Materiał promocyjny

Pyszne dania z nabiałem bez laktozy - przepisy Mariety Mareckiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne, zdrowe i bezlaktozowe
Pyszne, zdrowe i bezlaktozowe
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Bezlaktozowe produkty nabiałowe, jak jogurt bez laktozy, kefir i serki, nie różnią się walorami żywieniowymi od produktów tradycyjnych. Z ich użyciem można przygotować również pyszne potrawy. Jak zrobić jogurtowiec rabarbarowy z biszkoptów, sandwich z pastą z makreli i meksykańskie krokiety? Sprawdź przepisy Mariety Mareckiej.

Bezlaktozowe produkty są bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać mleka i produktów nabiałowych wyłącznie ze względu na nietolerancję laktozy. Do tego smakują naprawdę dobrze.

Jogurtowiec rabarbarowy z biszkoptów - przepis

  • 600 g jogurtu naturalnego (bez laktozy),
    • 2 galaretki czerwone (poziomkowe lub truskawkowe),
      • 400 ml wrzątku,
        • łyżeczka pasty z wanilii,
          • szklanka truskawek,
            • 800 g rabarbaru,
              • 4 łyżki cukru.
                • Spód:
                  • 180 g biszkoptów,
                    • 150 g miękkiego masła (bez laktozy),
                      • truskawki do dekoracji.

                        Sposób przygotowania:

                        • Biszkopty kruszymy drobniej, dodajemy miękkie masło i miksujemy aż uzyskamy dość plastyczną masę.
                          • Spód formy do pieczenia wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę z biszkoptów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
                            • Rabarbar myjemy i kroimy w ok. 1 cm kawałki, mieszamy z cukrem i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
                              • Kilka kawałków upieczonego rabarbaru zostawiamy na później, a resztę wraz z truskawkami miksujemy.
                                • Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Następnie mieszamy z pulpą owocową a na koniec z jogurtem. W razie potrzeby całość można lekko dosłodzić.
                                  • Przelewamy masę jogurtową na przygotowany wcześniej spód. Warto boki formy zabezpieczyć folią rantową.
                                    • Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie dekorujemy wierzch truskawkami i odłożonym, upieczonym rabarbarem. Ciasto kroimy gorącym nożem i serwujemy.

                                      Sandwich z pastą z makreli i jogurtem - przepis

                                      Składniki:

                                      • Wędzona makrela,
                                        • pęczek szczypiorku,
                                          • pieprz,
                                            • pietruszka,
                                              • ząbek czosnku,
                                                • pomidor,
                                                  • jogurt naturalny (bez laktozy),
                                                    • ogórek gruntowy,
                                                      • pomidor,
                                                        • 8 kromek pieczywa tostowego,
                                                          • 4 jaja,
                                                            • 4 plastry sera,
                                                              • masło bez laktozy,
                                                                • kilka liści sałaty.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Makrelę obieramy dokładnie z ości, rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki.
                                                                    1. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki, szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
                                                                      1. Ogórka myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne (skórkę zostawiamy).
                                                                        1. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pastą z makreli. Na rozgrzanym maśle lub w tosterze rumienimy pieczywo z dwóch stron.
                                                                          1. Na osobnej patelni smażymy jaja sadzone. Składamy club sandwicza, układamy na talerzu kromkę tostowego pieczywa, smarujemy pastą z makreli, układamy kilka listków sałaty.
                                                                            1. Przykrywamy kolejną kromką pieczywa, plater pomidora a na samą górę kładziemy jajo sadzone.
                                                                              1. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy.

                                                                                Meksykańskie krokiety - przepis

                                                                                Składniki:

                                                                                • 6 pszennych placków tortilla,
                                                                                  • duża pierś z kurczaka,
                                                                                    • 3 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy),
                                                                                      • starta skórka z połowy cytryny,
                                                                                        • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
                                                                                          • ½ puszki kukurydzy,
                                                                                            • ½ puszki fasoli czerwonej,
                                                                                              • ¼ zielonej papryki,
                                                                                                • ½ czerwonej cebuli,
                                                                                                  • jajko,
                                                                                                    • sól, pieprz,
                                                                                                      • mąka,
                                                                                                        • mleko (bez laktozy),
                                                                                                          • oliwa, olej.

                                                                                                            Dip jogurtowy:

                                                                                                            • Awokado,
                                                                                                              • mięta, pietruszka i kolendra,
                                                                                                                • sól,
                                                                                                                  • sok z cytryny,
                                                                                                                    • łyżka marynowanego jalapeno,
                                                                                                                      • ½ kubka jogurtu naturalnego (bez laktozy),
                                                                                                                        • pomidorki koktajlowe.

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          1. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz skórką z cytryny. Dodajemy jogurt, mieszamy wraz z gałązkami pietruszki i odkładamy na kilka minut do lodówki do zamarynowania.
                                                                                                                            1. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka lub półplasterki.
                                                                                                                              1. Z jaja, mąki i odrobiny mleka robimy klej.
                                                                                                                                1. Mieszamy ze sobą składniki i dodajemy taką ilość mąki, aby otrzymać dość gęstą, ale dającą się rozsmarować masę.
                                                                                                                                  1. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy poszatkowane zioła, sok z cytryny i drobniutko pokrojone jalapeno.
                                                                                                                                    1. Mieszamy całość z jogurtem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
                                                                                                                                      1. Kurczaka przesmażamy na rozgrzanej oliwie, często mieszamy i smażymy aż dojdzie w środku.
                                                                                                                                        1. Na placku tortilla kładziemy porwane kawałki kurczaka, kukurydzę, fasolę, paprykę, cebulę i zwijamy jak krokiety lub długie paluchy. Ciasto sklejamy masą z jajka.
                                                                                                                                          1. Na rozgrzanym oleju smażymy z każdej strony na rumiano.
                                                                                                                                            1. Kroimy na ukos i serwujemy ze schłodzonym dipem jogurtowym.

                                                                                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN/Kinga Dyczewska

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana