Te tradycyjne smaki rozgrzewają przy świątecznym stole. Oto zupy Darii Ładochy na Boże Narodzenie

Te tradycyjne smaki rozgrzewają przy świątecznym stole. Oto zupy Darii Ładochy na Boże Narodzenie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaplanuj Święta wcześniej
Zaplanuj Święta wcześniej
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Święta to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne smaki, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Wigilijny barszcz czerwony z uszkami, aromatyczna grzybowa czy kremowa rybna to tylko niektóre z zup, które nadają tym chwilom wyjątkowego charakteru. Kilka przepisów na świąteczne zupy zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.

Przyrządziła klasyczny barszcz czerwony, zupę rybną, kapuśniak z suszonymi borowikami oraz zupę grzybową z makaronem ryżowym. Sprawdź przepisy poniżej.

Klasyczny barszcz czerwony

Klasyczny barszcz czerwony
Klasyczny barszcz czerwony
Klasyczny barszcz czerwony
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 ml kwasu buraczanego,
  • 500 ml soku z kiszonych buraków,
  • 3 buraki,
  • 20 dag suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • por,
  • pół selera,
  • cebula,
  • jabłko starte na tarce,
  • 4 łyżki masła,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Buraki umyj i nieobrane gotuj przez około dwie godziny. Grzyby namocz na minimum 2 godziny w 500 ml wody. Wyjmij je, ale zostaw wodę, w której się moczyły. Opłucz, a następnie zalej wodą, w której się moczyły. Wlej ok 1,5 litra wody, wrzuć umyte i oskrobane, ale nie rozdrobnione warzywa, sól, pieprz ziarnisty, ziele i liście. Po godzinie dodaj zrumienioną, pokrojoną w krążki cebulę oraz jabłko razem z masłem, w którym się smażyła. Gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wrzuć ugotowane buraki - obrane i pokrojone. Gotuj przez 3-4 minuty i przecedź. Warzywa odłóż, a płyn połącz z kwasem burakowym i uzupełnij sokiem z buraków oraz wodą. Dodaj czosnek i przyprawy, a także sok z cytryny. Podgrzej do prawie wrzenia, ale nie gotuj. Przecedź i podaj z uszkami.

Zupa rybna

Zupa rybna
Zupa rybna
Zupa rybna
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g łososia bez skóry,
  • 350 g dorsza bez skóry,
  • 1,5 litra wywaru z jarzyn,
  • cebula pokrojona w piórka,
  • mała marchewka pokrojona w talarki,
  • por pokrojony w talarki (tylko biała część),
  • kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • papryczka chili drobno posiekana,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • garść posiekanej, zielonej pietruszki.

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chili. Następnie dodaj pora, marchewkę, seler naciowy oraz paprykę słodką. Całość wymieszaj, zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli, cukru oraz pieprzu i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie, aż całkowicie się zetnie – przez około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną zielona pietruszkę.

Kapuśniak z suszonymi borowikami i pomidorami

Kapuśniak z suszonymi borowikami i pomidorami
Kapuśniak z suszonymi borowikami i pomidorami
Kapuśniak z suszonymi borowikami i pomidorami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 750 g kapusty kiszonej,
  • 50 g namoczonych grzybów,
  • marchewka pokrojona w cienkie talarki,
  • cebula pokrojona w piórka,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka suszonej papryki słodkiej,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1,5 litra wywaru z jarzyn,
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 10 suszonych pomidorów pociętych w paski,
  • szczypta majeranku,
  • szklanka białego wina,
  • świeży koperek do dekoracji.

Przygotowanie:

W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, oregano, kmin rzymski oraz marchewkę i podsmażaj przez kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami i ziemniakami, całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe oraz wino. Gotuj przez około 25 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową

Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową
Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową
Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie,
  • 1/2 paczki grzybów Shitake namoczonych w wodzie,
  • cebula pokrojona w piórka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 litry wywaru z jarzyn,
  • marchewka pokrojona w julienne,
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • sok z limonki,
  • 3 papryczki chili,
  • świeżo mielony pieprz (do smaku),
  • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego,
  • trawa cytrynowa,
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 5 łyżek sezamu.
  • 600 ml mleka kokosowego,
  • mała paczka makaronu ryżowego 8 mm.

Przygotowanie:

W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Później dodaj marchewkę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka wraz z groszkiem i całość zalej wywarem, a potem dodaj potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj przez kilka minut z dodatkiem sosu sojowego ciemnego, sosu ostrygowego i połową zalecanej ilości sosu sojowego jasnego. Dodaj również przyprawy, sos rybny i posiekane chili. Na osobnej patelni podpraż sezam. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypalił. Na sam koniec, gdy już będzie maksymalnie rozgrzany, wlej pozostałą część sosu sojowego jasnego i energicznie wymieszaj. Powinna powstać chrupiąca kruszonka. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem, dopraw sokiem z limonki oraz kruszonką z sezamu. Podawaj z makaronem ryżowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości