Cheeseburgery z serem pleśniowym według przepisu Piotra Kucharskiego

Cheeseburger z serem pleśniowym i frytkami
Cheeseburger z serem pleśniowym
Źródło: Susssan/Getty Images
Burgery to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych fast foodów. Przygotowane samodzielnie są jednak o wiele zdrowsze a także smaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN cheeseburgery z serem pleśniowym przygotował Piotr Kucharski.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Cheeseburgery z serem pleśniowym - lista składników

  • 600 g mielonej na grubych oczkach wołowiny
  • sól i pieprz
  • 8 plasterków sera Lazur z niebieską pleśnią
  • 8 kromek maślanego pieczywa
  • 4 małe sałaty rzymskie
  • oliwa z oliwek
  • duży pomidor malinowy
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Jak przygotować cheeseburgera z serem pleśniowym?

Wołowinę dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i uformuj cztery kotlety.

Rozgrzej patelnię grillową i opiecz z każdej strony pieczywo.

Sałatę rzymską przekrój wzdłuż na połowę. Skrop oliwą z oliwek i usmaż przez chwilę z obu stron.

Na końcu usmaż burgery, po usmażeniu jednej strony ułóż na nich plasterki sera, pozwól im się rozpuścić.

Na czterech kromkach pieczywa ułóż plaster pomidora, na nim ułóż burgery a na końcu sałatę. Przykryj drugą kromką chleba.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości