Babeczki z makiem zamiast ciasta w sam raz na święta Bożego Narodzenia

Babeczki
Babeczki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Święta już za chwilę, a jak Boże Narodzenie, to nie może zabraknąć dań z maku. Sprawdź przepisy na kruche babeczki z nadzieniem makowym i makowe babeczki z lukrem. To ciekawa i pyszna alternatywa dla ciast na Boże Narodzenie.

Kruche babeczki z makiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 200 g,
    • masło (zimne) - 150g,
      • cukier puder - 50 g,
        • szczypya soli,
          • masa makowa - 500 g,
            • opcjonalnie bakalie i ulubione orzechy,
              • zmielone migdały - 125 g,
                • jajko

                  Dodatkowo: jajko do posmarowania babeczek, foremki na muffinki, cukier puder do posypania.

                  Święta

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
                  Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
                  Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
                  Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
                  Święta last minute
                  Święta last minute
                  Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
                  Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
                  Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
                  Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
                  Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
                  Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
                  Idealny makijaż na święta
                  Idealny makijaż na święta
                  Święta w podróży z pupilem
                  Święta w podróży z pupilem
                  Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
                  Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
                  Kuchnia. Święta tuż tuż
                  Kuchnia. Święta tuż tuż

                  Kruche babeczki z makiem - sposób przygotowania:

                  1. Mąkę i pokrojone na plasterki zimne masło przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i cukier puder.
                    1. Całość zagniatać, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sucho - można dodać 2-5 łyżek zimnej wody.
                      1. Ciasto zawiąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Uważać, aby nie zamarzło.
                        1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
                          1. Do masy makowej dodać migdały i jajko. Całość dokładnie wymieszać.
                            1. Foremki wysmarować roztopionym masłem lub olejem.
                              1. Ciasto rozwałkować na grubość od 1 do 2 cm. Wykrawać tak, aby kawałki ciasta pasowały do foremek, a następnie wykładać ciasto do formy.
                                1. Foremki z ciastem wypełnić masą makową. Na wierzch wyłożyć wykrawane ozdobnie kawałki ciasta, np. wykrawaczkami do bożonarodzeniowych ciastek.
                                  1. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem.
                                    1. Piec przez około 30 minut.
                                      1. Gotowe babeczki można dodatkowo ozdobić cukrem pudrem.

                                        Makowe babeczki - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • mak mielony suchy - 250 g,
                                          • mleko -250 ml,
                                            • jajka - 2,
                                              • olej roślinny - 125 ml,
                                                • mąka pszenna - 240 g,
                                                  • proszek do pieczenia - 10 g,
                                                    • soda oczyszczona - 5 g,
                                                      • cukier - 125 g,
                                                        • cynamon, mielone goździki i kardamon (opcjonalnie),
                                                          • lukier (opcjonalnie).

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Mleko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Zalać nim mak, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
                                                              1. Do namoczonego maku dodać jajka, olej i połączyć składniki.
                                                                1. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodawać powoli do masy tak, aby powstała jednolita masa.
                                                                  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
                                                                    1. Masę przelewać do foremek na babeczki. Piec przez około 25 minut.
                                                                      1. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

                                                                        Sprawdź, jak zrobić lukier: Lukier pomarańczowy – sposób przygotowania i pomysły na zastosowanie

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana