Nowe badanie na temat wegańskich dań w fast foodach. "Konsumenci mogą nie zdawać sobie sprawy"

Nowe badanie na temat wegańskich dań w fast foodach. "Konsumenci mogą nie zdawać sobie sprawy"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowy fast food dla najmłodszych
Zdrowy fast food dla najmłodszych
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Wielu z nas wraz z nowym rokiem chce wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, by zgubić kilka kilogramów. W tym okresie dużą popularnością cieszy się veganuary, czyli tzw. wegański styczeń. W myśl tej idei rezygnuje się ze spożywania dań mięsnych i wszelkich produktów odzwierzęcych. Jednak, jak pokazują badania, wybieranie roślinnych wersji dań przetworzonych typu fast food, wbrew pozorom wcale nie jest lepsze od opcji z mięsem. Jak to możliwe?

Pułapki diety roślinnej

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu przeanalizowali 1868 posiłków z 50 sieci fast foodów w pięciu krajach: Australii, Kanadzie, Polsce, Wielkiej Brytanii i USA. Wzięli pod lupę kanapki, sałatki, dania z makaronem oraz pizze i zebrali dane dotyczące zawartości kalorii, obecności alergenów oraz ilości składników odżywczych, błonnika i soli w każdym daniu.

- Nasze badanie wykazało, że roślinne dania typu fast food częściej zawierały więcej węglowodanów i cukru niż ich odpowiedniki na bazie mięsa. Co zaskakujące, posiłki roślinne nie wiążą się z niższą kalorycznością, z czego konsumenci mogą nie zdawać sobie sprawy - przekazał "The Times" główny autor raportu Mikołaj Kamiński.

Opcje wegańskie dostarczały również mniej białka, które jest bardzo ważnym makroskładnikiem, kiedy chcemy redukować masę ciała.

Wegański fast food

Badanie obaliło powszechny stereotyp, że roślinne opcje dań wysoko przetworzonych są automatycznie zdrowszym wyborem.

- To podkreśla znaczenie dokonywania świadomych wyborów żywieniowych, zwłaszcza jeśli chodzi o spożywanie fast foodów, kiedy cierpisz na zaburzenie metaboliczne, takie jak cukrzyca typu 2. Obnaża to złudzenie, że roślinne alternatywy popularnych dań typu fast food są automatycznie zdrowszym wyborem - podkreślił naukowiec. Z analizy ekspertów z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wynika również, że posiłki z mięsem częściej zawierały alergeny, takie jak nabiał, jajka, ryby, skorupiaki i musztarda. Z kolei wege odpowiedniki potraw częściej zawierały alergeny, takie jak sezam, nasiona i orzechy. Badanie opisano w czasopiśmie "Nutrition".

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości