Co jeść w pracy, by zwiększyć swoją wydajność? Ekspertka: "Nieważna jest ilość, a jakość jedzenia"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co jemy w pracy i co nam to robi?
Co jemy w pracy i co nam to robi?
Czy praca może dawać szczęście
Czy praca może dawać szczęście
Jak skutecznie poprosić o awans? - napisy
Jak skutecznie poprosić o awans? - napisy
4-dniowy tydzień pracy
4-dniowy tydzień pracy
Gdzie jest moja kasa z Komunii?
Gdzie jest moja kasa z Komunii?
Oszuści wyłudzają pieniądze „na stłuczkę”
Oszuści wyłudzają pieniądze „na stłuczkę”
Jak nauczyć młodzież zarządzania pieniędzmi?
Jak nauczyć młodzież zarządzania pieniędzmi?
Jak kupować więcej za mniej?
Jak kupować więcej za mniej?
Jak rozmawiać w związku o pieniądzach?
Jak rozmawiać w związku o pieniądzach?
Pieniądze OFE zalegają na kontach ZUS-u
Pieniądze OFE zalegają na kontach ZUS-u
Pieniądz w rodzinie nigdy nie zginie?
Pieniądz w rodzinie nigdy nie zginie?
Termomodernizacja, komputery, dodatkowe zajęcia. Dyrektorzy szkół wiedzieliby na co z pożytkiem wydać pieniądze z funduszu Czarnka
Termomodernizacja, komputery, dodatkowe zajęcia. Dyrektorzy szkół wiedzieliby na co z pożytkiem wydać pieniądze z funduszu Czarnka
Jak Polacy czy zarządzają swoimi finansami?
Jak Polacy czy zarządzają swoimi finansami?
Od 1 kwietnia 400 zł dopłaty do żłobka
Od 1 kwietnia 400 zł dopłaty do żłobka
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Praca dopięta na ostatni guzik - poprawka
Praca dopięta na ostatni guzik - poprawka
Dlaczego dla wielu z nas finanse to czarna magia?
Dlaczego dla wielu z nas finanse to czarna magia?
Finansowe ABC przed rozwodem
Finansowe ABC przed rozwodem
40% Polaków w związku woli mieć osobne konta
40% Polaków w związku woli mieć osobne konta
Trendy na rynku pracy 2022
Trendy na rynku pracy 2022
Olga Kalicka – mama na dwóch etatach
Olga Kalicka – mama na dwóch etatach
Jak wygląda codzienna praca w schronisku dla zwierząt?
Jak wygląda codzienna praca w schronisku dla zwierząt?
Szkoła życia pod żaglami
Szkoła życia pod żaglami
Efekt Matyldy – jej praca, jego chwała
Efekt Matyldy – jej praca, jego chwała
Praca na Spitsbergenie czeka na chętnych
Praca na Spitsbergenie czeka na chętnych
Czy 16 godzin pracy to gwarancja sukcesu?
Czy 16 godzin pracy to gwarancja sukcesu?
Wyniki najnowszych badań Antal i Sodexo wskazują, że 1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku w pracy. Powodem podejmowania złych powodów żywieniowych są brak czasu oraz nadmiar obowiązków. Jak zmienić nawyki, by przez cały dzień mieć siłę do działania? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN Wanda Baltaza, dietetyczka kliniczna.

Złe nawyki żywieniowe Polaków

Brak śniadania, jedzenie w pośpiechu i zapychanie się przekąskami w postaci batoników. Tak wygląda codzienność wielu osób. Dietetycy alarmują, pierwszy posiłek to podstawa zdrowego odżywiania.

- Mnóstwo osób potrafi nie jeść po kilkanaście godzin i na koniec je dużą kolację. Nasz organizm potrzebuje dostarczania energii równomiernie. Jeżeli chcemy być wydajni i chcemy, by nasz umysł pracował na wysokich obrotach, coś do pieca trzeba wrzucić. Nieważna jest ilość, a jakość jedzenia. Chodzi o to, by wybierać to, co jest dla nas najlepsze i jak najmniej przetworzone – powiedziała ekspertka.

Jak zatem budować jadłospis, by nie opychać się białą bułą z kawałkiem tłustego sera czy słodyczami kupionymi w automacie?

 - Przede wszystkim powinniśmy budować dania piętrowo. Bardzo często wybieramy coś, co jest duże objętościowo i łatwo nas napycha, ale potem jesteśmy senni, bo to są białe, proste węglowodany. Bułka ciemna z ziarnami, do tego warzywo i dobre mięso to zdecydowane lepszy wybór – dodała dietetyczka kliniczna.

Wiele osób pomija jednak śniadania świadomie, stosując tzw. okna żywieniowe czy posty. Zdaniem ekspertki to świetny pomysł, ale tylko pod warunkiem, że stosują je zdrowi ludzie.

- Jeżeli mamy wyregulowany stan naszego zdrowia, dobrze działa nasza gospodarka węglowodanowa, wtedy możemy eksperymentować z postami. Nie jest to dobrym pomysłem, jeśli nagle chcemy schudnąć. Zawsze najbezpieczniejsza dla nas jest regularność – dodała.

Mikrofalówka – czego nie podgrzewać?

Ulubionym sprzętem zapracowanych osób jest mikrofalówka. Pozwala w ciągu kilku minut podgrzać dowolne danie. Jak się okazuje, nie wszystkie. Niektóre posiłki mogą stracić swoje wartości odżywcze lub zmienić konsystencję.

Odgrzewać nie należy: Jajek w skorupce, warzyw o dużej zawartości wody (seler, szpinak czy buraki), mięsa wysokoprzetworzonego lub wędzonego, starych ziemniaków, dań z serem lub kremem, owoców (winogrona czy figi), pikantnych sosów.

Co w pracy jedzą Polacy?

W ciągu kilku lub kilkunastu godzin pracy każdy z nas powinien zrobić sobie przerwę na jedzenie i odpoczynek. Czy wszyscy postępują zgodnie ze zdrowymi nawykami? Bułeczki, kanapeczki, a może szybka pizza? Zobaczcie, jak jedzą Polacy.

Co w pracy jedzą rodacy?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Reporter: Mateusz Sadowski

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości