Burgery i steki to dania, które powszechnie uważa się za dość skomplikowane do przygotowania. Pascal Brodnicki i Sebastian Olma udowadniają, że jest zupełnie inaczej. Kucharze pokazali nam szybki i smaczny sposób na mięsne wariacje.
Jak zrobić rostbef z zieloną kruszonką, sosem pieczeniowym i rozmarynowymi ziemniakami, qiche grzybowy z Szynką Basiuni oraz stek z antrykotu na puree pietruszkowo-jabłkowym?
Lawasz to cienki chleb przypominający nieco meksykańską tortillę. Jest składnikiem przede wszystkim kuchni ormiańskiej, dużą popularnością cieszy się również m.in. w Gruzji, Turcji, Syrii czy Iranie.
Tatarzy to lud pochodzenia tureckiego, który przez wieki wędrował po terenach wschodniej Europy i części Azji. Koczujący tryb życia ukształtował ich kuchnię, bogatą przede wszystkim w mięsa – kiedyś koniny, później, w miarę osiedlania się Tatarów, zastąpionej baraniną, wołowiną, jagnięciną czy gęsiną. Gdy Tatarzy ostatecznie znaleźli swoje azyle, m.in. na polskim Podlasiu, ukraińskim Krymie, Białorusi, na Litwie czy wreszcie na dalekiej Syberii, kuchnia tatarska zmieniła się pod wpływem kuchni danego obszaru.