Materiał promocyjny

Śniadania przed szkołą na bazie nabiału – przepisy Sebastiana Olmy

Zdrowe śniadania dla uczniów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na śniadania dla dziecka, które nie wymagają dużo czasu i złożonych składników? Dobrym rozwiązaniem są te z dodatkiem nabiału z polskiego mleka. W kuchni Dzień Dobry TVN sięgnął po nie Sebastian Olma. Sprawdź jego przepisy na naleśniki z kremowym serkiem na bazie twarogu, pełnoziarniste kanapki oraz omlet z serkiem wiejskim, szpinakiem i pomidorkami.

Naleśniki z kremowym serkiem na bazie twarogu Delikate i bananami - przepis

  • Twaróg Delikate x 500g
    • Laska wanilii x 2 szt.
      • Miód x 4 łyżki
        • Banany x 2 szt.

          Twaróg przełóż do miski, dodaj do środa nasiona wanilii, miód i dojrzałe miękkie banany. Wszystko dokładnie utrzyj, aż masa będzie zwarta i puszysta.

          • Banan x 2 szt.
            • Płatki owsiane x 100g
              • Jajka x 2 szt.
                • Mleko x 50 ml
                  • Proszek do pieczenia x 1 łyżka
                    • Cynamon x 1 mała łyżka
                      • Mleko w proszku x 2 łyżki

                        Zmiksuj banany, płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i mleko w proszku w robocie kuchennym przez 1-2 minuty, aż całość będzie gładka.

                        • Olej roślinny do smażenia
                          • Świeże owoce i banany do dekoracji

                            Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej chochelką w 2-3 miejscach porcje ciasta, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Smaż przez 1-2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, a spód będzie złocisty. Odwróć i smaż przez kolejną minutę, aż będą puszyste. Gotowe naleśniki podawaj w stosach z serkiem twarogowym, świeżymi owocami i bananami.

                            Zdrowe śniadania dla uczniów
                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                            Kanapka pełnoziarnista z szynką i serem kanapkowym z ziołami w plastrach - przepis

                            • Chleb tostowy pełnoziarnisty x 1 opak.
                              • Ser twarogowy Delikate x 300g
                                • Marchewka x 1 szt.
                                  • Natka pietruszki x 1 mały pęczek
                                    • Sałata maślana x 1 szt.
                                      • Zielony ogórek x 2 szt.
                                        • Pomidor zwykły x 2 szt.
                                          • Avocado miękkie x 2 szt.
                                            • Serek w plastrach kanapkowy z ziołami x 2 opak.
                                              • Szynka drobiowa dobrej jakości x 100g

                                                Rozgrzej toster na średnim poziomie i lekko podpiecz chleb, a następnie odetnij skórkę. Miękki ser twarogowy wymieszaj ze startą marchewką i posiekaną natką pietruszki. Gotową pastą posmaruj jedną kromkę chleba, kładąc na nie następnie sałatę, zielonego ogórka i pomidora. Wierzch przykryj następną kromką chleba tostowego, na którego ułóż cienkie kawałki avocado i plastry sera jak i dobrej jakości szynki drobiowej. Na wierzch każdej kanapki wbij opcjonalnie wykałaczkę i gotowe tosty przetnij nożem na połówki.

                                                Omlet z serkiem wiejskim, szpinakiem i pomidorkami - przepis

                                                • Jajka x 6 szt.
                                                  • Mleko x 150 ml
                                                    • Mąka pszenna x 150g
                                                      • Proszek do pieczenia x 1 mała łyżka
                                                        • Liście młodego szpinaku x 500g
                                                          • Olej do smażenia

                                                            Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, a żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Na koniec obie masy połącz ze sobą i dodaj do środka posiekane liście młodego szpinaku. Tak, aby masa nabrała zielonego koloru. Omlety smaż na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem.

                                                            • Serek wiejski Delikate x 3 opak.
                                                              • Suszone pomidorki x 100g
                                                                • Kolorowe pomidorki koktajlowe x 100g
                                                                  • Liście świeżego szpinaku do dekoracji

                                                                    Po usmażeniu omletów na jedną połówkę dodaj serek wiejski, posiekane suszone pomidorki, pocięte małe pomidorki koktajlowe i listki szpinaku.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana