Ile warzyw i owoców jeść w ciągu dnia, żeby być zdrowym? Nowe wytyczne WHO

Ile jeść warzyw i owoców? Wytyczne WHO
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne dotyczące zalecanej ilości spożywanych w ciągu dnia tłuszczów, warzyw, owoców oraz błonnika. Ile składników zawrzeć w diecie dziecka, a ile w jadłospisie osoby dorosłej?

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw obchodzony jest 20 października. Pierwszy raz obchodzony był w 2013 roku w Nowej Zelandii. Celem tego dnia jest zwiększanie świadomości na temat znaczenia owoców oraz warzyw w diecie i dla lepszego zdrowia. Obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw są ruchome i co roku wypadają w trzeci piątek miesiąca.

Ile spożywać tłuszczów? Zalecenia WHO

Jak podaje tvn24.pl, 17 lipca 2023, Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne dotyczące zalecanej wartości spożycia poszczególnych składników codziennej diety. WHO zwróciło szczególną uwagę na jakość i ilość obecnych w jadłospisie tłuszczów. Jak zaznaczono w raporcie, przestrzeganie przedstawionych zasad może "zmniejszyć ryzyko wystąpienia niezdrowego przyrostu masy ciała i dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów".

Ile tłuszczów można jeść w ciągu dnia? Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami wartość ta nie powinna przekraczać 30% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, co na przykładzie osoby spożywającej w trakcie doby 2 tys. kcal, daje maksymalnie 66,7 g tłuszczów.

Nie bez znaczenia jest również jakość przyjmowanych tłuszczów. Powinny być one w głównej mierze nienasycone i pochodzące z naturalnych źródeł takich jak: orzechy, ryby morskie, olej kukurydziany, słonecznikowy bądź sojowy. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące m.in. w czerwonym mięsie, mleku, maśle czy oleju palmowym, warto natomiast ograniczać do maksymalnie 10% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. W przypadku kwasów tłuszczowych trans pozyskanych z przetworzonej żywności i paczkowanych przekąsek wartość tę należy zminimalizować do 1%.

Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie

Nie od dziś wiadomo, że zarówno warzywa, jak i owoce są źródłem wielu niezbędnych w zdrowej diecie składników odżywczych. WHO zaznacza, że wskaźnik zalecanej ilości spożywanych warzyw i owoców wzrasta wraz z wiekiem. Maluchy między 2. a 5. rokiem życia powinny jeść około 250 g dziennie, dzieci od 6 do 9 lat - min. 350 g, natomiast osoby powyżej 10. roku życia - co najmniej 400 g.

Istotnym elementem diety jest także naturalnie występujący błonnik pokarmowy. Dzienna wartość jego spożycia w przypadku osoby, która skończyła 10 lat, powinna wynosić m.in. 25 g.

Więcej informacji na tvn24.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Koszty w firmie - co można odliczyć? 
Materiał promocyjny

Koszty w firmie - co można odliczyć?