Zupa chlebowa z cieciorką
Składniki zupy chlebowej z cieciorką:
- 4 łyżki oliwy lub oleju + 2 łyżki na grzanki
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w płatki
- 4 liście laurowe
- 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka starta na grubych oczkach
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka suszonego majeranku
- 1,5 L bulionu
- 400 g pomidorów puszkowych pelati (w całości)
- 5 kromek chleba
- 400 g ciecierzycy (u mnie z puszki)
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie zupy chlebowej z cieciorką:
Na rozgrzanej oliwie/oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i liście laurowe, smaż mieszając 2 minuty. Dodaj marchewkę, selera naciowego i pietruszkę, smaż kolejne 3 minuty.
Cieciorkę rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, tak, aby połowa była w formie pasty i dodaj do zupy.
Dodaj pozostałe składniki (poza chlebem i natką pietruszki). Nakryj pokrywką i gotuj 40 minut na małym ogniu. W tym czasie pokrój pieczywo w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj chleb do rumianego koloru.
Na 10 minut przed ugotowaniem dodaj chleb. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Zupa kapuściana
Składniki zupy kapuścianej:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
- 4 liście laurowe + łyżeczka kminku w ziarnach
- ½ główki kapusty białej (1 kg) posiekana
- 2 marchewki starta na grubych oczkach
- 2 łodygi selera naciowego posiekane
- ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 2 – 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- duży posiekany pęczek koperku
- sól, pieprz
- ew. odrobina pieprzu ziołowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie zupy kapuścianej:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem, kminkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj marchewkę, kapustę i selera naciowego, smaż mieszając kilka minut.
Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości. Dodaj kapustę kiszoną i gotuj do miękkości.
Dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Dodaj posiekany koperek.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Zupa fasolowa z dynią i jarmużem
Składniki zupy fasolowej z dynią i jarmużem:
- 400 g fasoli do namoczenia
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
- Łyżka słodkiej papryki
- 1 marchewka pokrojona w pół plastry
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 2 litry bulionu
- Łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżka majeranku
- 100 g posiekanego jarmużu
- 200 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (ewentualnie)
- 200 g przecieru pomidorowego (również ewentualnie)
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Posiekana świeża kolendra lub natka do podania
Przygotowanie zupy fasolowej z dynią i jarmużem:
Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.
Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę suszoną.
Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.
Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki i dynię. Na ostatnią minutę dodaj jarmuż. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem.
Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Zupa cebulowa
Składniki zupy cebulowej:
- 100 g masła
- ½ kg białej cebuli pokrojonej w piórka
- ½ łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1,5 l bulionu
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- kilka kawałków bagietki + starty pikantny ser, np. cheddar
Przygotowanie zupy cebulowej:
W rondlu w niewielkiej temperaturze rozpuść masło. Dodaj cebulę i liście laurowe, zwiększ nieznacznie moc grzania, posól i smaż mieszając przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia cebuli.
Dodaj mąkę i smaż mieszając kolejną minutę. Wlej białe wino, kiedy się zagotuje, dodaj bulion.
Zmniejsz moc grzania, tak, aby zupa migotała i zostaw ją na godzinę. Na ostatnie 5 minut rozgrzej piekarnik. Posyp bagietkę serem i zapiekaj.
Serwuj zupę z grzankami.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
Autor: Luiza Bebłot