Dieta keto według Joanny i Kamila ze ŚOPW. Jakie dania przyrządzili w naszej kuchni?

Dieta keto według Joanny i Kamila ze ŚOPW. Jakie dania przyrządzili w naszej kuchni?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Joanna i Kamil z miłości do kuchni
Joanna i Kamil z miłości do kuchni
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dieta ketogeniczna zyskuje coraz większą popularność, przede wszystkim dzięki swojej skuteczności i smakowitości. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na dania keto, które zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Piłat i Kamil Mandat.

Joanna i Kamil byli uczestnikami 10. edycji programu "Ślub od pierwszego wejrzenia". Choć nie udało im się pozostać w małżeństwie, nadal utrzymują kontakt. Jako że Asia jest ogromną fanką diety ketogenicznej, wspólnie z Kamilem pokazali, jak przygotować dania keto: frittatę, bagietkę czosnkową z mozzarellą, placki z cukinii z marchewką i serem, a także ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady.

Frittata

Frittata
Frittata
Frittata
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 60 g śmietany 18%,
  • 80 g kiełbasy śląskiej,
  • 20 g cebuli,
  • 50 g pomidorków cherry,
  • 5 g szczypiorku,
  • 2 szczypty soli,
  • szczypta pieprzu ziarnistego,
  • 12 g masła klarowanego.

Przygotowanie:

Jajka połącz ze śmietaną i dopraw. Na patelni rozgrzej masło klarowane i delikatnie podsmaż kiełbasę z cebulą. Jajka powoli przelej na patelnię, a na wierzch dodaj pomidorki i szczypiorek. Gdy frittata zacznie się ścinać, przełóż patelnię na 7-10 minut do piekarnika, nastawionego na 160 st. C, góra-dół. Takie śniadanie zapewni ci sytość na długie godziny.

Bagietka czosnkowa z mozzarellą

Składniki:

  • 70 g mąki migdałowej,
  • 20 g mąki kokosowej,
  • 15 g babki jajowatej łuskanej,
  • 3 jajka,
  • 120 g jogurtu greckiego,
  • 15 g oliwy czosnkowej,
  • ząbek czosnku,
  • 10 g sezamu,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 90 g mozzarelli,
  • oregano.
Bagietka czosnkowa z mozzarellą
Bagietka czosnkowa z mozzarellą
Bagietka czosnkowa z mozzarellą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem mozzarelli i oregano, wymieszaj w misce. Gotową masę włóż do lodówki na około 15 minut. Mokrymi dłońmi uformuj dwie bagietki, przekładając z ręki do ręki. Na blaszce możesz delikatnie je spłaszczyć i wydłużyć. Wierzch posyp sezamem. Następnie piecz przez 30 minut w 175 st. C – góra-dół. Ostudź w uchylonym piekarniku, minimum przez 30 minut. Bagietkę przekrój wzdłuż i posyp mozzarellą. Ponownie piecz przez około 5 minut w 150 st. C, do rozpuszczenia sera (wystarczy opcja samej góry). Gotową bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i posyp oregano. Możesz też polać ją ketchupem.

Placki z cukinii z marchewką i serem

Składniki:

  • 200 g cukinii,
  • 130 g marchewki,
  • 80 g mozzarelli,
  • jajko,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 25 g masła klarowanego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 80 g śmietany 18%,
  • 25 g majonezu,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta oregano.

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj, a potem odstaw na kilka minut. Przygotuj drugą miskę i rękoma przełóż warzywa, wyciskając z nich nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę migdałową, startą mozzarellę i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na rozgrzane masło łyżeczką przekładaj niewielkie porcje, formując kształt na patelni. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. W ten sposób powstanie czosnkowy dip. To świetny zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Placki z cukinii z marchewką i serem oraz sosem czosnkowym
Placki z cukinii z marchewką i serem oraz sosem czosnkowym
Placki z cukinii z marchewką i serem oraz sosem czosnkowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 150 g mąki migdałowej,
  • 30 g śmietanki 30%,
  • 15 g migdałów,
  • 25 g czekolady gorzkiej 85%,
  • 40 g erytrytolu,
  • erytrytol w pudrze do posypania (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu.
Ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady
Ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady
Ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Czekoladę i migdały pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie połącz w misce, a potem gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut do lodówki. Małą łyżeczką przekładaj masę na blachę do pieczenia i uformuj ciasteczka (wielkość zależna od twoich preferencji, kształt też). Piecz przez 12 minut w 150 stopniach, góra-dół. Ostudź w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku. Te ciasteczka będą doskonałym zamiennikiem gotowych ciastek ze sklepu. Najlepiej spożyć z ciepłą herbatą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości