Nigeryjska kuchnia świąteczna Osi Ugonoh. Te szybkie, dietetyczne dania ubarwią twój stół

Nigeryjska kuchnia świąteczna Osi Ugonoh. Te szybkie, dietetyczne dania ubarwią twój stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nigeryjska kuchnia świąteczna
Nigeryjska kuchnia świąteczna
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Znudziły ci się już tradycyjne, polskie potrawy wigilijne? Chcesz wprowadzić na swój świąteczny stół nieco egzotyki? Zachęcamy do wypróbowania dietetycznych dań kuchni nigeryjskiej, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Osi Ugonoh.

Zwyciężczyni 4. edycji programu "Top Model", która pracuje obecnie jako psychodietetyczka, przyrządziła w naszym studiu nigeryjski Wege Fried Rice, Chickpea blondes oraz czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy.

Szybki nigeryjski Wege Fried Rice

Szybki nigeryjski Wege Fried Rice
Szybki nigeryjski Wege Fried Rice
Szybki nigeryjski Wege Fried Rice
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • 1⁄2 czerwonej cebuli,
  • 200 g ryżu basmati,
  • 250 g mieszanki groszku i marchewki (może być mrożona),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1⁄2 łyżeczki imbiru,
  • 2 łyżeczki curry,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz cayenne.

Przygotowanie:

Jeżeli używasz mrożonego groszku i marchewki, zacznij od rozmrożenia warzyw. Potem posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej 40 ml oliwy i delikatnie podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Po chwili dodaj groszek i marchewkę. Smaż przez ok. 5-10 minut i dopraw. Dodaj ciecierzycę. Ugotuj ryż basmati według instrukcji, a potem dodaj go do mieszanki. Wymieszaj wszystko razem i smaż przez kolejne 5-10 minut.

Chickpea blondes 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 45 ml miodu,
  • łyżka mąki owsianej,
  • proszek do pieczenia,
  • 80 g masła orzechowego.
Chickpea blondes 
Chickpea blondes 
Chickpea blondes 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Odsącz ciecierzycę i dokładnie przepłucz ją pod bieżącą wodą. Umieść w blenderze lub malakserze, dodaj masło orzechowe, miód i proszek do pieczenia. Następnie miksuj na gładką masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż małą kwadratową formę/keksówke papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20–25 minut, aż wierzch lekko się zarumieni, a środek będzie sprężysty. Pokrój na kwadraty i podawaj.

Czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy

Czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy
Czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy
Czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki masła orzechowego (może być migdałowe lub z nerkowców),
  • 2–3 łyżki miodu, syropu klonowego lub daktylowego (do smaku),
  • 2 łyżki kakao naturalnego,
  • szczypta soli,
  • 3–4 łyżki płatków owsianych,
  • kawałki gorzkiej czekolady.

Do obtoczenia (opcjonalnie):

  • wiórki kokosowe,
  • kakao,
  • posiekane orzechy.

Przygotowanie:

Odsącz ciecierzycę z puszki i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść ją w blenderze lub malakserze, a następnie dodaj masło orzechowe, miód, kakao i szczyptę soli. Miksuj na gładką masę. Później dodaj płatki owsiane i miksuj ponownie. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej płatków owsianych. Jeśli chcesz, dodaj kawałki gorzkiej czekolady i wymieszaj łyżką.

Z masy formuj kulki. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych, kakao lub posiekanych orzechach. Przełóż kulki na talerz i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby stężały. Czekoladowe kulki mocy są gotowe do jedzenia! Przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości