Śniadania dla dzieci przed szkołą - przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Poland w kuchni DDTVN
Śniadania dla dzieci przed szkołą - przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Dzieci zaczynają rok szkolny i znów musimy wejść w codzienną poranną rutynę. A jednym z ważniejszych punktów poranków są dziecięce śniadania. Andrzej Polan ma dziś dla was nietypowe propozycje. Żeby ułatwić sobie poranną krzątaninę, warto ciasto na naleśniki czy gofry przygotować wieczorem. Sprawdź przepisy.

Naleśniki kokosowe ze śliwkami na śniadanie dla dzieci - przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
    • 0,5 szkl. mąki kokosowej
      • 1 szkl. mleka
        • 1 szkl. wody
          • 4 jajka
            • szczypta soli
              • 3 łyżki masło
                • śliwki węgierki
                  • cukier trzcinowy
                    • cukier puder

                      Naleśniki kokosowe ze śliwkami - sposób przygotowania

                      1. Mąki mieszamy z solą. Jajka ubijamy wraz z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
                        1. Do mąki dodajemy mleko z jajkami, miksujemy i dla odpowiedniej konsystencji dodajemy wodę.
                          1. Naleśniki smażymy na patelni, na drugiej lub w rondelku przesmażamy śliwki z dodatkiem cukru trzcinowego oraz łyżki masła. 

                            Gofry owsiane z gruszkami i twarożkiem na śniadanie dla dzieci - przepis

                            Składniki:

                            • 200 g mąki
                              • 100 ml mleka
                                • 50 g cukier
                                  • 4 jajka
                                    • 50 g masła
                                      • proszek do pieczenia
                                        • szczypta soli

                                          Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec masło rozpuszczone. Potrzebna gofrownica.

                                          Tosty z serem, gruszkami i sosem musztardowym na śniadanie dla dzieci - przepis

                                          Składniki:

                                          • 1 pieczywo żytnie
                                            • 200 g sera pleśniowego brie /camembert/ żółtego
                                              • seler naciowy
                                                • kilka gruszek
                                                  • szczypiorek

                                                    Tosty z serem, gruszkami i sosem musztardowym - sposób przygotowania

                                                    1. Pieczywo smarujemy z jednej strony masłem, później musztardą i układamy plastry sera pleśniowego. Jeżeli Wasze dzieci nie lubią tego rodzaju sera, możemy użyć sera żółtego.
                                                      1. Gruszki kroimy w kostkę i łączymy z pokrojonym selerem. Dodajemy łyżkę miodu i szczypiorek.
                                                        1. Sałatkę wykładamy na ser na kromce, przykładamy drugą kromką i powstałą sałatkę owijamy folią aluminiową. Kładziemy na rozgrzanej patelni lub do piekarnika. 

                                                          Omlet do góry nogami z szynką, ananasem i serem na śniadanie dla dzieci - przepis

                                                          Składniki:

                                                          • 4 jajka
                                                            • 100 ml mleka
                                                              • 2-3 łyżki mąki
                                                                • proszek do pieczenia
                                                                  • 50 g startego sera żółtego
                                                                    • 1 puszka kukurydzy
                                                                      • 200 g szynki wędzonej
                                                                        • kilka plasterków ananasa

                                                                          Omlet do góry nogami z szynką, ananasem i serem - sposób przygotowania

                                                                          • Białka ubijamy na sztywno z solą, w trakcie dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z proszkiem i starty ser.
                                                                            • Na patelni na oleju przesmażamy szynkę, dodajemy szczypiorek, kukurydzę. Wszystko zalewamy ciastem i chwilę smażymy pod przykryciem. W razie potrzeby dopiekamy w piekarniku

                                                                              Zupa czekoladowa z orzechowym musli na śniadanie dla dzieci - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 500 ml mleka
                                                                                • 100 g czekolady gorzkiej
                                                                                  • 4 łyżki musli pełnoziarnistego
                                                                                    • 4 łyżki cukru trzcinowego
                                                                                      • 3 garście młodych orzechów laskowych
                                                                                        • ciasteczka pełnoziarniste

                                                                                          Sposób przygotowania

                                                                                          • Mleko podgrzewamy i zalewamy nim połamaną czekoladę. Odstawiamy na bok.
                                                                                            • Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy musli i mieszamy. Orzechy siekamy i dodajemy na patelnię.
                                                                                              • Mleko rozlewamy na talerze, posypujemy musli karmelowym, orzechami i herbatnikami.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości