Świąteczna kuchnia według Piotra Kucharskiego i Izabeli Trojanowskiej

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Adam Burakowski/East News
Przygotowania do świąt w wielu domach trwają w najlepsze - w niektórych rozpoczęły się też dywagacje nad bożonarodzeniowym menu. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje sekretne przepisy na dania zdradził Piotr Kucharski. Natomiast Izabela Trojanowska zdradziła nam, w czym tkwi sekret słynnego sernika jej mamy.

Konfitowane kacze nóżki

Składniki

  • 8 kaczych nóżek,
  • sól i pieprz,
  • mały pęczek świeżego tymianku,
  • 5-6 liści laurowe,
  • cebula,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 kg kaczego, gęsiego tłuszczu lub smalcu.

Sposób przygotowania:

Nóżki natrzeć solą, pieprzem i listkami tymianku (zachować łodyżki). Odstawić na noc do lodówki. Nóżki umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać cebulę pokrojoną na ósemki, główki czosnku przekrojone na połówki, liście laurowe i łodyżki tymianku. Na wierzch nałożyć tłuszcz. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 2,5 godziny. Po tym czasie przełożyć nóżki do zamykanego słoika lub kamionki. Zalać tłuszczem, aby mięso było przykryte. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. W ten sposób można przechowywać mięso kilka miesięcy. Gdy chcemy przygotować, wystarczy wyjąć ze słoika i podsmażyć na suchej patelni.

Modra kapusta z żurawiną

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • czerwona cebula,
  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 500 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 100 g świeżej żurawiny,
  • sól i pieprz,
  • ocet jabłkowy,
  • miód.

Sposób przygotowania:

Na oleju i maśle zeszklić czerwoną cebulę. Dodać drobno pokrojoną czerwoną kapustę. Podsmażyć przez chwilę i dusić na wolnym ogniu, podlewając sokiem z czarnej porzeczki. Pod koniec dodać pokrojoną na połówki żurawinę. Dusić jeszcze razem przez 10-15 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym i miodem.

Zapiekanka warzywna

Składniki:

  • łyżka masła,
  • 1-2 podłużne słodkie ziemniaki,
  • 3-4 korzenie pietruszki,
  • 1-2 podłużne buraki,
  • 2-3 podłużne ziemniaki,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 50 g tartego sera dojrzewającego,
  • kilka gałązek tymianku,
  • garść tartego sera Chedar,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Warzywa pokroić w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem, następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania plasterkami na stojąco. Śmietanę wymieszać z listkami tymianku, tartym twardym serem, solą i pieprzem. Mieszanką zalać warzywa. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 30 minut. Zdjąć folię aluminiową, posypać tarty Chedarem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 20 minut.

Rolada z boczku

Składniki:

  • 1 kg surowego cienkiego boczku,
  • sól i pieprz,
  • opakowanie czerwonej słodkiej papryki.

Farsz:

  • 2 pory,
  • oliwa z oliwek,
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • duży pęczek pietruszki,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo:

  • sznurek wędliniarski,
  • cebula,
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g brukselki.

Sposób przygotowania:

Boczek rozkroić w poprzek i rozłożyć tak, aby powstał duży, cienki płat mięsa. Porządnie natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do zamarynowania.

Farsz:

Pory pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem, dusić całość aż się zredukuje o połowę. W tym czasie podprażyć orzechy na patelni, następnie je zmiksować.

Na mięsie rozsypać orzechy, następnie posiekaną natkę pietruszki, na koniec całość równomiernie wysmarować farszem. Mięso zrolować i związać sznurkiem wędliniarskim.

Obsmażyć z każdej strony, następnie podlać wywarem drobiowym, białym winem lub po prostu wodą i dusić pod przykryciem przez kilka godzin. Można również piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez około 3-4 godziny.

Na ostatnie 40 minut do garnka dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na cząstki ziemniaki oraz brukselkę pokrojoną na połówki.

Surówka dwukapustna

Składniki:

  • 300 g białej kapusty,
  • 300 g czerwonej kapusty,
  • marchewka,
  • pęczek kolendry,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka wasabi,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 50 g mieszanego sezamu białego i czarnego,
  • sól i pieprz,
  • ocet jabłkowy i cukier do smaku,
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowana:

Obie kapusty posiekać w drobne paseczki. Marchewkę pokroić w zapałki. Warzywa wymieszać ze sobą, posolić i odstawić na 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie wymieszać składniki na sos. Warzywa odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem. Orzeszki podprażyć na patelni. Podawać posypane posiekanymi orzeszkami i kolendrą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości