Przyrządziła klasyczny barszcz czerwony, zupę rybną, kapuśniak z suszonymi borowikami oraz zupę grzybową z makaronem ryżowym. Sprawdź przepisy poniżej.
Klasyczny barszcz czerwony
Składniki:
- 500 ml kwasu buraczanego,
- 500 ml soku z kiszonych buraków,
- 3 buraki,
- 20 dag suszonych grzybów,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- por,
- pół selera,
- cebula,
- jabłko starte na tarce,
- 4 łyżki masła,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sok z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Buraki umyj i nieobrane gotuj przez około dwie godziny. Grzyby namocz na minimum 2 godziny w 500 ml wody. Wyjmij je, ale zostaw wodę, w której się moczyły. Opłucz, a następnie zalej wodą, w której się moczyły. Wlej ok 1,5 litra wody, wrzuć umyte i oskrobane, ale nie rozdrobnione warzywa, sól, pieprz ziarnisty, ziele i liście. Po godzinie dodaj zrumienioną, pokrojoną w krążki cebulę oraz jabłko razem z masłem, w którym się smażyła. Gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wrzuć ugotowane buraki - obrane i pokrojone. Gotuj przez 3-4 minuty i przecedź. Warzywa odłóż, a płyn połącz z kwasem burakowym i uzupełnij sokiem z buraków oraz wodą. Dodaj czosnek i przyprawy, a także sok z cytryny. Podgrzej do prawie wrzenia, ale nie gotuj. Przecedź i podaj z uszkami.
Zupa rybna
Składniki:
- 500 g łososia bez skóry,
- 350 g dorsza bez skóry,
- 1,5 litra wywaru z jarzyn,
- cebula pokrojona w piórka,
- mała marchewka pokrojona w talarki,
- por pokrojony w talarki (tylko biała część),
- kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- papryczka chili drobno posiekana,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- garść posiekanej, zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chili. Następnie dodaj pora, marchewkę, seler naciowy oraz paprykę słodką. Całość wymieszaj, zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli, cukru oraz pieprzu i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie, aż całkowicie się zetnie – przez około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną zielona pietruszkę.
Kapuśniak z suszonymi borowikami i pomidorami
Składniki:
- 750 g kapusty kiszonej,
- 50 g namoczonych grzybów,
- marchewka pokrojona w cienkie talarki,
- cebula pokrojona w piórka,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- łyżeczka suszonej papryki słodkiej,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- 1,5 litra wywaru z jarzyn,
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 10 suszonych pomidorów pociętych w paski,
- szczypta majeranku,
- szklanka białego wina,
- świeży koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, oregano, kmin rzymski oraz marchewkę i podsmażaj przez kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami i ziemniakami, całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe oraz wino. Gotuj przez około 25 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie,
- 1/2 paczki grzybów Shitake namoczonych w wodzie,
- cebula pokrojona w piórka,
- 2 łyżki masła,
- 2 litry wywaru z jarzyn,
- marchewka pokrojona w julienne,
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- sok z limonki,
- 3 papryczki chili,
- świeżo mielony pieprz (do smaku),
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego,
- trawa cytrynowa,
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- 5 łyżek sezamu.
- 600 ml mleka kokosowego,
- mała paczka makaronu ryżowego 8 mm.
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Później dodaj marchewkę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka wraz z groszkiem i całość zalej wywarem, a potem dodaj potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj przez kilka minut z dodatkiem sosu sojowego ciemnego, sosu ostrygowego i połową zalecanej ilości sosu sojowego jasnego. Dodaj również przyprawy, sos rybny i posiekane chili. Na osobnej patelni podpraż sezam. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypalił. Na sam koniec, gdy już będzie maksymalnie rozgrzany, wlej pozostałą część sosu sojowego jasnego i energicznie wymieszaj. Powinna powstać chrupiąca kruszonka. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem, dopraw sokiem z limonki oraz kruszonką z sezamu. Podawaj z makaronem ryżowym.
Zobacz także:
- Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
- Co można przygotować wcześniej na Boże Narodzenie? Propozycje Piotra Kucharskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News