Niektórzy się oburzają i pytają, dlaczego weganie ciągle podrabiają "tradycyjne smaki"? Otóż, bo mogą. I chcą. Dlaczego ktokolwiek miałby ograniczać się w kuchni? Biorąc pod uwagę, jak wielki wybór produktów i inspiracji dziś mamy, wszystkie ruchy dozwolone. A w kuchni Dzień Dobry TVN bardzo chętnie dzielimy się takimi ruchami. Kolejnym jest przygotowanie marchewki w taki sposób, aby zastąpiła łososia. Oczywiście to nie jest to samo, ale jeśli ktoś poszukuje pysznej alternatywy, to dobrze trafił.
Marchewka jak łosoś - przepis
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 łyżeczki wędzonej soli
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
Zalewa:
- 1,5 łyżeczki wędzonej soli
- 2 łyżki wrzątku
- 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki kolendry
do podania: czerwona cebula, kapary, koperek, sok z cytryny.
Marchewka jak łosoś - sposób przygotowania
- Piekarnik nastawić na 180 stopni, opcja góra - dół.
- Marchewkę pokroić na cienkie, długie plasterki - obieraczką, robotem, nożem.
- Marchewkę wrzucić do miski, dodać olej, mniejszą część wędzonej soli i dokładnie natrzeć obierki dłońmi. Wszystkie muszą być równo pokryte cienką warstwą posolonego oleju.
- Marchew zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub przełożyć do szczelnego naczynia żaroodpornego i piec przez 10 – 15 minut. Marchewka ma być miękka, ale nie przypalona.
- Gdy marchew się piecze, zagotować wodę. Odmierzyć łyżkę wody, dodać do szklanki i rozpuścić w niej sól. Dodać do niej sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i na koniec olej lniany. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
- Upieczone, miękkie marchewki włożyć do małego naczynia/pojemnika, zalać przygotowaną mieszanką, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc. Całość przykryć folią i dociążyć, na przykład kubkiem z wodą czy słoikiem.
- Kiedy marchewka się zamarynuje, można ją podawać. Warto posypać ją drobno posiekaną czerwoną cebulą, koperkiem, kaparami i skropić sokiem z cytryny. Podawać jako przystawkę, dodatek do obiadu, sałatki, w bajglu, z innym pieczywem, a nawet z makaronem.
Zobacz także:
- Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
- Roślinne mleko na wegańskie śniadanie - przepisy Darii Ładochy
- Dla wegan menu w wielu restauracjach to wyzwanie. "A po co tak wydziwiać? Raz zje pani ser, to nic się nie stanie"
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: