Złe nawyki żywieniowe Polaków
Brak śniadania, jedzenie w pośpiechu i zapychanie się przekąskami w postaci batoników. Tak wygląda codzienność wielu osób. Dietetycy alarmują, pierwszy posiłek to podstawa zdrowego odżywiania.
- Mnóstwo osób potrafi nie jeść po kilkanaście godzin i na koniec je dużą kolację. Nasz organizm potrzebuje dostarczania energii równomiernie. Jeżeli chcemy być wydajni i chcemy, by nasz umysł pracował na wysokich obrotach, coś do pieca trzeba wrzucić. Nieważna jest ilość, a jakość jedzenia. Chodzi o to, by wybierać to, co jest dla nas najlepsze i jak najmniej przetworzone – powiedziała ekspertka.
Jak zatem budować jadłospis, by nie opychać się białą bułą z kawałkiem tłustego sera czy słodyczami kupionymi w automacie?
- Przede wszystkim powinniśmy budować dania piętrowo. Bardzo często wybieramy coś, co jest duże objętościowo i łatwo nas napycha, ale potem jesteśmy senni, bo to są białe, proste węglowodany. Bułka ciemna z ziarnami, do tego warzywo i dobre mięso to zdecydowane lepszy wybór – dodała dietetyczka kliniczna.
Wiele osób pomija jednak śniadania świadomie, stosując tzw. okna żywieniowe czy posty. Zdaniem ekspertki to świetny pomysł, ale tylko pod warunkiem, że stosują je zdrowi ludzie.
- Jeżeli mamy wyregulowany stan naszego zdrowia, dobrze działa nasza gospodarka węglowodanowa, wtedy możemy eksperymentować z postami. Nie jest to dobrym pomysłem, jeśli nagle chcemy schudnąć. Zawsze najbezpieczniejsza dla nas jest regularność – dodała.
Mikrofalówka – czego nie podgrzewać?
Ulubionym sprzętem zapracowanych osób jest mikrofalówka. Pozwala w ciągu kilku minut podgrzać dowolne danie. Jak się okazuje, nie wszystkie. Niektóre posiłki mogą stracić swoje wartości odżywcze lub zmienić konsystencję.
Odgrzewać nie należy: Jajek w skorupce, warzyw o dużej zawartości wody (seler, szpinak czy buraki), mięsa wysokoprzetworzonego lub wędzonego, starych ziemniaków, dań z serem lub kremem, owoców (winogrona czy figi), pikantnych sosów.
Co w pracy jedzą Polacy?
W ciągu kilku lub kilkunastu godzin pracy każdy z nas powinien zrobić sobie przerwę na jedzenie i odpoczynek. Czy wszyscy postępują zgodnie ze zdrowymi nawykami? Bułeczki, kanapeczki, a może szybka pizza? Zobaczcie, jak jedzą Polacy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Śniadania przed szkołą na bazie nabiału – przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Mateusz Sadowski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News