Bezlaktozowe produkty nabiałowe, jak jogurt bez laktozy, kefir i serki, nie różnią się walorami żywieniowymi od produktów tradycyjnych. Z ich użyciem można przygotować również pyszne potrawy. Jak zrobić jogurtowiec rabarbarowy z biszkoptów, sandwich z pastą z makreli i meksykańskie krokiety? Sprawdź przepisy Mariety Mareckiej.
Bezlaktozowe produkty są bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać mleka i produktów nabiałowych wyłącznie ze względu na nietolerancję laktozy. Do tego smakują naprawdę dobrze.
Jogurtowiec rabarbarowy z biszkoptów - przepis
- 600 g jogurtu naturalnego (bez laktozy),
- 2 galaretki czerwone (poziomkowe lub truskawkowe),
- 400 ml wrzątku,
- łyżeczka pasty z wanilii,
- szklanka truskawek,
- 800 g rabarbaru,
- 4 łyżki cukru.
- Spód:
- 180 g biszkoptów,
- 150 g miękkiego masła (bez laktozy),
- truskawki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Biszkopty kruszymy drobniej, dodajemy miękkie masło i miksujemy aż uzyskamy dość plastyczną masę.
- Spód formy do pieczenia wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę z biszkoptów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
- Rabarbar myjemy i kroimy w ok. 1 cm kawałki, mieszamy z cukrem i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
- Kilka kawałków upieczonego rabarbaru zostawiamy na później, a resztę wraz z truskawkami miksujemy.
- Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Następnie mieszamy z pulpą owocową a na koniec z jogurtem. W razie potrzeby całość można lekko dosłodzić.
- Przelewamy masę jogurtową na przygotowany wcześniej spód. Warto boki formy zabezpieczyć folią rantową.
- Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie dekorujemy wierzch truskawkami i odłożonym, upieczonym rabarbarem. Ciasto kroimy gorącym nożem i serwujemy.
Sandwich z pastą z makreli i jogurtem - przepis
Składniki:
- Wędzona makrela,
- pęczek szczypiorku,
- pieprz,
- pietruszka,
- ząbek czosnku,
- pomidor,
- jogurt naturalny (bez laktozy),
- ogórek gruntowy,
- pomidor,
- 8 kromek pieczywa tostowego,
- 4 jaja,
- 4 plastry sera,
- masło bez laktozy,
- kilka liści sałaty.
Sposób przygotowania:
- Makrelę obieramy dokładnie z ości, rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki.
- Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki, szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
- Ogórka myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne (skórkę zostawiamy).
- Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pastą z makreli. Na rozgrzanym maśle lub w tosterze rumienimy pieczywo z dwóch stron.
- Na osobnej patelni smażymy jaja sadzone. Składamy club sandwicza, układamy na talerzu kromkę tostowego pieczywa, smarujemy pastą z makreli, układamy kilka listków sałaty.
- Przykrywamy kolejną kromką pieczywa, plater pomidora a na samą górę kładziemy jajo sadzone.
- Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy.
Meksykańskie krokiety - przepis
Składniki:
- 6 pszennych placków tortilla,
- duża pierś z kurczaka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy),
- starta skórka z połowy cytryny,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ puszki kukurydzy,
- ½ puszki fasoli czerwonej,
- ¼ zielonej papryki,
- ½ czerwonej cebuli,
- jajko,
- sól, pieprz,
- mąka,
- mleko (bez laktozy),
- oliwa, olej.
Dip jogurtowy:
- Awokado,
- mięta, pietruszka i kolendra,
- sól,
- sok z cytryny,
- łyżka marynowanego jalapeno,
- ½ kubka jogurtu naturalnego (bez laktozy),
- pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz skórką z cytryny. Dodajemy jogurt, mieszamy wraz z gałązkami pietruszki i odkładamy na kilka minut do lodówki do zamarynowania.
- Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka lub półplasterki.
- Z jaja, mąki i odrobiny mleka robimy klej.
- Mieszamy ze sobą składniki i dodajemy taką ilość mąki, aby otrzymać dość gęstą, ale dającą się rozsmarować masę.
- Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy poszatkowane zioła, sok z cytryny i drobniutko pokrojone jalapeno.
- Mieszamy całość z jogurtem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Kurczaka przesmażamy na rozgrzanej oliwie, często mieszamy i smażymy aż dojdzie w środku.
- Na placku tortilla kładziemy porwane kawałki kurczaka, kukurydzę, fasolę, paprykę, cebulę i zwijamy jak krokiety lub długie paluchy. Ciasto sklejamy masą z jajka.
- Na rozgrzanym oleju smażymy z każdej strony na rumiano.
- Kroimy na ukos i serwujemy ze schłodzonym dipem jogurtowym.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Gofry bez mleka i bez glutenu – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowy deser
- Wegańsko, bez glutenu, bez laktozy… - jak sprostać preferencjom żywieniowym naszych gości?
- Lody bez glutenu. Skład, domowe sposoby przygotowania
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN/Kinga Dyczewska
Materiał promocyjny
podziel się: