Przepisy kulinarne

Makiełki na wigilię - przepis na tradycyjne, świąteczne danie!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Makiełki w miseczce
Koval Nadiya/Getty ImagesMakiełki na wigilię - przepis na pyszne, świąteczne danie!

Makiełki znane są niemal w całej Polsce, jednak pod wieloma nazwami. To danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak prosto przygotować makiełki na święta Bożego Narodzenia. 

Makiełki na wigilię - z czym podawać?

Makiełki czyli kluski z makiem, kutia, makówki to danie, które ma przynosić powodzenie i bogactwo. Nie może więc go zabraknąć w wigilię na stole. Makiełki są tradycyjnie wielkopolską potrawą i podawana najczęściej jest z makiem, bakaliami oraz lekkim pieczywem bądź kluskami. Najprostszą i najrzadszą wersją jest potrawa z makaronem. 

Zobacz wideo: Czy makaron tuczy?

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dietetyczka Anna Radowicka zdradza, czy makarony faktycznie tuczą, opowiada o ty, jak należy je gotować oraz ile powinniśmy ich spożywać.
Dzień Dobry TVN

Makiełki mogą być mylnie postrzegane jako kutia lub makówka. Od tej pierwszej różnią się tym, że na Kresach jest ona przygotowywana tradycyjnie z napęczniałej pszenicy. Z kolei makówki śląskie są przygotowywane raczej z mąki, a nie jak makiełki - z pieczywa białego. Niezależnie od wersji, danie to podawane jest na słodko - z makiem, bakaliami i słodzone cukrem lub miodem. 

Orzechy w kuchni

Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównejDzień Dobry TVN
wideo 2/2

Makiełki na wigilię - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bułki pszenne - 5 szt.,
  • mleko - 500 ml,
  • jaja - 3 szt.,
  • masło - 250 g,
  • mak - 500 g,
  • miód - 50 g,
  • bakalie: rodzynki, morele, figi, daktyle, skórka pomarańczowa, siekane orzechy - 300 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mak opłukać i odsączyć, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną wodą. Całość zostawić do namoczenia na dobę.
  2. 2Po tym czasie mak odsączyć, przelać wrzącą wodę i zmielić w maszynce lub zblendować.
  3. 3Wybrane bakalie posiekać na drobno lub poszatkowac w mikserze.
  4. 4Jaja sparzyć wrzacą wodą, a następnie rozdzielić żółtka od białka.
  5. 5Masło roztopić w rondelku. Do maku dodać żółtka, masło, miód i bakalie. Całość dokładnie wymieszać.
  6. 6Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni Celsjusza. Bułki porwać na mniejsze kawałki i zalać ciepłym mlekiem. Kiedy zmiękną dodać do maku.
  7. 7Białka ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Wymieszać je z masą makową.
  8. 8Makiełki wigilijne podawać schłodzone i ozdobione bakaliami.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Koval Nadiya/Getty Images

Pozostałe wiadomości