Położona na Morzu Karaibskim Republika Kuby jest popularnym kierunkiem turystycznym. Znane na całym świecie są miejskie krajobrazy Hawany czy widok rajskich, kubańskich plaż. Jednak wciąż mało kto wie, czym charakteryzuje się kuchnia kubańska i jak smakują kubańskie potrawy. Przed wyjazdem na Kubę, można jednak zastanowić się, czego spróbować już na miejscu.
Zdrowa dieta
Podstawą tamtejszego menu jest ryż po kubańsku z czarną fasolą, smażone bataty oraz szarpana wołowina. Warto pamiętać, że popularna w Polsce warzywna sałatka kubańska, przygotowywana w słoikach na zimę, nie jest tradycyjnym daniem z Kuby. Jej mylna nazwa powstała na podobnej zasadzie jak nazwa pierogów ruskich czy ryby po grecku.
Kuba – jedzenie, które daje kubańska ziemia
Republika Kuby nie jest typowym rolniczym państwem. Grunty orne i sady zajmują tam zaledwie 31% powierzchni kraju. Uprawia się głównie trzcinę cukrową, ryż, bataty, maniok, pomidory, ziemniaki, awokado i kukurydzę. Do najczęściej spotykanych owoców zalicza się przede wszystkim cytrusy (zwłaszcza pomarańcze), ananasy i banany. Mocno rozwinięte jest także rybołówstwo i hodowla zwierząt. Łowi się głównie tuńczyka, langusty i krewetki, a hoduje bydło, trzodę chlewną, owce i kozy.
Przez lata odcięta od reszty świata Kuba stała się więc samowystarczalna, a wszystkie przepisy kulinarne kuchni kubańskiej opierają się na produktach dostępnych na wyspie. Jednakże zarówno cała Kuba, jak i kuchnia kubańska rozwijały się pod silnymi wpływami tradycji europejskich, afrykańskich i innych wysp karaibskich.
Kuchnia kubańska – przepisy, które warto wypróbować
Głównymi przyprawami stosowanymi w kuchni kubańskiej są kmin, czosnek, kolendra i oregano. Kubańskie przepisy często bazują również na soku z kwaśnej odmiany pomarańczy oraz tzw. sofrito (sos kubański z białej cebuli, czosnku i papryki podsmażonych na oliwie z oliwek). Wszystkie tradycyjne dania z Kuby zaskakują swoją prostotą i oryginalnym smakiem. Czego warto spróbować podczas urlopu w krainie cygar, ulicznych grajków i zabytkowych samochodów?
MOROS Y CRISTIANOS (Maurowie i chrześcijanie)
Danie swoją nazwę zawdzięcza biało-czarnemu wyglądowi. To ryż z fasolą po kubańsku. Jego tradycyjna wersja to biały ryż wymieszany z czarną fasolą, czerwoną i zieloną papryką oraz czosnkiem. Całość doprawia się oregano i kolendrą.
POLLO A LA CUBANA (kurczak po kubańsku)
Kurczak po kubańsku z ryżem ma wiele różnych odsłon. Czasem podaje się go wraz ze smażonymi bananami, czasem w limonkowej marynacie. Podstawą są jednak typowo kubańskie przyprawy: duża ilość oregano, świeżo wyciskany czosnek i liście kolendry.
CERDO CUBANO (wieprzowina po kubańsku)
Bardzo popularnym na Kubie dodatkiem do kanapek jest pieczona wieprzowina. Marynuje się ją najpierw w sosie z oliwy z oliwek, czosnku i soku z kwaśnej pomarańczy, a następnie okłada plastrami cytrusów (pomarańczy, cytryn i limonek) i zapieka w mocno rozgrzanym piekarniku.
PLATANO MADURO FRITO (pol. dojrzały owoc platanowca)
Najczęściej spotykane na wyspie, tradycyjne kubańskie przekąski to te wykonane z platanów (czyli zielonego rodzaju bananów). Popularnym deserem jest mocno dojrzały owoc platana smażony wraz z dużą ilością cukru.
COQUITO BLANCO (pol. białe kokosanki)
Żadne kubańskie ciasto czy ciasteczka nie są tak popularne, jak coquitos. Wyglądem i smakiem przypominają znane w Polsce kokosanki.
Kubańskie drinki – przepis na udaną imprezę!
Choć kubańskie jedzenie i przepisy na nie nie zawojowały świata kulinarnego, zrobiły to drinki alkoholowe! To właśnie na Kubie powstały najsłynniejsze koktajle, wykonywane na bazie rumu: mojito (mieszanka białego rumu z miętą i cukrem trzcinowym), cuba libre (mieszanka rumu z colą i limonką) czy daiquiri (rum z sokiem z limonki i cukrem). Bez wątpienia kubańskie drinki smakują najlepiej podczas imprezy w rytmie kubańskiej muzyki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jagodowa kawa mrożona. Idealna propozycja na lato
- Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: bonchan/Getty Images