Zwyciężczyni 4. edycji programu "Top Model", która pracuje obecnie jako psychodietetyczka, przyrządziła w naszym studiu nigeryjski Wege Fried Rice, Chickpea blondes oraz czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy.
Szybki nigeryjski Wege Fried Rice
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- 1⁄2 czerwonej cebuli,
- 200 g ryżu basmati,
- 250 g mieszanki groszku i marchewki (może być mrożona),
- 2 ząbki czosnku,
- 1⁄2 łyżeczki imbiru,
- 2 łyżeczki curry,
- oliwa,
- sól,
- pieprz cayenne.
Przygotowanie:
Jeżeli używasz mrożonego groszku i marchewki, zacznij od rozmrożenia warzyw. Potem posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej 40 ml oliwy i delikatnie podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Po chwili dodaj groszek i marchewkę. Smaż przez ok. 5-10 minut i dopraw. Dodaj ciecierzycę. Ugotuj ryż basmati według instrukcji, a potem dodaj go do mieszanki. Wymieszaj wszystko razem i smaż przez kolejne 5-10 minut.
Chickpea blondes
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 45 ml miodu,
- łyżka mąki owsianej,
- proszek do pieczenia,
- 80 g masła orzechowego.
Przygotowanie:
Odsącz ciecierzycę i dokładnie przepłucz ją pod bieżącą wodą. Umieść w blenderze lub malakserze, dodaj masło orzechowe, miód i proszek do pieczenia. Następnie miksuj na gładką masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż małą kwadratową formę/keksówke papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20–25 minut, aż wierzch lekko się zarumieni, a środek będzie sprężysty. Pokrój na kwadraty i podawaj.
Czekoladowe "kulki mocy" z ciecierzycy
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki masła orzechowego (może być migdałowe lub z nerkowców),
- 2–3 łyżki miodu, syropu klonowego lub daktylowego (do smaku),
- 2 łyżki kakao naturalnego,
- szczypta soli,
- 3–4 łyżki płatków owsianych,
- kawałki gorzkiej czekolady.
Do obtoczenia (opcjonalnie):
- wiórki kokosowe,
- kakao,
- posiekane orzechy.
Przygotowanie:
Odsącz ciecierzycę z puszki i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść ją w blenderze lub malakserze, a następnie dodaj masło orzechowe, miód, kakao i szczyptę soli. Miksuj na gładką masę. Później dodaj płatki owsiane i miksuj ponownie. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej płatków owsianych. Jeśli chcesz, dodaj kawałki gorzkiej czekolady i wymieszaj łyżką.
Z masy formuj kulki. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych, kakao lub posiekanych orzechach. Przełóż kulki na talerz i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby stężały. Czekoladowe kulki mocy są gotowe do jedzenia! Przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Zobacz także:
- Ryba po grecku, makówki i moskole, czyli nietypowe dania wigilijne Szymona Czerwińskiego
- Święta zero waste - jak zrobić dania z resztek z wigilijnego stołu?
- Babeczki z makiem zamiast ciasta w sam raz na święta Bożego Narodzenia
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Osi Ugonoh
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News