weganizm

    weganizm

    Coraz więcej osób interesuje się dietą roślinną. Dzięki temu na sklepowych półkach jest szeroki wybór wegańskich zamienników nabiału, mięs czy gotowych dań. W dużych miastach jak grzyby po deszczu wyrastają wege restauracje. A jak sprawa wygląda, gdy weganie udają się na wakacje do małych miejscowości? Mają co jeść, czy jednak muszą obejść się smakiem?

    Choć dziecko na wegańskiej diecie nie pozna smaku babcinego rosołu, ugotowanego na wywarze z mięsa czy klasycznego sernika, w zamian dostanie placuszki gryczane, omlety z brokułami i krem z kukurydzy. Aśka Rzeźnik, czyli mama-weganka udowadnia, że jadłospis malucha na diecie roślinnej jest urozmaicony i zdrowy. I wcale nie musi mierzyć się z pytaniem: "To co właściwie je Twój syn, sałatę?".

    Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.

    15. edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wege dobiega końca. W tym roku organizatorzy położyli nacisk na promocję diety roślinnej połączonej ze zdrowym stylem życia. Czy bez mięsa można zbudować masę mięśniową? Z tematem tym wiąże się wiele mitów. Jak jest naprawdę? O tym opowiedziała nam rekordzistka świata w podciąganiu z ciężarem - Katarzyna Najman.

    O szkodliwym wpływie mięsa na nasze zdrowie musi się coraz więcej. Zdaniem badaczy najbezpieczniejsza dla człowieka oraz planety byłaby dieta wegańska, czyli oparta tylko i wyłącznie na produktach roślinnych. Jak przejść na weganizm? Czy takie menu jest dobre także dla dzieci? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Idą Kulawik, autorką bloga "Veganbanda ", oraz jej mężem Marcinem.

    Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!

    Telewizyjna gwiazda Oprah Winfrey, aktorka Natalie Portman, raper Jay-Z i inni celebryci zainwestowali 200 mln dol. w firmę produkującą mleko roślinne. Ma to związek z rosnącą popularnością produktów wegańskich i wegetariańskich. Zwolennicy takiej diety to przede wszystkim millenialsi, którzy skłonni są płacić więcej za odpowiadające im alternatywy dla mięsa.

    Lizzo to amerykańska piosenkarka, która zdobywa światowe listy przebojów. Stała się także ikoną ruchu „body positive”. Ostatnio wokalistka przyznała, że przeszła na dietę wegańską. Postanowiła też podzielić się z fanami przykładowym menu. Jak wygląda jej codzienny jadłospis?

    W ramach akcji Wszyscy Jesteśmy Specjalnej Troski Joanna Brodzik wydawała w Warszawie wegański bigos. Z jakich składników składa się taki bigos? Na co zostaną przekazane pieniądze ze sprzedaży bigosu? Z aktorką rozmawiał reporter Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.

    Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.

    Prosto z wielkiego ekranu "przeskoczyła" do studia porannego programu Dzień Dobry TVN. Gościem Marcina Prokopa była amerykańska aktorka Jessica Chastain, która przyjechała do Polski w związku z promocją filmu "Azyl". To historia dyrektora Ogrodu Zoologicznego w Warszawie Jana Żabińskiego, który wraz ze swoją żoną ukrywał na terenie zoo Żydów z warszawskiego getta. Co przekonało ją do tego by zagrać tę rolę i współprodukować ten film? Czy to jej pierwsza wizyta w Polsce? Czy to prawda, że Jessica Chastain nigdy w życiu nie jadał mięsa? Jaką rolę w jej życiu odgrywa joga? I czy Marcinowi Prokopowi udało się ją namówić do gry na ukulele? Sami zobaczcie!

    Zgodnie z polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia gotujemy dużo i tłusto. A może w tym roku powinniśmy inaczej przygotować świąteczne potrawy, na przykład, po wegańsku? W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa - Dominika Wójciak - przygotowała bożonarodzeniowe dania w wersji wegańskiej.

    Na Igrzyskach Olimpijskich w Rio de Janeiro 2016 Oktawia Nowacka zdobyła brązowy medal w pięcioboju nowoczesnym. Komentatorzy będący na olimpiadzie zgodnie stwierdzili, że jej uśmiech jest największym przebojem tej dyscypliny. Od ponad dwóch lat jest weganką i promotorką zdrowego stylu życia. Zaprosiliśmy ją do Dzień Dobry TVN, aby zapytać, jak udaje jej się utrzymywać wysoki poziom w pięciu dyscyplinach sportu jednocześnie i czy trenowanie z dala od domu w wieku 14 lat było wielkim wyzwaniem.

    Święta Bożego Narodzenia Izabella Miko zawsze spędza z rodzicami w Polsce. Aktorka słynie z tego, że jest weganką. Co więc zagości na jej wigilijnym stole? Iza w rozmowie z Agnieszka Jastrzębską opowiedziała też o planach na przyszły rok. W jakich zobaczymy ją produkcjach?

    Już niedługo na mapie Warszawy pojawi się kolejne modne miejsce. Anna Jagodzińska, jedyna jak dotąd Polka, która może pochwalić się okładką amerykańskiego "Vogue", otwiera restaurację. Jaką kuchnię zaproponuje swoim klientom? Dlaczego prywatnie nie jada mięsa? Jaki jest sekret jej idealnej figury? I skąd pomysł, żeby otworzyć knajpę akurat w polskiej stolicy? Gwiazda modelingu rozmawiała z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską.

    Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!

    Na dobry początek dnia - zawsze dobre śniadanie. Tym razem wegańskie! W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa i laktozy przygotowała Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej.

    Reni Jusis i jej mała podopieczne przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN wegańską pizzę, zdrowe lody, frytki i naleśniki. Skorztystajecie z ich przepisów!

    Nie jada mięsa oraz nabiału, a jest utytułowanym strogmanem. Dlaczego zdecydował się promować wegański sposób życia i czy utrzymuje kontakt ze swoim rodzinnym domem - Iranem? Czy utrzymuje kontakty z rodziną? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Patrik Baboumian. Czy udało mu się podnieść naszego kolegę?