Bento w Kraju Kwitnącej Wiśni to rodzaj dania przygotowywanego w niewielkich porcjach. W Japonii można kupić je w wielu miejscach, zarówno na stacji kolejowej, jak i w specjalizujących się w tym sklepach. Zazwyczaj jednak bento przygotowywane jest w domu. Jak zrobić bento po polsku?
Dlaczego warto wybierać pojemniki bento?
Bento box to idealny sposób na oszczędzanie i ułatwienie sobie przestrzegania zasad zdrowego stylu życia. Chociaż obecnie wiele firm cateringowych obsługujących biurowce prześciga się w proponowaniu zdrowych posiłków, nigdy nie można być pewnym, co znajduje się w danej potrawie. Warto zwrócić również uwagę na aspekt ekonomiczny. Gotowanie z użyciem świeżych składników i półproduktów zawsze będzie znacznie tańsze niż kupienie gotowego dania. Bento box to w dodatku rozwiązanie znacznie bardziej ekologiczne. Przygotowane fabrycznie bądź w firmie cateringowej potrawy zazwyczaj kupuje się bowiem w plastikowych opakowaniach.
Bento box może być również ładnym i modnym dodatkiem. Dzięki rosnącej świadomości społeczeństwa w kwestii dbania o środowisko oraz zdrowego żywienia coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie lunchu w domu i zabieranie go ze sobą do pracy niż na stołowanie się na mieście bądź korzystanie z gotowych produktów.
Bento box najczęściej jest dwupoziomowy i często ma kilka przegródek, dzięki czemu nie trzeba mieszać ze sobą wszystkich składników. Często można znaleźć w nim pojemniczek na sos. Przed samoistnym otwarciem bądź rozszczelnieniem bento box chroni elastyczna opaska. Sam pojemnik zazwyczaj można też myć w zmywarce, co zaoszczędza sporo czasu. Bento box dostępny jest w różnych kolorach i wzorach, w tym również dla dzieci, dzięki czemu każdy znajdzie pojemnik idealny dla siebie.
Bento po polsku – przepisy i zasady
Japońskie bento z pewnością będzie różnić się od bento w polskiej odsłonie. Ten pierwszy typ zazwyczaj składa się z tradycyjnych składników kuchni japońskiej, jak ryż, pikle czy makaron udon. Dodatkiem są tu również mięso bądź ryby oraz warzywa. Niekiedy układane są one w ciekawe wzory, np. zwierzęta, rośliny czy budynki, co nazywa się Oekakiben. Jego specyficzną formą jest również Kyaraben, podczas tworzenia którego odwzorowuje się postacie z mangi, komiksów czy gier. Taki lunch zwykle proponuje się dzieciom, chociaż sięgają po niego również dorośli.
W polskiej odsłonie bento box rzadko kiedy przedstawia konkretny obiekt czy postać, za to z pewnością musi wyglądać apetycznie. Istotą bento nie jest misterna stylizacja posiłku, ale świeżość produktów oraz ich wartości odżywcze i smak. Dlatego, zamiast naśladować japońskie pudełka i używać drogich, importowanych składników, znacznie lepiej będzie sięgnąć po regionalne produkty. Należy jednak zwrócić uwagę, by były to składniki mogące przetrwać kilka godzin poza lodówką, a przy tym dobrze smakujące nawet bez podgrzania. Bento zazwyczaj je się bowiem na zimno bądź w temperaturze pokojowej.
Najlepszym i najprostszym źródłem węglowodanów w bento będzie ryż bądź makaron, ewentualnie komosa ryżowa, która jest jednak nieco droższa. Spośród warzyw najlepiej wybierać te świeże i miejscowe, np. paprykę, ogórka, marchewkę, sałatę, rzodkiewki czy pomidory. Ciekawym dodatkiem może być również np. szczypiorek czy świeża pietruszka. Dobrym dodatkiem będzie też fasola lub np. ciecierzyca. Sos najlepiej robić na bazie jogurtu. Najprostsze bento można przygotować nawet z użyciem produktów, które zostały po przygotowaniu obiadu.
Składniki (na 2 pojemniki bento):
- torebka ryżu,
- pół szklanki ugotowanej fasoli,
- ok. 5 rzodkiewek,
- duży pomidor lub 2 mniejsze,
- żółta papryka,
- kilka liści sałaty lodowej,
- odrobina natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Możesz również wykorzystać ten, który pozostał po obiedzie.
- Ugotowaną fasolę wymieszaj z ryżem. Możesz również użyć opłukanej i odsączonej fasoli z puszki.
- Warzywa, z wyjątkiem sałaty, umyj i starannie posiekaj.
- Liśćmi sałaty wyłóż swój bento box.
- Na liściach sałaty ułóż kolejno ryż z fasolą oraz mieszankę warzyw.
Tak przygotowany bento box będzie doskonale smakował z sosem. Można go przygotować np. z trzech łyżek jogurtu naturalnego, łyżki oliwy z oliwek i łyżeczki soku z cytryny oraz mieszanki ulubionych przypraw. Następnie wystarczy jedynie starannie wymieszać składniki. Sos należy zapakować do oddzielnego pojemniczka i polać nim potrawę tuż przed zjedzeniem. Do pudełka bento warto schować również owoce na deser, najlepiej te sezonowe. Bento box to doskonały pomysł na lunch do pracy czy na uczelnię. Najlepiej składniki przygotować jeszcze poprzedniego dnia, aby zaoszczędzić rano cenny czas.
Zobacz także:
- Zdrowy lunch do pracy. Pomysły i przepisy na lunch do pracy na zimno
- "Pomysły na lunch dla zabieganych" - do szkoły i pracy. Pobierz bezpłatny e-book z przepisami
- Co jeść w pracy, by zwiększyć swoją wydajność? Ekspertka: "Nieważna jest ilość, a jakość jedzenia"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Pixabay.com