Joanna i Kamil byli uczestnikami 10. edycji programu "Ślub od pierwszego wejrzenia". Choć nie udało im się pozostać w małżeństwie, nadal utrzymują kontakt. Jako że Asia jest ogromną fanką diety ketogenicznej, wspólnie z Kamilem pokazali, jak przygotować dania keto: frittatę, bagietkę czosnkową z mozzarellą, placki z cukinii z marchewką i serem, a także ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady.
Frittata
Składniki:
- 3 jajka,
- 60 g śmietany 18%,
- 80 g kiełbasy śląskiej,
- 20 g cebuli,
- 50 g pomidorków cherry,
- 5 g szczypiorku,
- 2 szczypty soli,
- szczypta pieprzu ziarnistego,
- 12 g masła klarowanego.
Przygotowanie:
Jajka połącz ze śmietaną i dopraw. Na patelni rozgrzej masło klarowane i delikatnie podsmaż kiełbasę z cebulą. Jajka powoli przelej na patelnię, a na wierzch dodaj pomidorki i szczypiorek. Gdy frittata zacznie się ścinać, przełóż patelnię na 7-10 minut do piekarnika, nastawionego na 160 st. C, góra-dół. Takie śniadanie zapewni ci sytość na długie godziny.
Bagietka czosnkowa z mozzarellą
Składniki:
- 70 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki kokosowej,
- 15 g babki jajowatej łuskanej,
- 3 jajka,
- 120 g jogurtu greckiego,
- 15 g oliwy czosnkowej,
- ząbek czosnku,
- 10 g sezamu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 90 g mozzarelli,
- oregano.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem mozzarelli i oregano, wymieszaj w misce. Gotową masę włóż do lodówki na około 15 minut. Mokrymi dłońmi uformuj dwie bagietki, przekładając z ręki do ręki. Na blaszce możesz delikatnie je spłaszczyć i wydłużyć. Wierzch posyp sezamem. Następnie piecz przez 30 minut w 175 st. C – góra-dół. Ostudź w uchylonym piekarniku, minimum przez 30 minut. Bagietkę przekrój wzdłuż i posyp mozzarellą. Ponownie piecz przez około 5 minut w 150 st. C, do rozpuszczenia sera (wystarczy opcja samej góry). Gotową bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i posyp oregano. Możesz też polać ją ketchupem.
Placki z cukinii z marchewką i serem
Składniki:
- 200 g cukinii,
- 130 g marchewki,
- 80 g mozzarelli,
- jajko,
- 50 g mąki migdałowej,
- 25 g masła klarowanego,
- płaska łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu.
Składniki na sos czosnkowy:
- 80 g śmietany 18%,
- 25 g majonezu,
- 2 małe ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta oregano.
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj, a potem odstaw na kilka minut. Przygotuj drugą miskę i rękoma przełóż warzywa, wyciskając z nich nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę migdałową, startą mozzarellę i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na rozgrzane masło łyżeczką przekładaj niewielkie porcje, formując kształt na patelni. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. W ten sposób powstanie czosnkowy dip. To świetny zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Ciasteczka cynamonowo-migdałowe z kawałkami gorzkiej czekolady
Składniki:
- 2 jajka,
- 150 g mąki migdałowej,
- 30 g śmietanki 30%,
- 15 g migdałów,
- 25 g czekolady gorzkiej 85%,
- 40 g erytrytolu,
- erytrytol w pudrze do posypania (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Czekoladę i migdały pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie połącz w misce, a potem gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut do lodówki. Małą łyżeczką przekładaj masę na blachę do pieczenia i uformuj ciasteczka (wielkość zależna od twoich preferencji, kształt też). Piecz przez 12 minut w 150 stopniach, góra-dół. Ostudź w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku. Te ciasteczka będą doskonałym zamiennikiem gotowych ciastek ze sklepu. Najlepiej spożyć z ciepłą herbatą.
Zobacz także:
- Posiłki ketogeniczne. Keto śniadania, obiady, podwieczorki, kolacje i desery - propozycje na 7 dni
- Keto-pączki. Przepis dla osób na diecie ketogenicznej
- Keto placki z dyni. Te trzy przepisy zdobędą twoje serce
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Joanna Piłat i Kamil Mandat
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News