Dieta a menopauza - czy nawyki żywieniowe mogą poprawić samopoczucie?
Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w okresie przekwitania nie bez przyczyny uznawane są za wstęp do nowego rozdziału w życiu. Wahania hormonalne poprzedzające całkowity zanik miesiączki mogą odbijać swoje piętno na ogólnym samopoczuciu i sylwetce. W tak szczególnych okolicznościach warto zadbać o swoje zdrowie, a co za tym idzie przyjrzeć się dotychczasowym nawykom żywieniowym.
- Menopauza może przebiegać z różnym natężeniem. Niektóre panie latami zmagają się z jej nasilonymi objawami, inne w ogóle nie odczuwają jej skutków. Troska o kondycję organizmu ma niebagatelne znaczenie w obu przypadkach. Okres przekwitania dla każdej kobiety powinien być motywacją do wykonania badań i przeanalizowania swojego stylu życia - zapewnia Magdalena Adamczak, jednocześnie zwracając uwagę na najczęściej pojawiające się oznaki klimakterium.
- Zaburzenia nastroju, bezsenność, wzdęcia i gorsze trawienie to zaledwie część dolegliwości, na które mogą narzekać kobiety na tym etapie życia. Dla wielu pań szczególnie kłopotliwa może okazać się także nasilona tendencja do zwiększenia masy ciała i obwodu brzucha. Właśnie dlatego dieta odgrywa tutaj ważną rolę. Ostatnie badania pokazują, że menopauza to również czas, w którym na nowo trzeba zadbać o swoją autoimmunologię. Wahania hormonalne to wrota do ekspresji rozmaitych schorzeń - wyjaśnia ekspertka w dziedzinie dietetyki i zdrowia publicznego.
Zdrowy jadłospis w okresie przekwitania - co jeść, a czego unikać?
Dobrze skomponowany jadłospis to przepustka do poprawy samopoczucia, zwłaszcza jeśli menopauzie towarzyszy dyskomfort związany z nieprawidłową pracą przewodu pokarmowego. Kłopoty z trawieniem, wzdęcia i uczucie ciężkości po posiłku to zaledwie część dolegliwości, na które narzekają kobiety zwracające się po pomoc do dietetyka.
- W obliczu takich problemów warto wprowadzić do codziennej diety produkty bogate w błonnik. Jego spożywanie jest szczególnie ważne również w kontekście dbania o prawidłowy poziom cholesterolu. Polecam dodawać do potraw siemię lniane, nasiona chia, płatki owsiane oraz otręby, oczywiście jeśli można je jeść i nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań - stwierdza Magdalena Adamczak. Dodaje też, że dla wielu pań niebagatelne znaczenie ma także suplementacja składników odpowiedzialnych za prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci. Zalicza się do nich witaminy z grup A, C i E, wapń oraz cynk.
- Znajdziemy je między innymi w oliwie z oliwek, oleju lnianym, pestkach i roślinach strączkowych. W tym miejscu warto podkreślić, że wapń przyczynia się także do wzmocnienia kości. Z upływem czasu ulegają one osłabieniu, warto zatem wzbogacić jadłospis nabiałem, jajkami i zielonymi warzywami - przekonuje specjalistka. Zauważa też, że wsparciem dla organizmu w okresie przekwitania mogą okazać się produkty zawierające roślinne estrogeny. Należą do nich rośliny strączkowe, zwłaszcza soja, ciecierzyca i soczewica, len, brązowy ryż oraz ciemne owoce jagodowe, w tym jagody i borówki.
Menopauza to także okres szczególnej wrażliwości układu nerwowego, przejawiającej się chociażby pod postacią zaburzeń nastroju. W uporaniu się z tym obliczem klimakterium pomocna może okazać dieta bogata w kwasy omega 3. Ich źródłem są przede wszystkim ryby, jajka, orzechy i len. Dobroczynne działanie będą też wykazywać witaminy z grupy B i magnez, obecne w zielonych warzywach, orzechach czy bananach.
Śmiało można z tego przyrządzić pyszne smoothie, sałatki, a także traktować jako poboczne posiłki, drugie śniadanie czy podwieczorekzapewnia Magdalena Adamczak.
Rozmówczyni dzieńdobry.tvn.pl nie ma wątpliwości, że z nadejściem menopauzy kobiety powinny zacząć wprowadzać do codziennego jadłospisu wartościowe produkty, a jednocześnie unikać tak zwanych bomb kalorycznych w postaci fast foodów czy słodyczy. Ich spożywanie może przyczynić się do przyrostu masy ciała, a także negatywnie odbić się na wskaźnikach poziomu cukru i cholesterolu. Na tym etapie życia niewskazane są także napoje kofeinowe i alkohol, który wyjątkowo niekorzystnie wpływa na gospodarkę wapniową. Zdrowym wyborem będą za to duże ilości wody, jak również napary ziołowe.
- Morwa biała pozytywnie oddziałuje na nastój, wspomaga też regulację poziomu cukru we krwi. Z kolei herbata koperkowa i miętowa skutecznie wspierają trawienie i poprawiają samopoczucie po posiłkach. W okresie przekwitania warto sięgać także po ziele dziurawca zwyczajnego. Pamiętajmy jednak o tym, że nie należy spożywać go w sezonie wiosenno-letnim, ponieważ zwiększa ono wrażliwość skóry na promieniowanie UV - podsumowuje ekspertka w dziedzinie dietetyki i zdrowia publicznego.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy da się zrobić obiad za 10 zł? Ekspertka radzi, jak wprowadzić "dietę antyinflacyjną"
- "Dzieci chcą jeść, tylko czasami napotykają różne trudności". Jak poradzić sobie z niejadkiem?
- Lodowata woda wcale nie taka zdrowa. Dlaczego należy jej unikać?
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Soren Hald/Getty Images