Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik

Marchewka jak łosoś
Marchewka jak łosoś
Źródło: lavizzara/Getty Images
W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.

Niektórzy się oburzają i pytają, dlaczego weganie ciągle podrabiają "tradycyjne smaki"? Otóż, bo mogą. I chcą. Dlaczego ktokolwiek miałby ograniczać się w kuchni? Biorąc pod uwagę, jak wielki wybór produktów i inspiracji dziś mamy, wszystkie ruchy dozwolone. A w kuchni Dzień Dobry TVN bardzo chętnie dzielimy się takimi ruchami. Kolejnym jest przygotowanie marchewki w taki sposób, aby zastąpiła łososia. Oczywiście to nie jest to samo, ale jeśli ktoś poszukuje pysznej alternatywy, to dobrze trafił.

Wegańskie śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Marchewka jak łosoś - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
    • 0,5 łyżeczki wędzonej soli
      • 1,5 łyżki oleju rzepakowego

        Zalewa:

        • 1,5 łyżeczki wędzonej soli
          • 2 łyżki wrzątku
            • 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
              • 2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego
                • 2 łyżki octu jabłkowego
                  • 0,5 łyżeczki kolendry

                    do podania: czerwona cebula, kapary, koperek, sok z cytryny.

                    Marchewka jak łosoś - sposób przygotowania

                    1. Piekarnik nastawić na 180 stopni, opcja góra - dół.
                      1. Marchewkę pokroić na cienkie, długie plasterki - obieraczką, robotem, nożem.
                        1. Marchewkę wrzucić do miski, dodać olej, mniejszą część wędzonej soli i dokładnie natrzeć obierki dłońmi. Wszystkie muszą być równo pokryte cienką warstwą posolonego oleju.
                          1. Marchew zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub przełożyć do szczelnego naczynia żaroodpornego i piec przez 10 – 15 minut. Marchewka ma być miękka, ale nie przypalona.
                            1. Gdy marchew się piecze, zagotować wodę. Odmierzyć łyżkę wody, dodać do szklanki i rozpuścić w niej sól. Dodać do niej sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
                              1. Upieczone, miękkie marchewki włożyć do małego naczynia/pojemnika, zalać przygotowaną mieszanką, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc. Całość przykryć folią i dociążyć, na przykład kubkiem z wodą czy słoikiem.
                                1. Kiedy marchewka się zamarynuje, można ją podawać. Warto posypać ją drobno posiekaną czerwoną cebulą, koperkiem, kaparami i skropić sokiem z cytryny. Podawać jako przystawkę, dodatek do obiadu, sałatki, w bajglu, z innym pieczywem, a nawet z makaronem.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana