubańska? W kilku słowach można opisać ją jako "coś z niczego", ponieważ tradycyjne potrawy kubańskie są proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne.
Ze względu na etniczną różnorodność kuchnia kreolska obfituje w smaki pochodzące z różnych stron świata.
Mimo że znaczna część osób kojarzy kuchnię turecką głównie z kebabem, chałwą czy baklawą, warto przypomnieć, jakie jeszcze dania wchodzą w skład tej smacznej kuchni. W daniach tureckich widać bowiem bardzo wiele interesujących wpływów: chińskich, hetyckich, greckich, francuskich czy środkowoazjatyckich.
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia Izraela. Pomógł mu w tym mieszkający w Warszawie Izraelczyk Uri Wollner. Co razem przygotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała sałatki z czterech stron świata: libańską sałatkę z bakłażana i ciecierzycy, tajską sałatkę z mango, jajkiem i orzechami, hiszpańską sałatkę z krewetkami, pietruszką i czosnkiem oraz ceviche. Palce lizać!
Marta Bradshaw stworzyła portal, dzięki któremu obcy sobie ludzie mogą zjeść wspólny posiłek. Powiedziała nam o zasadach udziału w takich spotkaniach i okolicznościach powstania pomysłu. Mogliśmy również poznać kucharzy biorących udział w projekcie.