Naleśniki z kremowym serkiem na bazie twarogu Delikate i bananami - przepis
- Twaróg Delikate x 500g
- Laska wanilii x 2 szt.
- Miód x 4 łyżki
- Banany x 2 szt.
Twaróg przełóż do miski, dodaj do środa nasiona wanilii, miód i dojrzałe miękkie banany. Wszystko dokładnie utrzyj, aż masa będzie zwarta i puszysta.
- Banan x 2 szt.
- Płatki owsiane x 100g
- Jajka x 2 szt.
- Mleko x 50 ml
- Proszek do pieczenia x 1 łyżka
- Cynamon x 1 mała łyżka
- Mleko w proszku x 2 łyżki
Zmiksuj banany, płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i mleko w proszku w robocie kuchennym przez 1-2 minuty, aż całość będzie gładka.
- Olej roślinny do smażenia
- Świeże owoce i banany do dekoracji
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej chochelką w 2-3 miejscach porcje ciasta, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Smaż przez 1-2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, a spód będzie złocisty. Odwróć i smaż przez kolejną minutę, aż będą puszyste. Gotowe naleśniki podawaj w stosach z serkiem twarogowym, świeżymi owocami i bananami.
Kanapka pełnoziarnista z szynką i serem kanapkowym z ziołami w plastrach - przepis
- Chleb tostowy pełnoziarnisty x 1 opak.
- Ser twarogowy Delikate x 300g
- Marchewka x 1 szt.
- Natka pietruszki x 1 mały pęczek
- Sałata maślana x 1 szt.
- Zielony ogórek x 2 szt.
- Pomidor zwykły x 2 szt.
- Avocado miękkie x 2 szt.
- Serek w plastrach kanapkowy z ziołami x 2 opak.
- Szynka drobiowa dobrej jakości x 100g
Rozgrzej toster na średnim poziomie i lekko podpiecz chleb, a następnie odetnij skórkę. Miękki ser twarogowy wymieszaj ze startą marchewką i posiekaną natką pietruszki. Gotową pastą posmaruj jedną kromkę chleba, kładąc na nie następnie sałatę, zielonego ogórka i pomidora. Wierzch przykryj następną kromką chleba tostowego, na którego ułóż cienkie kawałki avocado i plastry sera jak i dobrej jakości szynki drobiowej. Na wierzch każdej kanapki wbij opcjonalnie wykałaczkę i gotowe tosty przetnij nożem na połówki.
Omlet z serkiem wiejskim, szpinakiem i pomidorkami - przepis
- Jajka x 6 szt.
- Mleko x 150 ml
- Mąka pszenna x 150g
- Proszek do pieczenia x 1 mała łyżka
- Liście młodego szpinaku x 500g
- Olej do smażenia
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, a żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Na koniec obie masy połącz ze sobą i dodaj do środka posiekane liście młodego szpinaku. Tak, aby masa nabrała zielonego koloru. Omlety smaż na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem.
- Serek wiejski Delikate x 3 opak.
- Suszone pomidorki x 100g
- Kolorowe pomidorki koktajlowe x 100g
- Liście świeżego szpinaku do dekoracji
Po usmażeniu omletów na jedną połówkę dodaj serek wiejski, posiekane suszone pomidorki, pocięte małe pomidorki koktajlowe i listki szpinaku.
Zobacz także:
- Śniadania dla dzieci przed szkołą - przepisy Andrzeja Polana
- Śniadanie dla dzieci – pomysły na zdrowe śniadanie
- Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN