Konfitowane kacze nóżki
Składniki
- 8 kaczych nóżek,
- sól i pieprz,
- mały pęczek świeżego tymianku,
- 5-6 liści laurowe,
- cebula,
- 2 główki czosnku,
- 1 kg kaczego, gęsiego tłuszczu lub smalcu.
Sposób przygotowania:
Nóżki natrzeć solą, pieprzem i listkami tymianku (zachować łodyżki). Odstawić na noc do lodówki. Nóżki umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać cebulę pokrojoną na ósemki, główki czosnku przekrojone na połówki, liście laurowe i łodyżki tymianku. Na wierzch nałożyć tłuszcz. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 2,5 godziny. Po tym czasie przełożyć nóżki do zamykanego słoika lub kamionki. Zalać tłuszczem, aby mięso było przykryte. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. W ten sposób można przechowywać mięso kilka miesięcy. Gdy chcemy przygotować, wystarczy wyjąć ze słoika i podsmażyć na suchej patelni.
Modra kapusta z żurawiną
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- czerwona cebula,
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 500 ml soku z czarnej porzeczki,
- 100 g świeżej żurawiny,
- sól i pieprz,
- ocet jabłkowy,
- miód.
Sposób przygotowania:
Na oleju i maśle zeszklić czerwoną cebulę. Dodać drobno pokrojoną czerwoną kapustę. Podsmażyć przez chwilę i dusić na wolnym ogniu, podlewając sokiem z czarnej porzeczki. Pod koniec dodać pokrojoną na połówki żurawinę. Dusić jeszcze razem przez 10-15 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym i miodem.
Zapiekanka warzywna
Składniki:
- łyżka masła,
- 1-2 podłużne słodkie ziemniaki,
- 3-4 korzenie pietruszki,
- 1-2 podłużne buraki,
- 2-3 podłużne ziemniaki,
- 200 ml śmietany 30%,
- 50 g tartego sera dojrzewającego,
- kilka gałązek tymianku,
- garść tartego sera Chedar,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warzywa pokroić w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem, następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania plasterkami na stojąco. Śmietanę wymieszać z listkami tymianku, tartym twardym serem, solą i pieprzem. Mieszanką zalać warzywa. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 minut. Zdjąć folię aluminiową, posypać tarty Chedarem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 20 minut.
Rolada z boczku
Składniki:
- 1 kg surowego cienkiego boczku,
- sól i pieprz,
- opakowanie czerwonej słodkiej papryki.
Farsz:
- 2 pory,
- oliwa z oliwek,
- 300 g pieczarek,
- 100 g orzechów włoskich,
- duży pęczek pietruszki,
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- sznurek wędliniarski,
- cebula,
- 500 g ziemniaków,
- 500 g brukselki.
Sposób przygotowania:
Boczek rozkroić w poprzek i rozłożyć tak, aby powstał duży, cienki płat mięsa. Porządnie natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do zamarynowania.
Farsz:
Pory pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem, dusić całość aż się zredukuje o połowę. W tym czasie podprażyć orzechy na patelni, następnie je zmiksować.
Na mięsie rozsypać orzechy, następnie posiekaną natkę pietruszki, na koniec całość równomiernie wysmarować farszem. Mięso zrolować i związać sznurkiem wędliniarskim.
Obsmażyć z każdej strony, następnie podlać wywarem drobiowym, białym winem lub po prostu wodą i dusić pod przykryciem przez kilka godzin. Można również piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez około 3-4 godziny.
Na ostatnie 40 minut do garnka dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na cząstki ziemniaki oraz brukselkę pokrojoną na połówki.
Surówka dwukapustna
Składniki:
- 300 g białej kapusty,
- 300 g czerwonej kapusty,
- marchewka,
- pęczek kolendry,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka wasabi,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 50 g mieszanego sezamu białego i czarnego,
- sól i pieprz,
- ocet jabłkowy i cukier do smaku,
- 2 łyżki orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowana:
Obie kapusty posiekać w drobne paseczki. Marchewkę pokroić w zapałki. Warzywa wymieszać ze sobą, posolić i odstawić na 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie wymieszać składniki na sos. Warzywa odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem. Orzeszki podprażyć na patelni. Podawać posypane posiekanymi orzeszkami i kolendrą.
Zobacz także:
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
- Legendarny sernik siostry Anieli. Poznaj kultowy przepis na to ciasto
- Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News